NRK Meny
Normal

Radioaktive rein i Norge

En stor økning av radioaktivitet ble oppdaget hos rein i Midt-Norge og forskere sier det er på grunn av en atomulykke som skjedde for nesten 30 år siden.

rein

Illustrasjonsfoto.

Foto: Máijá Holm Balto / NRK

Det skriver nettsiden barentsobserver.

De har kanskje ikke røde neser, men reinsdyrene i Norge kan være glødende i en annen forstand denne høsten.

I en "miljørapport" utgitt av Norsk strålevern denne uken, fant de cesiumi-137 nivåer hos villrein i Våga reinlag AS, som er i Jotunheimen nasjonalpark.

Cesium-137 er en radioaktiv isotop – eller et ladet atom – er et biprodukt av en kjernefysisk kjedereaksjon. Slike isotoper ble sluppet i Fukishima, Japan, da en atomreaktor ble nedsmeltet i 2010. Enda nærmere Norge, så ble det sluppet også slike radioaktive isotoper i Tsjernobyl-katastrofen i 1986.

30 år siden

For nesten 30 år siden, så sendte eksplosjonen det radioaktive cesium-137 stoffet inn i atmosfæren, som til slutt drev til Norge hvor de landet og opptok norsk jord.

Inger Margrethe H. Eikelmann er forsker ved Norsk strålevern, og hun sier til Barentsobserver at reinsdyrene i Norge har blitt studert for radioaktivitet siden 1950-tallet og 60-tallet, men at Tsjernobyl-ulykken virkelig gjorde at forskningen måtte gjøres raskt.

– Radioaktivt nedfall etter Tsjernobyl samlet seg i den sentrale delen av Norge. Svært lite av det kom til Nord-Norge, så akkurat der var vi heldig. Men vi kan fortsatt måle radioaktivitet i Norge-Norge, etter bombetesting i 1950 og 1960, sier Eikelmann.

Delikatesse for rein

Sopp på 1,2,3,

Soppene fungerer som svamp for det radioaktive stoffet cesium-137.

Foto: NRK

Likevel dukker spor av radioaktive isotoper opp hver sommer i plantelivet, og da spesielt sigøynersopp, som er en delikatesse både for mennesker og rein. Soppene fungerer som en svamp for cesium-137 stoffet, som da lekkes ut i jorden.

I september i år ble det radioaktive stoffet cesium-137 målt til 8200 becquerel per kilo i Jotunheimen, som er en måling av radioaktiv forurensning.

– Vi kan ha toppår, i 1988 og tidlig på 90-tallet var det somre med mye sopp. Det er annerledes fra år til år, fordi sopp er svært væravhengig. Når du har lange somre med mye fukt, så er det mer sopp. Når det er tørt og kaldt, så er det mindre sopp, sier Eikelmann.

Denne sommeren var temperaturen ca. 30 grader celsius i Norge, selv i Nord-Norge. Forskere ble ikke overrasket over da de så at sigøynersoppen vokste, og at reinsdyrene spiste soppen.

To metoder

For å takle disse svingningene, så reindriftsutøvere og mattilsynet funnet opp noen metoder om hvordan de skal holde radioaktivt kjøtt unna butikkene.

– Vi har to forskjellige måter å bli kvitt det radioaktive stoffet cesium fra maten. Det første er å ikke slakte nå, men å vente til november, fordi stoffet har halveringstid i dyret. På 30 dager vil de bli kvitt stoffet som de har spist. Den andre metoden er å gi reinen «ren mat», det vil si mat som ikke har radioaktivt stoff i, i en eller to måneder. Dette for å få reinens radioaktive måling under grensen, slik at man da kan slakte dem, sier Eikelmann.

Det radioaktive stoffet Cesium-137 er satt til å nå sitt "halveringstid" i 2016 – en milepæl som gjør dem halvparten så radioaktivt som da de første landet i 1986.

– Men det vil ta svært lang tid før den siste delen av det radioaktive stoffet blir borte, det vil aldri bli null, sier Eikelmann.