Eksporterte kongekrabbe for 427 millioner i tredje kvartal
Norges sjømatråd melder at den rekordhøye eksportverdien av kongekrabbe i tredje kvartal ble drevet av økte eksportvolumer som følge av økte kvoter og landinger hittil i år.
Norge eksporterte 934 tonn kongekrabbe til en verdi av 427 millioner i tredje kvartal. Dermed økte verdien med 181 millioner sammenlignet med tredje kvartal i fjor.
– Tredje kvartal er som regel det sterkeste kvartalet i eksporten av kongekrabbe, for da er både fangsten og etterspørselen på sitt beste, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa, i en pressemelding.
– Vi ser at etterspørselen etter levende kongekrabbe har tatt seg opp i Asia. Det er spesielt drevet av en sterk vekst til Hongkong og Kina i tredje kvartal.
I september eksporterte Norge 295 tonn kongekrabbe til en verdi av 132 millioner. Det er en økning på 49 millioner sammenlignet med september i fjor.
– I år er det faktisk en sterk vekst i eksportverdien av levende kongekrabbe til Hongkong og Kina på til sammen 24 millioner kroner sammenliknet med september i fjor, sier Voraa, som opplyser at det normalt pleier å være mindre eksport av kongekrabbe til Asia i september.
Årsaken til det er at Russland da har startet sin fangstsesong på rød kongekrabbe, og de første store landingene begynner å komme inn i Asia fra Russland.
Davvi – senter for scenekunst tilsetter scenekunstner og koreograf Maria Landmark for å gjøre en dugnad for nordnorsk scenekunst på nett. Prosjektstillingen innebærer blant annet at Landmark skal oppdatere og publisere innhold til Wikipedia.
– Scenekunstbransjen i Nord-Norge er i mange sammenheng underbelyst og underkommunisert. Det er derfor viktig at vi gir vårt bidrag til å få fram informasjon om viktige aktører i bransjen, sier Davvi-direktør Susanne Næss Nilsen og legger til:
– At verdens største oppslagsverk nærmest er blind for mange av de kapasiteter som har, og har hatt, stor betydning for samfunnsbyggingen i nord kan vi ikke leve med.
Davvi ønsker samtidig å gjøre et løft for kvinnelige bidragsytere på Wikipedia. Nettsiden har gjort egne undersøkelser som viser at mellom 85 og 90 prosent av bidragsyterne i dag er menn.