Hopp til innhold

Overrekker brev til Borten Moe

Elle Karen Anne Sara overrakte på vegne av reindriftsungdom et bønnebrev til olje- og energiminister Ola Borten Moe under besøket i Sametinget idag.

Reindriftsungdom hilser på Ola Borten Moe

Olje- og energiminister Ola Borten Moe hilser på reindriftsungdommene Ellen K.A. Sara og Ánte Máhtte Eira.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Her er hele protestbrevet:

Som unge reindriftsutøvere i reinbeitedistrikt 21 Gearretnjárga uttrykker vi stor bekymring for oss, vår slekt, kultur, identitet og levevei dersom Fálesrášša vindkraftverk i Kvalsund kommune, som det er gitt konsesjon for, blir realisert. Vi tar dette svært alvorlig og tungt, og er veldig bekymret og redd for vår framtid i Gearretnjárga. Dette medfører uvisse konsekvenser for både reinen og oss, og tynger oss psykisk.

Reinbeitedistrikt 21 Gearretnjárga har vært brukt til reindrift i ualminnelige tider. Reindrift er ikke bare en arbeidsplass, men det er en levevei, identitet og kultur, en plass hvor urfolkene har holdt seg til, hvor samene hører til, hvor de har livnært seg, hvor vår identitet er blitt til, er og forblir. Derfor er det fullstendig uakseptabelt at man ødelegger vår framtid, kultur og levevei.

Dessuten ødelegges naturen totalt i distriktet. Den planlagte vindmølleparken ligger midt i distriktet, og vil bokstavelig talt rasere det. Vindkraftverket vil ikke bare ødelegge for de som har driftsenhet, men også alle tilhørende familiemedlemmer og ikke minst for fremtidige generasjoner både med tanke på arbeidsplass, levevei, kultur som også innebærer identitetsfølelse og tilhørighet.

I Gearretnjárga reinbeitedistrikt er det 24 personer under 30 år, her av 18 stk under 18 år. En psykisk tyngende faktor er at dersom vindmølleparken blir realisert, vil noen bli presset ut av næringen. Spørsmålet er hvem? Hvorfor skal vi bli fratatt arbeidsplasser og framtiden?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Reindriftsungdom og Ola Borten Moe

Ellen Káren Ánne A. Sara (25), Máret Risten A. Sara (31) og Ánte Máhtte Eira (18) snakker med olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Hvorfor skal man legge nye arbeidsplasser på en allerede etablert næring? Det snakkes om nye arbeidsplasser som blir etablert, men hva med oss? Hvor skal vi gjøre av oss? Hvilken plan er tenkt for oss? Hvor riktig er det å frata allerede eksisterende arbeidsplasser fra mennesker som har tatt vare på naturen i alle tider, med store ødeleggende, «midlertidige» arbeidsplasser?

At noen, eller i verste fall alle i distriktet, blir presset ut av reindriften på grunn av vindmølleparken, er svært etisk og moralsk feil. Vi har vært der i generasjoner, jobbet og levd der hele livet, og vi har rettigheter til å kunne drive vår egen livsføde og levemåte der uten å måtte bekymre oss for om hvordan man kan fortsette med dette. Og til hva er det man må vike for? Helheten av vindmølleparken og konsekvensene det medfører blir for stor for at man kan klassifisere det som «middels negativ», som det har blitt gjort.

Reinbeitedistriktet er allerede under stort press med blant annet hytteutbygginger mange store hyttefelt; 7, 3 strekninger med spredte hytteutbygginger, + den «ukontrollerte hytteutbyggingen som skjer jevnlig forskjellige steder, hyttefeltene og utbyggene i Repparfjordalen som også angår vårt distrikt, Skaidi tettsted, Klubben tettsted, alpinanlegg, planlagte diverse linjer; 2 420 kV linjer med forgreninger østover og til 420 linja til Hammefest, linjenettransformator til disse med infrastruktur, transformator vi allerede har, planlagt småkraftverk i Erdalen, E6 gjennom distrikter, andre veier; vei til Brennsvik på vestsiden og vei til Kokelvsdalen på østsiden, fritidsaktiviteter, økende grad av sportsarrangement slik som Skaidi ekstreme som har påbegynt i fjor, orienteringsløp, ferdsel, forskjellige former jakt, og i våre nabodistrikt; Nussi og Måsøy vindkraft. Vi føler at samisk kunnskap om reinens adferd ikke har blitt vurdert og tatt hensyn til. Konstant press mot næringen hindrer oss i å fremme utviklingen av reindriften.

Våre prinsipper og verdier som vi er vokst opp med tilsier at man skal ta vare på reinen, og sørge for at de har det best mulig til enhver tid. Vindmølleutbygging går imot disse moralske prinsippene og verdiene, og vi er redd for reaksjonene til flokken.

Spesielt simlene på den sårbare kalvingstiden kan i verste fall abortere eller forlate kalvene etter fødselen hvis de blir skremt og stresset. Påstanden om at reinsdyrene blir vant til vindmøller har vi ikke tro på, siden dette er dyr som ikke er tamme, og ser ikke noe til menneskelig aktivitet i området gjennom sommeren. Vi vet ikke sikkert konsekvensene av utbyggingen, men tror at store, støyende vindmøller med all den medførte ferdselen er noe rein ikke kan tilpasse seg.

Hvorfor har Aurora vindkraftverk AS større rettigheter til å disponere Fálesrášša enn Gearretnjárga reinbeitedistrikt? Vi må spørre hvorfor tar ingen oss på alvor????? Utbyggerne tenker ikke på hvordan vi reagerer når de tar livsgrunnlaget fra oss. Vi får ikke forståelse, og vi synes at dem tar det for lett det med urfolk. Skal det være så lett å ta fra oss våre beiteland, reindrifta og framtiden. Beiteland er grunnlaget for reinen. Vi er vokst opp i reindrifta, arvet beiteområdene, fått eget merke, rein og tilhørende kunnskap fra foreldre og slekt.

Slik har det gått i generasjoner. Reindrifta er en viktig samisk kulturbærer. Skal alt vår identitet, vår rein, vår framtid, vår kultur bare tas fra oss og raseres uten videre? Vi ødelegges som mennesker og vet ikke vår arme råd, vi vet ikke hva vi skal gjøre? Dette kan vi på ingen måte gå med på. Hvem kan hjelpe oss?? Vi vil også minne om at vi føler et stort ansvar for de små fra distriktet som holder på å vokse, men som ikke kan tale for seg, og for de nye som kommer til i framtiden.....

Med hilsen ungdom fra Gearretnjárga reinbeitedistrikt

Korte nyheter

  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK
  • Odne ávvuduvvo kveanaid giellabeaivi

    Odne ávvuduvvo kveainaid giellabeaivi, kväänin kielipäivä, miehtá riikka.

    Beaivi dollo muitun dasa go kveanagiella almmolaččat dohkkehuvvui giellan cuoŋománu 26. beivve jagis 2005.

    Les på norsk

    Det kvenske flagget, kvenflagget
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • Unnit ohccit oahpaheaddjeohppui - eanebut háliidit buohccedivššárin

    9077 ohcci leat bidjan Romssa universitehta oahpuid bajimussii čavčča ohcamušain.

    Dan čájehit Oktasašsisaváldin-logut.

    Áibmojohtalus, psykologiija, paramedisiidna, riektedieđa ja medisiidna leat ain dat bivnnuheamos oahput.

    Ohccit buohccedivššárohppui leat lassánan 13,1 proseanttain.

    Ohcciidlohku oahpaheaddjeohppui njiedjá. Romssa universitehtas lea njiedjan 14 proseanttain diimmá ektui.