Hopp til innhold

Vil blåse liv i det nedlagte turistsenteret med kortreist samisk mat

– Jeg har jo bare fulgt hjertet mitt, og nå ønsker vi å utvikle dette til noe mer enn bare en kafé og en overnattingsplass.

Maret Rávdna Buljo

Maret Rávdna Buljo er klar til å gi gjestene en smaksopplevelse innenfor tradisjonell mat og samisk mat.

Foto: Sander Andersen / NRK

Ordene tilhører 35-årige Máret Rávdná Buljo, opprinnelig fra Kautokeino. Sammen med sin mann Peder Hansen Buljo har Máret Rávdná kjøpt det tidligere Kåringen turistsenter på E10, én mil utenfor Lødingen i Nordland.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Boazovázzi

Boazovázzi ligger strategisk plassert på E 10 og Lofotens fastlandsforbindelse.

Foto: Sander Andersen / NRK

Familien har nå flyttet noen mil fra Andøya for å utvikle det nedlagte senteret, og Máret Rávdná og Peder legger nå hele sin sjel i å gjøre seg nytte av alle deler av reinen for å gi besøkende en samisk mat- og smaksopplevelse, og en smak av samisk kultur.

– Vi har sett muligheter i å livnære oss av dette og av reinflokken vår. Utvikle dette til noe mer. Og da stedet var til salgs, kom det tanker om at dette er nok det rette stedet for oss. Også siden det ligger bare hundre meter fra reinslakteriet vårt her.

Paret har planer om å endre driften, tilby kurspakker, selge duodji og samisk mat. For samisk mat selger, tror Máret Rávdná.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Tilbyr også duodje

Maret Rávdná og Peder Hansen Buljo tilbyr også duodje.

Foto: Sander Andersen / NRK


– Det er noe folk må «læres» til. Læres til å spise biđus, blodpølse og margebein. Utenlandsk mat er vi jo blitt vant til, men ikke samisk mat på samme måte. Så dette skal nok gå bra. Vi satser jo også på lokalprodusert mat, for det er jo det folk spør etter; tradisjonell, ren mat uten tilsetningsstoffer, avslutter hun.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK