Reagerer på avisens samehets-håndtering

Innleggene på iTromsøs hjemmeside, er trakasserende mener jurist Susann Funderud Skogvang. Også Frps Per-Willy Amundsen synes debatten har blitt stygg.

Susann Funderud Skogvang

Susann Funderud Skogvang er en av svært få spesialister på samerett i Norge.

Foto: Universitetet i Tromsø

Det har gått hardt for seg på ulike debattforaer, etter at Tromsø har begynt å strekke seg mot innlemmelse i samisk språkforvaltningsområde.

På hjemmesiden til avisa iTromsø, ligger det flere hundre leserinnlegg rundt temaet. En god del av dem, skrevet i meget klare ordelag.

Reagerer på samehetsen

Stipendiat ved Juridiske fakultet på Universitetet i Tromsø, Susann Funderud Skogvang, reagerer når iTromsø`s redaktør lar samehetsen ligge usensurert på avisas hjemmeside.

Hun mener det er uheldig at leserne ikke trenger å signere med fullt navn:

– Så undrer jeg meg veldig over nivået i de innleggene på nettet. Og det at man velger å opptre anonymt, gjør nok også at man tar i bruk ord, utrykk, og fraser som man ellers ikke ville gjort, sier Skogvang til NRK

Raskt ute med å bruke ordet samehets

Sjefredaktør for iTromsø, Jørn-Christian Skoglund, mener det blir feil at en gruppe samer skal stoppe en offentlig debatt. Han mener at såpass bør man tåle, og ikke være for raske med å kalle alt for samehets:

– Det er jo en type argumentasjon som vi dessverre ser litt for ofte, der det kommer til diskusjoner rundt samiske spørsmål eller samisk språk. Man går i skyttergrava og tar i bruk ordet samehets, uten at det nødvendigvis er veldig fundert- eller veldig veloverveid, sier Skoglund til NRK.

Frp-Amundsen: - Beklager skittkastingen

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen i Troms Fremskrittsparti beklager derimot sterkt vendingene nettdebattene har tatt.

– Det overrasker meg at debattklimaet ofte blir litt stygt. Jeg skulle ønske man tok dette på ærlig og skikkelig vis, sier Amundsen og avviser at partiet vi bidratt til samehets.

–Jeg føler at Fremskrittspartiet er veldig ryddig, og vi snakker om sak. Jeg føler at vi er nyansert og går ikke langt i denne skittkastingen, som jeg vil kalle det på godt nordnorsk.

Hør saken på samisk her:

Korte nyheter

  • Freder kvensk fjøs i Porsanger

    Fjøset i Repokoski, som blir fredet av Riksantikvaren, er et unikt kvensk kulturminne som forteller om kvenenes liv i Lakselvdalen og Finnmark på 1800-tallet, ifølge NTB. Det fredete fjøset viser hvordan kvenene bygde, bodde og livnærte seg i området.

  • Dokumentar om psykiske problemer

    Petter Aaberg og Sverre Kvamme har laget dokumentarfilmen «Nattebarn» om unge mennesker med psykiske problemer etter at Petter selv har gjennomgått et selvmordsforsøk. – Går forbausende langt inn i intimsfæren, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

    Den norske dokumentarfilmen «Nattebarn».
    Foto: Indie Film AS