Hopp til innhold

Politi-utedo fredet, men det kan man drite i

Kulturhistorisk verdi er begrunnelsen for å frede reinpolitiets utedo, naust og hytte i Finnmark. – Denne fredningen kan man egentlig drite i, sier tidligere lensmann.

Politihytta ved Sommervann

Her er hytta til Reinpolitiet ved Sommervann i Tana. I bakgrunnen til venstre skimtes den nye utedoen.

Foto: Kari Gaski

– Formålet med fredningen er å bevare hytta med kulturhistorisk verdi som representant for reinpolitihyttene på Finnmarksvidda, skriver Riksantikvaren i begrunnelsen for å frede eiendommen ved Geassejávri/Sommervann i Tana kommune.

Tilsammen er 25 andre justiseiendommer over hele landet nå fredet.

Utedoen har råtnet bort

Tidligere lensmann i Tana, Helge Samuelsen, forteller til NRK at utedoen som opprinnelig ble bygd ved politihytta, forlengst har råtnet bort.

Helge Samuelsen, Tana

Helge Samuelsen satte opp en helt ny utedo ved politihytta. Samuelsen var lensmann i Tana.

Foto: FOTO: Nils Henrik Måsø / NRK

Det er ikke noe å frede lenger. For fire år siden satte vi opp en helt ny utedo. I mange år måtte politifolkene drite på vidda og i snøskavla om vinteren. Årsaken er at den gamle utedoen var plassert på en plass som gjorde at den ble begravd i snømassene. Derfor råtnet den rett og slett bort, sier Samuelsen til NRK.

Reinpolitiet ble opprettet i 1949 (se faktaboks). I forbindelse med avdelingens virksomhet ble det bygd en rekke hytter over hele Finnmark. Disse ble bygd for bruk under patruljering, rast og overnatting i tjenesten.

Reinpolitiet kommer sjekker en døende rein

Reinpolitiet sjekker en utmattet rein.

Foto: Rolf Jakobsen/NRK

– Godt bevart

– Sommervannhytta er den mest opprinnelige av hyttene som ble oppført for reinpolitiet da etaten ekspanderte på 1960-tallet. Hytta viser på en god måte standarden for reinpolitihyttene. Hytta inngår som en del av det helhetlige anlegget sammen med naust og utedo. Den er oppført samtidig med de andre bygningene i anlegget. Eksteriør og interiør er godt bevart, skriver Riksantikvaren.

I Finnmark er også Nyrud politistasjon i Sør-Varanger fredet.

– Gården har høy kulturhistorisk verdi som bureisningsbruk og senere som grensepolitistasjon. Bureisning var et viktig politisk satsingsområde i de første tiårene av 1900-tallet, med organisert nydyrkning av jord og opprettelse av nye gårdsbruk, skriver Riksantikvaren.

Gården hvor politistasjonen i dag ligger, var i privat eie frem til 1953 da den kalde krigen gjorde at Staten hadde behov for å sikre nasjonale interesser i området og gården ble overtatt av Justisdepartementet v/politimesteren i Sør-Varanger.

Artikkelen fortsetter under bildet

Nyrud - værmåling

Ved Nyrud politistasjon er også en værmålestasjon plassert.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Ila fengsel forteller krigshistorien

Blant justiseiendommene som er fredet av Riksantikvaren, er også Ila fengsel, forvarings- og sikringsantalt i Oslo. Formålet er blant annet å sikre anlegget som forteller krigshistorien fra Grini fangeleir under 2. verdenskrig.

Ila fengsel ble oppført i 1939 etter tegninger av riksarkitekten. Det var planlaget som det første egne landsfengsel for kvinner, men ble aldri ble tatt i bruk som det. Den tyske okkupasjonsmakten brukte Ila under hele 2. verdenskrig; først som interneringsleir for norske offiserer og fra juni 1941 som krigsfangeleiren Grini. Anlegget har stor krigshistorisk betydning. Etter krigen ble det fengsel for menn, skriver Riksantikvaren.

ILA FENGSEL

Ila fengsel er et av flere fengsler i Norge som nå er fredet.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Flere andre fengsel som Oslo fengsel, Bastøy fengsel, Vik fengsel og Trondheim fengsel inngår i fredningen.

Her er oversikten

Gjennom prosjektet «Statens kulturhistoriske eiendommer» utarbeider alle statlige sektorer landsverneplaner.

– En landsverneplan er en oversikt over den enkelte sektors verneverdige eiendommer og historikk, og danner grunnlaget for utvalgte fredninger. Eiendommene som fredes velges ut av sektoren selv, i samråd med Riksantikvaren. Nå er landsverneplanen for Justis- og beredskapsdepartementets eiendommer ferdigstilt, skriver Riksantikvaren (ekstern lenke).

Oversikten over eiendommene i Justis- og beredskapsdepartementet som er fredet, finner du her (ekstern lenke). Her finnes også nærmere begrunnelse for fredningen av de 25 eiendommene.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK