Hopp til innhold

Skoletapernes forkjemper har gått av

Ola Ødegaard har vært en av forkjemperne for samiske internatbarn. Nå har 72-åringen gått av etter nesten 22 år som generalsekretær i stiftelsen Rettferd for taperne.

Ola Ødegaard, Generalsekretær Rettferd for taperne

Ola Ødegaard går av med pensjon neste vinter. Frem til da skal han fortsatt være aktiv i stiftelsen som han selv grunnla.

Foto: ARKIV MORTEN HVAL / Scanpix

72-åringen har nå i november gått av som generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne, som han selv grunnla i 1993.

Ødegaard har vært en tydelig forkjemper for at internatbarna i Finnmark skal få erstatning for lidelsene de ble påført da de bodde på skoleinternat. Stiftelsen har også blant annet engasjert seg i saker som gjelder de som har vært utsatt for seksuelle overgrep, feilplassering i barnehjem, skolehjem og fosterhjem, de med tapt skolegang, internatbarna og Kysthospitalbarna.

De tidligere internatbarna har kjempet for oppreisning fordi de mener at de ble utsatt for overgrep, mishandling, tapt skolegang og rasistisk mobbing under statens omsorg. Å plassere samiske barn i skoleinternat hvor samisk var forbudt, var en del av statens offisielle fornorskingspolitikk.

Stiftelsen opplyser i en pressemelding at Ødegaard skal fortsette som rådgiver i stiftelsen i halv stilling frem til 1. oktober 2015, da han går av med pensjon.

– Ødegaard har nedlagt et kjempearbeid for stiftelsen, sier styreleder Arne Mellerud om generalsekretæren som nå takker av.

Ola Ødegaard og Ivar Utsi

De har begge vonde erfaringer fra sin skoletid. Ola Ødegaard ble plassert på skolehjem for evneveike og Ivar Utsi ble plassert i internat. De fikk møte Kongen i 2013 for å fortelle om egne erfaringer fra skoletida. Utsi minnes at han ble kledd naken og plassert i en kjeller da han snakket samisk på internatet som barn.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Bakgrunn fra PR og kommunikasjon

Tor Bernhard Slaathaug (35) fra Tønsberg har nå tatt over som generalsekretær. Han har utdanning innen sosiologi og kristendomsfag, og har til nå arbeidet som prosjektleder og daglig leder innen rekruttering.

Ola Ødegaard sier i en pressemelding at PR- og kommunikasjonserfaringen til sin etterfølger vil være nyttig i sin nye rolle som generalsekretær.

– Han er den personen vi ønsket oss og han har en bred erfaring som taperforeningen vil ha stor nytte og glede av, sier Ødegaard.

Stiftelsen Rettferd for taperne har per i dag fem ansatte og holder til på Dokka.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK