NRK Meny
Normal

Irvi - nytt samisk nettmagasin

Et nytt samisk nettmagasin er åpnet. – Vi håper at folk vil finne nettstedet interessant og benytte seg flittig av det, sier Ulf Eriksen som er kontaktperson for nettstedet som har fått navnet «Irvi», som også er et sted ute i Porsangerfjorden.

Porsangerfjorden

Det nye samiske nettstedet skal inneholde blandt annet kultursaker presentert fra samisk perspektiv og være til nytte for befolkningen i Porsanger, men også folk i nabokommunene. Nettstedet har fått navnet Irvi som er samisk ord for oterhi. Dette navnet ble valgt fordi oteren før i tiden var et viktig dyr for sjøsamene. I tillegg finnes det et sted ute i Porsangerfjorden som har samme navn.

Foto: Ann Kristin Mathisen / Privat

Nettstedet er et prosjekt som finansieres av Sametinget gjennom språkmidler som Porsanger kommune mottar. Siden skal inneholde kultur- og nyhetssaker, og presentere sakene fra samisk perpektiv. Hovedsaklig er målgruppen befolkningen i Porsanger men også befolkningen i nabokommunene.

Irvi`s kontaktperson Ulf Eriksen sier de ønsker å promotere det samiske språket og den samiske kulturen i Porsanger kommune, og de vil bruke både samisk og norsk språk for å nå ut til flest mulig lesere.

Besøk www.irvi.no

Også for ungdom

Han forteller at de håper at også ungdommer vil bruke siden, og at de vil prøve å få i gang et samarbeid med skolen når den starter opp igjen til høsten.

– Vi ønsker å være en ressurs som kan være til nytte for skolen, og kanskje da spesielt samisk-klassene, sier han.

«Irvi» skal være et allsidig og brukervennlig nettsted som tilbyr moderne tjenester og samtidig kan være til nytte for brukerne. Folk kan også kunne legge inn bilder, tekst eller video og komme med komentarer.

De ønsker også at siden skal innholde underholdning. De har blandt annet fått til et samarbeid med tegneserieskaperen Bjørnar Grandalen, og de vil bruke hans tegneserier i en konkuranse. Her kan leserne komme med tekstforslag til bildene hans både på samisk og kvensk.

Navnets betydning

Navnet på nettstedet «Irvi» er samisk og betyr «oterhi» på norsk. Eriksen forteller at de hadde en navnekonkuranse om hva nettstedet skulle hete. Forslaget «Irvi» syntes de passet bra for oteren var før i tiden et viktig dyr for sjøsamene, i tillegg til at det finnes et sted ute i Porsangerfjorden med samme navn.

– I gamle dager hadde sjøsamene til og med tamme otere, i tillegg til at de jaktet på dem, forteller han.

På nettsiden skrives det i en artikkel at oteren er et veldig vennlig dyr og kunne bli like tam som en hund. Den ble til stor nytte for meneskene da den kunne læres opp til at den skulle fange fisk og bringe til eieren. Mer om dette kan leses på nettsiden som allerede er oppe og går, til tross for noen småjusteringer som ennå trengs.

Litt jobb gjenstår

– Vi har ennå litt jobb å gjøre før siden er helt slik vi ønsker den skal være, men det er stort sett bare små detaljer, sier han.

– Det har blandt annet vært litt problemer med de samiske bokstavene når vi skriver tekst, men vi skal få rettet opp i dette, forteller han.

På siden kan man nå blandt annet se videohilsener til «Irvi» fra sametingspresident Aili Keskitalo og Porsanger ordfører Knut Roger Hanssen. Man kan også lese artikler om den unike forkningen på dverggås i Porsanger, og om ulovlige søppelfyllinger.