Hopp til innhold

Muotkas oppgjør

Den avtroppende NSR-lederen kom med et spark både mot sine tidligere samarbeidspartnere på Sametinget og mot Arbeiderpartiet i sin landsmøtetale.

Silje Muotka
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

NSR-leder Silje Muotka mente det var tid å se seg tilbake. Hun trakk spesielt fram det som skjedde for litt over ett år siden da NSR måtte gi i fra seg makta på Sametinget.

- Ingen kan si at det var dette vi ville, men samtidig var det en riktig avgjørelse på grunn av omstendighetene, sa Muotka i åpningstalen.

- Hjertebarnet

At Silje Muotka betegnet Sametinget som NSRs "hjertebarn", viste hvor hardt det gikk inn på partiet å gi i fra seg makta.

Samtidig tok hun et lite oppgjør med NSRs samarbeidspartnere da partiets president søkte avskjed. NSR hadde samarbeid med Johan Mikkel Sara i lista Samer bosatt i sør, Olaf Eliassen (Sp), Terje Tretnes (Samefolkets Parti) og Per A. Bæhr fra Flyttsamelista.

- Vi har i NSR en godt utviklet felles forståelse for at vi må sørge for at vi har alliansepartnere for å oppnå gjennombrudd i samesaken. Det er nettopp dette – å forstå konsekvensen av å ta ansvar for større felleskap enn oss selv som faktisk ble det springende punktet i flertallsposisjonen vi hadde bygget etter valget i 2005. Det sviktet dessverre på dette viktige punktet – vi måtte ta inn over oss at det manglet forståelse for den gjensidige ansvarligheten i samarbeidet i posisjonen, sa NSR-lederen.

Muotka skrøt også at daværende president Aili Keskitalo i den aktuelle situasjonen. Hun betegnet henne som en dristig politisk leder.

- Hvem former samepolitikken i Ap?

I landsmøtetalen rettet den avtroppende lederen et spark mot Ap-sametingsrådet.

- Jeg lurer på om Aps sametingsgruppe selv tar tilstrekkelig ansvar for samenes selvbestemmelse gjennom organisasjonsformen de har valgt seg. Det er nemlig ikke så greit å vite nemlig hvem som egentlig bestemmer samepolitikken i Arbeiderpartiet.

Hun viste til diskusjonene i mediene mellom Ap-politikere.

- Er det Olli og hans gruppe eller samepolitisk forum som vedtar Aps samepolitikk? Eller er det sentralstyret, fylkesordføreren eller fylkeslagsledere? Hva betyr selvbestemmelsesdelen i urfolksdeklarasjonen i forhold til betydningen av demokratiutvikling i de samiske samfunnene? Betyr ikke det blant annet at vi samer må ta ansvar for å organisere oss selv – bringe frem saker selv – vedta disse i Sametinget selv og gjennom dette virkeliggjøre samisk folkestyre, spurte Muotka i åpningstalen.

Korte nyheter

 • Brann i bolighus

  Det brenner i et hus på Hamneidet i Nordreisa kommune. Det melder Troms politidistrikt lørdag morgen. Nødetatene er på stedet. Beboerne på adressen er gjort rede for og det er ikke meldt om personskade. Skriver NRK Finnmark og Troms

  Brann i gartneri
  Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
 • Støre håpar både Finland og Sverige snart blir Nato-medlemmer

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var fredag i Brussel der han møtte Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg.

  Støre sa på pressekonferansen at han håpar både Sverige og Finland er medlemer i forsvarsalliansen innan Nato-toppmøtet i juli.

  – Alle allierte burde føle seg forplikta til å ratifisere dei to landa sine søknader, sa Støre.

  Jonas Gahr Støre og Jens Stoltenberg
  Foto: Simen Ekern / NRK
 • Rektor: – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærere

  I den nye stortingsmeldingen om samisk språk, kultur og samfunn blir det nok en gang slått fast at det er stor mangel på samisklærer i Norge.

  Fordi få samiske elever har samisk gjennom hele skoleløpet og i videregående skole, er det store utfordringer med å få rekruttert nok samisklærere.

  Dette er en utfordring som rektor Linda Jacobsen ved Oslo samiske skole, som er en del av Nedre Bekkelaget skole, kjenner godt til.

  – Vi hadde utlyst en stilling nå, og fikk en kvalifisert søker. Men søkeren takket dessverre nei, sier Jacobsen.

  Skolen fikk nylig besøk av Sametinget og statsrådene i Kunnskapsdepartementet, som ville fortelle om den nye stortingsmeldingen.

  Flere av elevene, som fikk hilse på gjestene, ga uttrykk for at de kan tenke seg å bli samisklærere.

  Jacobsen mener det er viktig å ta elevenes engasjementet på alvor.

  Skolen merker stor interesse for å lære samisk i Oslo.

  – Skulle ønske det var lettere å få tak i samisklærer. Vi har flere elever som ønsker opplæring i samisk. Vi skulle gjerne hatt flere lærer, sier hun.

  Over hele landet er det nå prekær mangel på samisklærere og førskolelærere.

  Stortingsmeldingen skal følges opp med tiltak av Sametinget og regjeringen (ekstern lenke - regjeringen.no).

  Linda Jacobsen
  Foto: Mette Ballovara / NRK