NRK Meny
Normal

Rap, teater og animasjon avslutter Árdna

I sesongens siste Árdna blir vi bedre kjent med den finsk-samiske artisten Ailu Valle. Han skriver egne raplåter, og sier rapmusikk kan oppmuntre ungdom til å lære ungdom samisk bedre enn det vanlig språkopplæring gjør.

Ailu Valle & Trio boogiemen
Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Han er 29 år og skriver tekster som tar for seg det som skjer i samisk samfunn. Han rapper om teknologien som styrer mennesket mer og mer, om urfolks rettigheter og om at vi må ta vare på naturen. Alt dette gjør han på samisk, som han oppdaget er et perfekt språk å rappe på. - Jeg etterlignet i starten de kjente engelsktalende rapperne, men det sluttet jeg med, sier Ailu. - Jeg oppdaget at det gikk meget bra å rappe på mitt eget morsmål, selv om ikke alle forstår det, sier han.

Han sto på scenen i Studio Sápmi i november, og det er i anledning den konserten at Árdna fikk en prat med denne spennende artisten. Refleksjoner over livet og gleden ved musikk er det som gjelder.

Fansen vil ha bilder sammen med rapperen etter konserten
Foto: Wenche Marie Hætta / NRK

Samisk og maya teatersamarbeid

Beaivváš samiske nasjonalteater har besøkt mayaer i Guatemala for å se om de kanskje kan samarbeide om et teaterstykke, der språk og kulturer skal føre dem sammen. De har deltatt på workshops der de samiske delegatene fikk et innblikk i hvordan mayaene jobber. "Livets dans" heter prosjektet de håper på å fullføre sammen.

Under oppholdet fikk samene lært bort litt joik, og mayene fikk vist frem via forestillinger hvordan de opplever vold og diskriminering i byene de bor i.

Det å vinne er ikke viktigst

"Maratondagboken" er en animasjonsfilm som skal vise hvordan det er å delta i et løp, men at det ikke alltid er viktigst å vinne. Det er Hanne Berkaak som har hatt ideen til denne filmen og som jobber med den. Hun har fått inspirasjon til filmen via historier og bøker med samisk innhold.

Filmen skal etter planen være visningsklar på nyåret neste år.

Árdna ser du på NRK2, kl. 19.45, og på nett når du vil NRKs nett-tv