Hopp til innhold

Skoleelever kan miste studietur

Elever kan miste studietur til Russland på grunn av pengerot i Barentssekretariatet.

Elever ved Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino er veldig skuffet, fordi det ser ut som de likevel ikke får dra på studiereise til Russland, på grunn av pengerotet i Barentssekretariatet. De håper likevel at det blir ryddet opp i det.

Prisvinnende elever er skuffet over at studieturen, som ville ha blitt deres livsopplevelse til nå, kan gå i vasken. Reporter; Dan Robert Larsen, foto/red.; Ewa-Mari Hedman.

Realfags- og språkelever i Kautokeino har planlagt skoletur til Kolahalvøya i Russland. De skal blant annet besøke en videregående skole i Murmansk der de har lyktes særdeles godt med realfagsundervisningen.

Deretter går turen til Poliarnie Zori lengst sør på Kolahalvøya. Her vil studentene besøke atomkraftverket i byen. Nå kan hele denne studieturen glippe på grunn av pengerotet i Barentssekretariatet.

– Trist

Barentssekretariatet gir pengestøtte til cirka 200 samarbeidsprosjekter mellom Norge og Russland hvert år. Utenriksdepartementet reagerer på pengebruken i Barentssekretariatet.

I følge anonyme kilder NRK har snakket med skal prosjektpenger på 2,5 millioner kroner ha vært brukt til administrasjon. Utenriksdepartementet vil ikke bekrefte disse opplysningene.

Torgeir Larsen

Statssekretær Torgeir Larsen.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Departementet holder derfor tilbake årets bevilgning på 40 millioner kroner. Dette er penger som skulle vært brukt til norsk-russiske prosjekter.

Allerede nå er flere prosjekter i ferd med å stoppe opp. I utenriksdepartementet vet de ikke når uklarhetene fra i fjor er løst.

– Det som er meldt fra vår kontrollenhet i forhold til dette er at det er usikkerhet i forhold noen av postene. Og det er det som er tilfelle for fjorårets drift, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lars Petter Suikkari og Anne Berit Pulk

Elever Lars Petter Suikkari og Anne Berit Pulk.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

– Det ville vært fryktelig trist hvis det ikke blir tur, for da hadde vi mistet veldig mye viktig kunnskap, sier elev Lars Petter Suikkari.

Suikkari er elev ved Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino, og han er skikkelig skuffet når studieturen står i fare.

– Mister viktig opplæring

Anne Berit Pulk er like skuffet som medeleven sin i Kautokeino skole.

– Jeg synes det er virkelig trist hvis det ikke blir tur på oss. Vi vil miste praksisdelen, som er utrolig viktig for oss, sier hun.

Ellen Inga O. Hætta

Rektor Ellen Inga O. Hætta.

Foto: Ewa-Mari Hedman / NRK

Satser på internasjonale prosjekter

Rektor ved skolen mener det er viktig at elevene får større perspektiv, og ønsker derfor å sende elevene litt lenger enn skolegården for å lære om faget.

– Elever skal dra på lengre turer for å se litt mer enn nærområdet Kautokeino, Karasjok og Hetta. Vi har derfor valgt en arbeidsmetode som går ut på at vi deltar i internasjonale prosjekter, og vi har flere prosjekt i gang nå, sier rektor Ellen Inga O. Hætta.

Prisvinnende elever

I fjor vant elevene ved videregående skole i Kautokeino Statoils realfagspris i Nord- Norge .

Det er ingen tvil om at elevene har kunnskap og vil tilegne mer kunnskap, men hvis de ikke får muligheten til å utvikle seg, så har de en klar beskjed til regjeringen.

– Vår skole er meget god på realfag og språkfagene også. Så regjeringen må vite at om de skal tjene penger, så må de satse penger. Og da må de satse penger i oss, sier Suikkari.

Samisk videregående og reindriftsskole

Samisk videregående og reindriftsskole ligger i Kautokeino.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK