Hopp til innhold

Ønsker å vite mer om mineralundersøkelse

Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) skal undersøke mineraler i Evenesmark i Nordland. Folket i samebygda ønsker mer informasjon.

Kalkstein i Trollholmsund i Porsanger

Dette er et illustrasjonbilde av en type kalkstein. Bildet er tatt i Porsanger i Finnmark.

Foto: Mathis Eira / NRK

Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) har i sommer sendt ut brev til grunneierne i Evenesmark i Nordland. I brevet opplyser NGU at de skal gjøre undersøkelser etter kalkstein i området.

Hinnøy og omegn sameforening (IBBS/NSR) har nå invitert NGU til et folkemøte.

Lite informasjon om mineralundersøkelse

– Vi er mange som lurer på ganske mye. Hvor letes det, hvilke konsekvenser kan det innebære, hva er prosessen videre, og når skal vi få sagt vår mening? Dette er blant spørsmålene vi ønsker å få svar på i løpet av møtet , sier leder i Hinnøy og omegn sameforening, Runar Myrnes Balto.

Runar Myrnes Balto

Runar Myrnes Balto, leder i Hinnøy og omegn sameforening (IBBS/NSR).

Foto: Mathis Eira / NRK

Norges Geologiske Undersøkelser bruker 41 millioner kroner årlig til å undersøke mineraler, pukk og sand over hele Norge. Det forteller avdelingsdirektør i NGU, Tom Heldal.

NGU kommer på folkemøtet for å informere om prosjektet. Folkemøtet er på torsdag på Evenesmark grendehus.

Kartlegging av kalkstein og marmor

Heldal forteller at undersøkelsen i Evenes er et samarbeid med Nordland fylkeskommune.

– Vi skal kartlegge forskjellige varianter av kalkstein og marmor i området. Dette for å finne ut hvilke kvaliteter som kan egne seg til fremtidig utnyttelse, sier Heldal.

– Jeg er selvfølgelig bekymret for hvilke konsekvenser dette kan få om de finner ut at kalkspatmarmoren her er drivverdig. I tillegg reagerer jeg på at vi har et lovverk som gjør det mulig å sette i gang så stor undersøkelse uten å spørre oss som lever i bygda, sier Myrnes Balto.

Samerettsjurist deltar på folkemøtet

Han har derfor også invitert leder av Samerådets menneskerettighetsavdeling, Eirik Larsen, til folkemøtet. Han er jurist og kan svare på spørsmål som gjelder samiske rettigheter når det skal iverksettes mineralprosjekter i samiske bygder.

Avdelingsdirektør i NGU, Tom Heldal, forteller at undesøkelsene foregår ved at geologene går i området og banker løs stein i berget og tar det med seg. I noen tilfeller kan det være aktuelt å bruke større maskiner, men da skal det avtales med grunneier, sier Heldal.

– Vi ønsker ikke å konkludere på forhånd at vi er imot gruvedrift, men vi vil vite mer og starte en debatt om dette. For vår del handler det også om bygdas selvbestemmelse, sier Runar Myrnes Balto.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK