Hopp til innhold

Ber Jens om erstatning

– De sliter tungt psykisk etter overgrepene de ble utsatt for.

Barn på kysthospitalet

Barn på daværende Kysthospitalet i Tromsø.

Stiftelsen Rettferd for taperne ber statsminister Jens Stoltenberg sørge for at kysthospital-barna i Tromsø og internatbarna i Finnmark får erstatning fra staten. Totalt gjelder dette vel 80 personer.

I et brev til Stoltenberg skriver stiftelsen at barna på Kysthospitalet i Tromsø og skoleinternatene i Finnmark led stor overlast på 1950- og 60-tallet, og at de må få rettsferdsvederlag.

Håper på endelig avgjørelse

Fra før har flere av de tidligere kysthospital-barna fått en mindre erstatning fra staten.

Rettferd for taperne har i mer enn fem år arbeidet med disse sakene, men bare delvis vunnet frem. I møter med flere departement, statsråder og stortingsrepresentanter har de møtt stor forståelse, men der har sakene stoppet. Nå henvender stiftelsen seg direkte til statsministeren.

– Stoltenberg er den øverste sjefen, og vi må håpe og tro at han kan gjøre en endelig avgjørelse i disse sakene, sier generalsekretær Ola Ødegaard til NRK.

Har det travelt

Han krever nå et raskt svar fra Stoltenberg.

– Mange av disse ofrene er blitt gamle. De har også store lidelser etter opplevelsene de hadde Kysthospitalet i Tromsø og på internater i Finnmark. De sliter tungt psykisk etter overgrepene de ble utsatt for. De har også lidd unødig mye fordi erstatningssakene har tatt lang tid, sier han.

– Hvor mye krever dere i erstatning?

– Vi setter ingen spesielle krav til størrelsen på erstatningen, men vi håper at hver kan få mellom 200.000 og 300.000 kroner. Nå må det skje noe for disse menneskene sier Ødegaard.