Hopp til innhold

Olli kan hoppe av i Finland

Sametingspresidenten kan kaste kortene i slutten av oktober når Sametinget samles i Rovaniemi i Finland.

VIDEO: – Kan ikke leve med dette

Sametingsrådets pressekonferanse
Foto: Sigve Nedredal / NRK

Sametingspresident Egil Olli varslet at han går av som president.

– Jeg har funnet det nødvendig å informere allmennheten om behandlingen av institusjonsmeldingen i plan- og finanskomitéen, sa Olli under innledningen av pressekonferansen.

Presidenten vil ikke akseptere opposisjonens arbeidsform.

LES OGSÅ: – Ap kan ikke tvinge oss til å godta noe vi er uenig i

Stiller kabinettspørsmål

Egil Olli og Mariannne Balto

President Olli og visepresident Balto på pressekonferansen.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

I går ettermiddag varslet komitémedlemmene til Norske Samers Riksforbund og Samefolkets Parti at de ikke kunne godta en melding som de samiske institusjonene ikke kan leve med.

– Dessverre har ikke Ap brydd seg om å ha kontakt med grasrota, og det kommer fra et parti som selv har som motto at ”alle skal med”, sa NSRs parlamentariske leder Aili Keskitalo.

Og i formiddag ble det klart at Aps sametingsråd ikke ville følge kravene fra NSR. Etter plan- og finanskomitéens møte startet sametingspresidenten pressekonferanse.

– Så du stiller kabinettspørsmål?

– Ja, hvis man skal forandre på spillereglene fra sak til sak. Det kan jeg selvfølgelig ikke godta. Disse spillereglene har vi hatt i mange år her på Sametinget. Hvis Sametingets plenum er av den oppfatning at vi ikke kan fremme vår politikk, slik som de foregående sametingsrådene har hatt, så kan jeg ikke leve med det, sier Egil Olli til NRK Sámi Radio.

På pressekonferansen kom presidenten inn på hva som har vært konstitusjonell praksis på Sametinget.

– Nekter oss å føre politikk

– Det har tidligere vært slik, og jeg håper at det fortsatt skal være slik, at sametingsrådet kan fremme sin politikk på forskjellige områder ved å legge frem en melding. Jeg regner med at denne praksisen kan følges også når vi nå har et annet råd enn tidligere, sa Olli.

Presidenten mener det er disse "spillereglene" opposisjonen ønsker å endre.

Klemet Erland Hætta, Hilde Anita Nyvoll.

Politikere og ansatte fulgte pressekonferansen i ettermiddag på Sametinget.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Forslaget fra NSR og Samefolkes Parti innebærer at de nekter å behandle sametingsrådets politikk i plenum. De vil sende meldingen vår tilbake til rådet, og deretter forlanger de å få saken til plenum som en plan. For oss er det stor forskjell på en melding og en plan. Derfor ser vi meget alvorlig på situasjonen, sa Olli under pressekonferansen.

Går av i Finland

Sametinget samles til plenumsmøte i Rovaniemi i Nord-Finland 27. oktober. Det er på dette møte sametingsrådets institusjonsmelding skal behandles.

Dersom sametingsrådet får flertallet mot seg, vil president Olli og resten av sametingsrådet gå av.

Visepresident Marianne Balto presiserte under pressekonferansen på Sametinget at rådet allerede i går kveld ga beskjed til NSR og opposisjonen om konsekvensene.

Plenumsmøtet avvikles i forbindelse med Nordisk samekonferanse i Rovaniemi.

NRK Sami Radio intervjuet Olli tidligere i dag og allerede i dette intervjuet varslet han at han ville stille kabinettspørsmål.

HØR INTERVJUET: Aksepterer ikke nederlag

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse