Hopp til innhold

Korte nyheter

 • Det er ventet høye bølger i nord før helgen

  De neste dagene blir det høye bølger langs kysten i nord.

  Det melder Meteorologisk institutt.

  På sosiale medier opplyser meteorologene at det tidlig på torsdag er ventet 4,5-5 meter høye bølger i Troms og nord i Nordland.

  På kvelden på torsdag kveld og tidlig på fredag er det ventet 5–6 meter høye bølger i Finnmark.

  Det er også ventet 5–6 meter høye bølger på fredag på Vestlandet sør for Stad.

  Torsdag kveld og tidlig fredag er det ventet 5-6 meter høye bølger i Finnmark.
  Foto: Meteorologisk institutt
 • Eksporterte kongekrabbe for 427 millioner i tredje kvartal

  Norges sjømatråd melder at den rekordhøye eksportverdien av kongekrabbe i tredje kvartal ble drevet av økte eksportvolumer som følge av økte kvoter og landinger hittil i år.

  Norge eksporterte 934 tonn kongekrabbe til en verdi av 427 millioner i tredje kvartal. Dermed økte verdien med 181 millioner sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

  – Tredje kvartal er som regel det sterkeste kvartalet i eksporten av kongekrabbe, for da er både fangsten og etterspørselen på sitt beste, sier ansvarlig for skalldyr i Norges sjømatråd, Josefine Voraa, i en pressemelding.

  – Vi ser at etterspørselen etter levende kongekrabbe har tatt seg opp i Asia. Det er spesielt drevet av en sterk vekst til Hongkong og Kina i tredje kvartal.

  I september eksporterte Norge 295 tonn kongekrabbe til en verdi av 132 millioner. Det er en økning på 49 millioner sammenlignet med september i fjor.

  – I år er det faktisk en sterk vekst i eksportverdien av levende kongekrabbe til Hongkong og Kina på til sammen 24 millioner kroner sammenliknet med september i fjor, sier Voraa, som opplyser at det normalt pleier å være mindre eksport av kongekrabbe til Asia i september.

  Årsaken til det er at Russland da har startet sin fangstsesong på rød kongekrabbe, og de første store landingene begynner å komme inn i Asia fra Russland.

  levende kongekrabber i en fiskekasse
  Foto: Harry Johansen
 • Scenekunstdugnad på nett for Nord-Norge

  Davvi – senter for scenekunst tilsetter scenekunstner og koreograf Maria Landmark for å gjøre en dugnad for nordnorsk scenekunst på nett. Prosjektstillingen innebærer blant annet at Landmark skal oppdatere og publisere innhold til Wikipedia.

  – Scenekunstbransjen i Nord-Norge er i mange sammenheng underbelyst og underkommunisert. Det er derfor viktig at vi gir vårt bidrag til å få fram informasjon om viktige aktører i bransjen, sier Davvi-direktør Susanne Næss Nilsen og legger til:

  – At verdens største oppslagsverk nærmest er blind for mange av de kapasiteter som har, og har hatt, stor betydning for samfunnsbyggingen i nord kan vi ikke leve med.

  Davvi ønsker samtidig å gjøre et løft for kvinnelige bidragsytere på Wikipedia. Nettsiden har gjort egne undersøkelser som viser at mellom 85 og 90 prosent av bidragsyterne i dag er menn.

  Maria K. Landmark håper mange vil se nytten av å få nordnorsk scenekunst frem i lyset.
  Foto: Tanja Skoglund