NRK Meny
Normal

Skoletapernes forkjemper har gått av

Ola Ødegaard har vært en av forkjemperne for samiske internatbarn. Nå har 72-åringen gått av etter nesten 22 år som generalsekretær i stiftelsen Rettferd for taperne.

Ola Ødegaard, Generalsekretær Rettferd for taperne

Ola Ødegaard går av med pensjon neste vinter. Frem til da skal han fortsatt være aktiv i stiftelsen som han selv grunnla.

Foto: ARKIV MORTEN HVAL / Scanpix

72-åringen har nå i november gått av som generalsekretær i Stiftelsen Rettferd for taperne, som han selv grunnla i 1993.

Ødegaard har vært en tydelig forkjemper for at internatbarna i Finnmark skal få erstatning for lidelsene de ble påført da de bodde på skoleinternat. Stiftelsen har også blant annet engasjert seg i saker som gjelder de som har vært utsatt for seksuelle overgrep, feilplassering i barnehjem, skolehjem og fosterhjem, de med tapt skolegang, internatbarna og Kysthospitalbarna.

De tidligere internatbarna har kjempet for oppreisning fordi de mener at de ble utsatt for overgrep, mishandling, tapt skolegang og rasistisk mobbing under statens omsorg. Å plassere samiske barn i skoleinternat hvor samisk var forbudt, var en del av statens offisielle fornorskingspolitikk.

Stiftelsen opplyser i en pressemelding at Ødegaard skal fortsette som rådgiver i stiftelsen i halv stilling frem til 1. oktober 2015, da han går av med pensjon.

– Ødegaard har nedlagt et kjempearbeid for stiftelsen, sier styreleder Arne Mellerud om generalsekretæren som nå takker av.

Ola Ødegaard og Ivar Utsi

De har begge vonde erfaringer fra sin skoletid. Ola Ødegaard ble plassert på skolehjem for evneveike og Ivar Utsi ble plassert i internat. De fikk møte Kongen i 2013 for å fortelle om egne erfaringer fra skoletida. Utsi minnes at han ble kledd naken og plassert i en kjeller da han snakket samisk på internatet som barn.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Bakgrunn fra PR og kommunikasjon

Tor Bernhard Slaathaug (35) fra Tønsberg har nå tatt over som generalsekretær. Han har utdanning innen sosiologi og kristendomsfag, og har til nå arbeidet som prosjektleder og daglig leder innen rekruttering.

Ola Ødegaard sier i en pressemelding at PR- og kommunikasjonserfaringen til sin etterfølger vil være nyttig i sin nye rolle som generalsekretær.

– Han er den personen vi ønsket oss og han har en bred erfaring som taperforeningen vil ha stor nytte og glede av, sier Ødegaard.

Stiftelsen Rettferd for taperne har per i dag fem ansatte og holder til på Dokka.