Hopp til innhold

«Å stoppe blod» ble godt mottatt

Uvanlig mange kom til boklanseringen til Anni Margaret Henriksen, som var meget fornøyd.

Video Boklansering "Å stoppe blod"

– Dette fortjener alle mine kilder som har vært til stor hjelp, og uten dem hadde jeg ikke klart å utgi boken, sa forfatteren Anni Margaret Henriksen under sitt boklanseringstalen.

Nærmere 80 bokinteresserte møtte opp under gårsdagens boklansering av boken «Å stoppe blod», ved Akademisk Kvarter ved Universitetet i Tromsø.

– Jeg hadde ikke forventet så mange fremmøtte, sa Henriksen.

«Å stoppe blod».

Forfatteren sier at boken handler om flere historier som er satt sammen til en felles historie om "læsing", helberedelse, hjelpere og varsler.

Forfatteren har samlet inn materiale til boken under hennes hovedfagprosjekt i sosialantropologi, som ble avsluttet i 1997 ved Universitetet i Tromsø.

«Læsing» som praktisk hjelp i hverdagen

Materialet til boken har hun fått hos de som bruker «læsing» som medisin i hverdagen deres, spesielt i Vest-Finnmark og Nord-Troms.

Anni Henriksen beskriver læsing slik i boken sin.

«Læsing er en form for bønn rettet mot et lokalt og spesielt problem, som for eksempel en akutt sykdom eller blødning, eller mot langvarige sykdomsplager.»

Det er først og femst i de Læstadianske miljøer at læsingtradisjonen er et godt bevart trosutøvelse.

Fenomenet kan bli en bestselger

Forlaget Cappelen Damm og Nord-Norges største bokhandler Akademis Kvarter ved Universitetet i Tromsø, kan si seg fornøyd til bokens popularitet.

Isak Måseide

Akademisk Kvarter markedsansvarlig Isak Måseide.

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

– Det har vært veldig stor oppmerksomhet til boken i forkant av boklanseringen. Vi har en god del bestillinger inne, så det er klart at dette er en bok som handler om et fenomen som mange lurer på, sa Akademisk Kvarter markedsansvarlig Isak Måseide.

Markedsansvarlig ved bokbutikken har sterk tro på boken.

– Boken kan bli bestselger nå om våren, sa Isak Måseide.

Forfatter Anni Margaret Henriksen er smigret over utsagnet, men er selv beskjeden om boken vil bli så populær.

– Det gjenstår å se, for det har jeg ikke tenkt på, sa hun smilanes.

Skapte mediestorm


«Snåsamannen» Joralf Gjerstad skapte mediebølger uten like, når han lanserte boken sin «Snåsamannen: Kraften som helbreder» for to år siden.

Boken til Gjerstad har lignende tema som «Å stoppe blod» boken har.

LES OGSÅ: Snåsamannen: - Har hjulpet 50.000 mennesker gratis (ekstern link)


– Kulturell revitalisering

Tore Sørlie

Professor Tore Sørlie

Foto: Johan Ante Utsi / NRK

Professor ved helsevitenskapelig fakultetet ved Universitetet i Tromsø og praktiserende psykolog Tore Sørlie kjenner Anni Henriksen og sa noen velvalgte ord i forbindelse med boklansering.

– Det er på mange måter kulturell revitalisering i vår tid ikke bare i forhold til samisk- og annen type kultur. Folk er stigende grad opptatt av tradisjonelle behandlingsformer, sier han.

Professoren forklarer at en del av kulturbevisstgjøring er kanskje en reaksjon på visse begrensninger i den skolemedisinske behandlingen,

– Mange har meninger om at skolemedisinsk behandling har blitt altfor travel og opptatt av sykdommer og avgrensende ting. Behandlingen tar ikke i mot det hele mennesket, sier Proffessor i psykologi Tore Sørlie.

Korte nyheter

 • Ailo & co. kjørte inn til en 6. plass i Belgia

  Ailo Johansen (13) fra Kirkenes var en av de norske utøverne som deltok på motocrossløpet Coupe de l’Avenir i Belgia i helgen,

  Norges Motorsportforbund melder at de norske utøverne leverte solide prestasjoner.

  Konkurransen er en lagbasert hendelse hvor hvert deltakende land sender lag bestående av tre juniorutøvere.

  Norge stilte med to lag i konkurransen. Johansen fra Kirkenes stilte i 85-ccmklassen sammen med Isak Engelin og Per Degvold.

  Etter ni fullførte heat i hver klasse sikret det norske laget en 6. plass i 85-ccmklassen.

  I Open-klassen ble det norske laget nummer åtte.

  – Vi er kjempefornøyd med resultat og prestasjon. Dette er en arena hvor de beste juniorene samles for å måle krefter. Norges utøvere viste muskler og tar med seg læring og erfaring videre, sier lagleder Øystein H. Kjørstad på motorsportforbundets nettside.

  Ailo Johansen på crossykkel
  Foto: Privat
 • Lokalavis i Vardø har blitt tvangsoppløst

  Indre og Østre Finnmark tingrett bestemte mandag 3. oktober at Østhavet AS skal tvangsoppløses.

  Det melder iFinnmark.

  Det betyr at lokalavisen i Vardø ikke lenger trykkes etter rundt 26 år med drift.

  Bakgrunnen for at tingretten har bestemt at selskapet skal tvangsoppløses, er at selskapet ikke har et styre slik aksjeloven krever.

 • Áidnalunddot jietnagirji davvisámegiel sálmmaide

  Vuosttaš davvisámegiel sálbmagirji ilmmai 1870. Sotnabeaivve golggotmánu 8. beaivve almmuhuvvo Romssas ođđa davvisámegiel čuojahanrávagirji. - Soabadeaddji beassat lávlut sálmmaid váimmu gillii, dadjá Sámi girkoráđi jođiheaddji.

  - Ođđa jietnagirji lokte ovdan sámi lávlunvuogi, ja oažžu ovdan sámi sálbmalávluma erenoamáš estehtalašvuođa, dadjá Sara Ellen Anne Eira.

  Son lea leamaš Sámi girkoráđi jođiheaddji 2016 rájes ja son lea diŋgon girjji.

  1870 ilmmai vuosttaš davvisámegiel sálbmagirji. Gitta 153 jagi maŋŋá ilbmá dál nuohttagirji maid girkomusihkkárat miehtá riikka sáhttet geavahit. Dat gohčoduvvo Sálbmagirjji šuokŋagirji. Dán čállá Norgga girku

  Sámi girkoráđi jođiheaddji Sara Ellen Anne Eira.
  Foto: Kjell Are Guttorm / NRK