Hopp til innhold

– Vår intensjon er å finne løsninger

Det sier Norsk Bergindustri om mineralleting i samiske områder. I morgen vedtas mineralloven som Sametinget ikke er fornøyd med.

Elkem Tana, Austertana
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Sametingspresident Egil Olli uttalte tirsdag at de vil forsøke å bøte på manglene ved den nye mineralloven gjennom dialog med mineralselskapene .

Norsk Bergindustri ønsker velkommen Sametingets invitasjon til dialog for å løse utfordringer i forbindelse med mineralleting i samiske områder.

Elisabeth Gammelsæter

Generalsekretær i Norsk Bergindustri Elisabeth Gammelsæter

Foto: Norsk Bergindustri

– Har en utmerket dialog

Generalsekretær i Norsk Bergindustri, Elisabeth Gammelsæter, sier de føler at de allerede har et godt samarbeid med Sametinget.

– Vi har jo hatt en dialoglinje helt siden Finnmarksloven kom i 2005. Da Norsk Bergindustri ble etablert i 2008, så tok vi inn et eget punkt i våre etiske retningslinjer om respekt for urfolks levevis og jeg vil si at vi har en utmerket dialog med representanter for Sametinget og det er noe vi håper skal fortsette også etter at loven faller på plass i morgen.

Satser på dialog

Sametinget mener at den nye mineralloven, som Stortingets odelsting vedtar i morgen, ikke oppfyller de forpliktelsene som Norge har overfor samene som urfolk.

Derfor har Sametingets president Egil Olli gitt uttrykk for at de nå satser på at mineralselskapene som vil drifte i samiske områder gjennom dialog er villig til å bøte på manglene som loven har.

– Uheldig

Norsk Berginsdustri har ventet lenge på denne nye loven, som de mener i hovedsak er et godt redskap for gruveselskapene med blant annet bedre forutsigbarhet som en del av forbedringene i forhold tild en gamle loven, men Gammelsæter mener det er uheldig at loven ikke er avklart med alle interesenter, som blant annet Sametinget.

– Vi hadde selvfølgelig helst sett at loven var avklart med alle interessenter. Det er jo det nåværende lovforslaget ikke.

Korte nyheter

 • Máŋggas boikohttejit Freia

  Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

  Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

 • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

  Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

  Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

  For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

  – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

  Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

  – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

  Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
  Foto: Narvik tollsted
 • Topp nummer 9 for Kristin Harila

  Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

  Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
  Foto: Niranjan Shrestha / AP