Øker mest

Hun fosser fram på presidentmålingen, men Laila Susanne Vars blir likevel ikke sametingspresident.

Laila Susanne Vars
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Jeg ble veldig glad da jeg så tallene, sier Vars til NRK Sámi Radio.

Partiet hennes Árja, ble stiftet i fjor og stiller for første gang i sametingsvalget. Oppslutningen for partiet er 5,5 prosent, men 16 prosent av velgerne vil ha Vars som president.

Det som er iøyenfallende, er at oppslutningen om henne øker fra sju prosent til 16 prosent fra mai til august.

For liten

– Det viser at folk har tiltro til at jeg faktisk kan gjøre en jobb på Sametinget, og at det kanskje er på tide med noen nye stemmer der, sier Laila Susanne Vars.

Høyst sannsynlig blir Árja altfor liten på Sametinget til å kunne få presidentvervet. Til det er avstanden til Ap og NSR, altfor stor.

Presidentkandidaten for sametingsdebutanten ligger bare fem prosent bak sittende president Egil Olli.

– Det synes jeg er veldig artig å se. Æren for at vi er synlig skal våre listekandidater ha æren for som jobber døgnet rundt for å få fram våre saker.

Hver tredje fortrekker Aili

21 prosent av velgerne ønsker Egil Olli, mens 33 prosent svarer at de ønsker Aili Keskitalo. Siden mai-målingen har imidlertid Olli en større økning enn Keskitalo.

– Slik har det vært hele tiden. Jeg hadde jo håpet at jeg var mer populær enn henne, men slik er det altså ikke, sier Olli om avstanden mellom ham og NSR-kandidaten.

Aili Keskitalo er glad for tilliten til henne.

– Men hvis folk vil ha meg som president, så må dem stemme på NSR for å få det til. Dette er selvsagt svært oppmuntrende på tampen av valgkampen, sier hun til NRK Sámi Radio.

Egil Olli og Aili Keskitalo

Stor avstand mellom Olli og Keskitalo i Sámi Radio-måling.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Mindre støtte blant egne velgere

80 prosent av NSR-velgerne foretrekker henne. Tre prosent av NSR-velgerne vil ha Egil Olli, og ni prosent av de samme velgerne foretrekker Laila Susanne Vars.

59 prosent av Ap-velgerne fortrekker Egil Olli. 14 prosent av Ap-velgerne vil ha Aili Keskitalo, mens ni prosent av Ap-velgerne svarer de fortrekker Laila Susanne Vars.

Egil Olli har med andre ord mindre oppslutning blant egne velgere enn Aili Keskitalo har blant sine.

– Selvfølgelig hadde jeg håpet at de som stemmer på Arbeiderpartiet også støtter meg som presidentkandidat. Likevel er politikken og personen som er viktigst. Oppslutningen om partiet er fortsatt stor, og der viser at vi har en politikk som folk støtter, sier Olli til NRK Sámi Radio.

Presidentmålingen

Kandidatene

Des.08

Mai 09

Aug.09

Aili Keskitalo, NSR

29%

31%

33%

Egil Olli, Ap

16%

18%

21%

Laila Susanne Vars,

7%

7%

16%