Plutselig var Maxida i Karasjok uten instrumenter, sceneklær og sminke

Arrangørene av BeskánLuossaRock var ikke rådløse da headlinesbandet deres var på nippet til å måtte avlyse lørdagens konsert.

Maxida Märak og Systraskap på BeskánLuossaRock

Gode råd var dyre da Maxida Märak og Systraskap på lørdag kom til Karasjok uten bagasjen og instrumentene sine.

Foto: Lemet Arne Graven / BeskánLuossaRock

– Alle koffertene og instrumentene til Maxida Märak og bandet Systraskap var blitt liggende igjen på Gardermoen lufthavn i Oslo. Selv befant de seg i Karasjok og skulle på scenen på kvelden. For artisten, musikerne og oss i arrangørstaben betydde dette krise, forteller leder Stig Arne Somby i Bieskkenjárgga gilisearvi (Beskenjarg grendelag).

Stig Arne Somby

Leder Stig Arne Somby i Bieskkenjárgga gilisearvi.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Avlysning av konserten var imidlertid ikke et alternativ.

– Konferansier Terje Tretnes tok på seg ansvaret med å skaffe alt det Maxida og bandet hennes trengte. Han kjenner jo allslags folk i bygda, både musikere, sminkekyndige og ellers det som måtte være, opplyser Somby.

– Mange gode hjelpere

Mannen som heiv seg rundt opplyser at han først fikk en skøyetelefon fra en annen artist, Wimme Saari, om at han fortsatt befant seg i Helsingfors, og at han derfor måtte kansellere konserten.

Etter at det ble klart at det var en spøk, opplyste Wimme at han hadde observert noen svenske jenter på flyplassen i Lakselv som virket svært desillusjonerte.

Terje Tretnes

Konferansier Terje Tretnes.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Like etter fikk jeg en telefon fra managementet til Maxida Märak. De fortalte at de trolig måtte kansellere konserten på grunn av at kofferter, instrumenter og slikt var blitt igjen på Gardermoen, forteller Tretnes.

Tretnes foreslo da at managementet skulle ordne med en liste over alt det de manglet, så skulle han prøve å skaffe til veie alt.

– Jeg har inngående kjennskap til en av sjefene i NRK Sápmi. Hun hjalp meg med å få tilgang til sminkerommet som er der. I tillegg fikk jeg den lokale klesbutikken til å holde åpent slik at Maxida Märak og de andre jentene kunne velge seg klær der. Instrumenter fikk vi lånt av diverse musikere her i Karasjok og musikkorpset, forteller Tretnes.

Så hvis noen virkelig trenger hjelp her i Karasjok, så er Terje Tretnes rette mann å søke hjelp hos?

– Nei, jeg var nok ikke alene. Dette har vi løst sammen. Det er mange som har hjulpet til her. I musikkmiljøet her i Karasjok er det slik at vi alltid hjelper hverandre, understreker Tretnes.

Mindre publikum enn i fjor

BeskánLuossaRock ble i år arrangert for tredje gang i den lille grenda Bieskkenjárga, to mil sør for Karasjok sentrum.

Arrangementet består av laksefiskekonkurranse om dagen og konserter om kvelden.

– Vi solgte rundt 450–460 billetter. Det er omtrent det samme som vil solgte det første året, men mindre enn i fjor, opplyser Somby.

Maxida Märak i BeskánLuossaRock

Maxida Märak fikk med seg publikum i Bieskkenjárgga til tross for både lånte instrumenter, klær og sminke.

Foto: Lemet Arne Graven / BeskánLuossaRock

Hva betyr dette økonomisk for BeskánLuossaRock?

– Det betyr at vi får inn nok penger til å betale alle utgiftene. Vi har ingen grunn til å feire, men vi går heller ikke i minus, fastslår Somby.

I fiskekonkurransen ble det ikke tatt noen laks og med det sparer arrangørene en del penger fordi de ikke trenger å betale ut premier.

– Vi hadde selvsagt håpet at folk får laks. Det er mye mer stas med en laksefiskekonkurranse der deltagerne får laks enn at de ikke skal få noe, mener Somby.