Hopp til innhold

Nordnorsk reiseliv: – Flere bør satse på samisk reiseliv

Nordnorsk reiseliv ønsker at flere satser på samisk reiseliv. – Det er absolutt noe som turistene vil ha. Den samiske kulturen er en viktig bit av den merkevaren som vi bygger for Nord-Norge, og det er viktig at produktene er tilgjengelige når turistene kommer hit, sier Nina Smedseng i Nordnorsk reiseliv.

Turister på tur med Sokki adventure

Turister på tur med Sokki adventure

Foto: Sokki adventure

Nina Smedseng i Nordnorsk reiseliv mener at det er et stort uutnyttet potensial i samisk reiseliv.

– Jeg tror det er et stort uutnyttet potensial i å bruke det som ligger i den samiske kulturen for å få fram interessante produkter.

Smedseng var en av de som hadde innlegg på næringslivsskonferansen Agenda Sápmi, som Kautokeino kommune arrangerte onsdag og torsdag denne uka. Kautokeino kommune vil få i gang en diskusjon om næringslivsutvikling i samiske områder, hvordan man lokalt, regionalt og på lag med private og offentlige muskler kan skape positiv næringsutvikling og bærekraftige arbeidsplasser.

Nina Smedseng, Nordnorsk reiseliv

Nina Smedseng, Nordnorsk reiseliv

Foto: Åse Pulk/NRK

– Ikke bare reindrift

Smedseng sier at ofte når man tenker på samiske produkter, så tenker man kanskje på produkter som er knyttet opp mot reindrift.

– Men bare det at du kjenner naturen og kan gjøre guidede turer med historiefortelling, at du er vant med å høste, og alle de tingene der, har et stort potensial.

Smedseng mener at flere må tørre å satse på reiseliv.

– Vi vet at det er mange som holder på i det små, for eksempel i Kautokeino, så det er et spørsmål om å profesjonalisere seg og satse litt mer sånn at man blir synlig og blir en del av det reiselivstilbudet som finnes.

Trenger flere aktører

Direktør i Thon hotel i Kautokeino Knut Vidar Alseth er enig med Smedseng om at flere burde satse på samisk reiseliv. Han forteller at de også trenger flere aktører som tilbyr opplevelser til gjestene deres.

– Vi har noen aktører som vi samarbeider med, men vi ønsker et større utvalg, blant annet på sommeren. Da er det ikke stort å gjøre for de som ønsker å besøke Kautokeino. Vi ønsker at vi skal få mer ut av det.

Hotelldirektøren forteller at hotellet har hatt en eventyrlig vekst de siste årene.

– Vi merker at noe er på gang. Reiselysten er stor. Folk ønsker å oppleve det samiske, og de som kommer forteller om opplevelsen videre.

– Har såvidt begynt å pusse diamanten

Også han ser et stort potensial i samisk reiseliv.

– Jeg ser et kjempestort potensial. Jeg tror vi såvidt har begynt å pusse diamanten. Jeg tror at Kautokeino i fremtiden vil være en perle å reise til, og noe som både norske og utenlandske, og både private og bedrifter vil komme til å ønske å reise til. De ønsker mer ekte opplevelser som du ikke får andre plasser.

Derfor har hotellet begynt å snakke om å utvide hotellet. Hotelldirektøren har et ønske om at de skal øke fra fra 65 rom til 130 rom, og med et konferansesenter. Men om de utvider, så trenger de flere aktører de kan samarbeide med om opplevelser.

– Får vi flere gjester, så trenger vi flere tilbydere. Det sier seg selv. Det er begrenset hva to-tre personer kan tilby. Vi trenger så mange som mulig, som kan komme med spennende prosjekter.

Aslak Sokki

Aslak Sokki i Kautokeino eier turistbedriften Sokki Adventure

Foto: Malene Larsen Gaino

Har lyktes og vil utvide

En som allerede har sett mulighetene i samisk reiseliv er Aslak Sokki i Kautokeino, som eier reiselivsbedriften Sokki Adventure. Han har et samarbeid med Thon hotel i Kautokeino og tilbyr turistene blant annet kjøring med rein. Han har lyktes veldig bra med bedriften.

– Bedriften har vokst de siste årene, og det må jeg takke Thon hotel og mine hjelpere for. Jeg bruker mye tid på bedriften min slik at vi skal framstå som profesjonelle, sier Sokki.

Kjøring med rein er en aktivitet som krever snø, men Sokki har nå planer om å utvide driften og begynne med sommeraktiviteter også.

– Jeg har store planer for både sommer, høst og jul, men kan ikke fortelle om planene ennå. Men jeg vil løfte bedriften et nivå, sånn at vi blir mer synlige.

– Skummelt å si opp jobben

Sokki har fremdeles ikke har turt å si opp jobben og satse hundre prosent på reiselivsbedriften sin.

– Det er skummelt å tenke på å si opp jobben og stå bare på egne ben, men jeg har diskutert litt med sjefen og har kommet fram til at jeg kan søke om permisjon for å satse på bedriften min.

Han har et mål om at bedriften hans en gang skal bli like stor som Sápmi park i Karasjok er, med faste ansatte også.

– Karasjok er litt foran oss med Sápmi park, og det er det jeg jobber mot. Jeg tror at jeg skal klare det en gang i fremtiden.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK