Loven som Russlands president Vladimir Putin signerte på nyttårsaften skaper debatt. Det er mer enn 40 ulike urfolksspråk i landet og mange store regioner har uttrykt sin misnøye med den nye undervisningsloven, melder Radio Free Europe Radio Liberty.
Loven sier at undervisning på ikke-russiske språk bør ikke prioriteres eller gjennomføres, dette kan skade undervisningen i det russiske språket.
Urfolksrådgiver Anja Kristine Salo.
Foto: Barentssekretariatet– Det er vanskelig å si nå hvordan loven vil bli praktisert, men vi vil jo si at dette er en svært bekymringsfull utvikling. Jeg vil kalle det for et tilbakeslag for revitaliseringsprosessen i Russland, sier Anja Salo som er urfolksrådgiver ved Barentssekretariatet.
Urfolksspråk i ferd med å dø ut
Det er veldig mange språk som er iferd med å dø ut og da trenger man ikke en lov som reverserer revitaliseringa, men vi trenger å styrke morsmålsundervisninga i urfolkssamfunn, sier Salo.
Arbeidsgruppa for urfolk i Barentsregionen har revitalisering av urfolksspråk som et av de viktigste prioriteringsområdene. I Russland er både det samiske språket og nenetsisk i ferd med å dø ut og de unge behersker ikke lenger kildinsamisk.
Den nye loven garanterer at språktilbudet i russisk skal styrkes og loven skal gjelde fra 1. september i 2013.
Vil svekke urfolksspråkene
Da lovutkastet ble behandlet i Dumaen, utløste det protester i flere regioner, inkludert i republikkene Tatarstan, Bashkortostan, og Tsjuvasjia.
Kritikere sier at den nye utdanningsloven vil svekke tilbudet i urfolksspråk og de vil merke en nedgang av antall elever som vil velge sitt eget morsmål som hovedspråk på skolen.
Nå skal foreldrene velge- vil de at barna skal lære seg russisk slik loven krever, eller vil de at barna skal få morsmålsundervisning.