Hopp til innhold

– Situasjonen er tragisk

NSR støtter ikke sametingsrådets melding om de samisk institusjonene. Dermed kan president Egil Olli (Ap) lide et nederlag.

Aili Keskitalo og Egil Olli
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg synes situasjonen er direkte tragisk. Sametinget kunne nå hatt kjempegode diskusjoner om hva vi vil med de samiske institusjonene, dersom sametingsrådet hadde gjort et bedre grunnarbeid på forhånd, sier NSRs parlamentariske leder, Aili Keskitalo.

– Dessverre har ikke Arbeiderpartiet brydd seg om å ha kontakt med grasrota, og det kommer fra et parti som selv har som motto at ”alle skal med”, påpeker hun.

Sametingets plan- og finanskomité har siden i går behandlet sametingsrådets melding om de samiske institusjonene.

LES OGSÅ: – Dere er arrogante

I ettermiddag bestemte NSRs medlemmer i komitéen å forkaste rådets forslag.

– Svarer i morgen tidlig

Aps gruppeleder Willy Ørnebakk sier partiet skal vurdere den oppståtte situasjonen utover kvelden.

Willy Ørnebakk (Ap)

Willy Ørnebakk.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg er ikke klar til å si noe om hva vi kommer til å gjøre. Svaret vil vi komme med i morgen tidlig når møtet i komitéen starter opp igjen.

– Vil Arbeiderpartiet sette hardt mot hardt?

– Det får vi se, svarer Ørnebakk.

Han er saksordfører for institusjonsmeldingen.

– Må sendes ut på høring

NSR sametingsgruppe har etter grundige vurderinger konkludert med at man ikke kan støtte sametingsrådets melding om samisk institusjonsutvikling slik den foreligger.

Partiet står fortsatt på kravet om at meldingen først skal sendes på høring til berørte institusjoner før Sametinget behandler den, og mener at den nåværende meldingen i beste fall kan fungere som høringsgrunnlag.

– NSR kan ikke gå med på en slik tilfeldig saksbehandling som Arbeiderpartiet har lagt opp til. Til det er denne saken for stor og viktig. Det er Sametingets tillit og troverdighet som står på spill, sier Keskitalo.

NSRs sametingsgruppe har tidligere stilt seg kritisk til at de samiske institusjonene selv ikke har vært hørt i forbindelse med utarbeidelsen av meldingen.

Korte nyheter

 • ÁDI: Alimus iešsorbmenlohku 1988 rájes

  Les på norsk.

  Jápminlogut iešsorbmen-, alkohola- ja gárrenmirkkuid geažil lea hirbmadit lassánan diibmá.

  Dát boahtá ovdan Álbmotdearvvašvuođainstituhta (ÁDI) ođđa raporttas.

  2023:s registrerejuvvojedje 693 iešsorbmema, 70 eanet go 2022:is. Dušše 1988:s leat registrerejuvvon eanet iešsorbmemat.

  – Dat alla lohku 2023:is laktása dan trendii mii álggii ovdal pandemiija go iešsorbmenlogut lassánedje, dadjá ÁDI Jápmingártenregistara váldodoavttir Marianne Strøm.

  Leat eanet dievdoolbmot go nissonolbmot geat sorbmejit iežaset. Diibmá ledje 71 proseanta iešsoardimiin dievdduid gaskkas, nugo lea leamaš ovddit jagiid ge.

  Jápminlogut narkotihka geažil, maiddai gohčoduvvo badjel gierdanmeari, lea maid alla dásis. Jápminárkaregistara logut čájehit ahte 2023:s ledje 363 jápmima narkotihka geažil, mii lea alimus lohku 2021 rájes.

 • FHI: Høyeste antall selvmord siden 1988

  Antall selvmord, og alkohol- og narkotikautløste dødsfall har gått markant opp i 2023.

  Det kommer frem i en ny rapport Folkehelseinstituttet la frem torsdag.

  I 2023 ble det registrert 693 selvmord i 2023, 70 flere enn i 2022. Bare i 1988 ble det registrert et høyere antall selvmord.

  – Det høye antallet i 2023 føyer seg inn i en trend som begynte før pandemien med økende selvmordstall, påpeker overlege Marianne Strøm ved Dødsårsaksregisteret, FHI.

  Flere menn enn kvinner tar selvmord. I 2023 var 71 prosent av selvmordene hos menn, slik det også har vært i tidligere år.

  Antallet registrerte narkotikautløste dødsfall – også kalt overdoser – er også på et høyt nivå. Dødsårsaksregisterets tall viser at det i 2023 var 363 narkotikautløste dødsfall, det høyeste antallet siden 2021.

 • Bil beslaglagt etter råkøyring

  Utrykkingspolitiet i Tromsø stoppa i natt ein bilførar som etter gjennomsnittsmåling blei målt til 183 km/t i 90-sonen på E6 i Lavangsdalen.

  Både førarkortet og bilen blei beslaglagde på staden, melder Troms politidistrikt.

  E6 Lavangsdalen
  Foto: 175.no