NRK Meny
Normal

Mishandling av inuittbarn granskes

Inuittbarns lidelser på kostskoler undersøkes av en ny kommisjon.

Kostskole

Illustrasjonsbilde av en kostskole.

Foto: NRK

I Canada vil det nå bli opprettet en egen inuittisk underkommisjon til den sannhets- og forsoningskommisjonen som ble nedsatt i fjor.

Den inuittiske underkommisjonen skal undersøke behandlingen av de rundt 5000 inuittbarna, som ble tatt fra sine hjem og sendt på kostskole.


Fra 1950 til 1980

Fra 1950 til 1980 ble omkring 5000 Inuittbarn tatt fra sine hjem og kom på kostskoler, hvor de ofte ble mishandlet. Mange tusen indianerbarn led samme skjebne.

Derfor ble det for ett år siden opprettet en såkalt sannhets- og forsoningskommisjon, som skulle reise Canada rundt for å høre på de overlevendes historier, om den behandlingen de hadde fått, for på den måten prøve å nå frem til en forsoning og en ny forståelse mellom canadiere.

Kommisjonen begynte sitt arbeid, men det var problemer helt fra starten, og kommisjonen måtte til sist innstille sitt arbeid. Et av de mange problemene var at det ikke var noen inuitter i kommisjonen. Inuittene i Canada mente derfor at deres opplevelser og traumer ikke fikk samme grundige behandling som indianernes.

En særskilt underkommisjon

Den canadiske inuittorganisasjonen Inuit Tapiriit Kanatami besluttet på sitt årsmøte i juni at det burde organiseres en særskilt underkommisjon for inuitter.

Det er nå besluttet i prinsippet å opprette en slik inuittisk sannhets- og forsonings underkommisjon og den nye formannen for kommisjonen, dommer Murray Sinclair, sier dette til knr.gl .

– Kommisjonen kan ikke gjøre noe i de arktiske områdene uten å ha inuittne fullstendig involvert. Vi erkjenner at inuittene har sin egen kultur, sitt eget spåk og har måttet lide betydelig på kostskolene. Derfor er det viktig at inuiter får sin egen underkommisjon til å undersøke deres opplevelser og lidelser på kostskolene.

Det forventes at arbeidet begynner i september i år.