Hopp til innhold

Nordkalottfolket ii háliit Muolkkuid-ášši geassit diggái

Les på norsk.

Sámediggepresideanta Silje Karine Muotka bivdá Sámedikki dievasčoahkkimis lobi váidit stáda Muolkkuid-áššis.

Dákkár fápmudusa ii áiggo Nordkalottfolket addit Sámediggeráđđái. Dat čielggai otná lávdegotti gieđahallamis Sámedikkis, go Ulf Tore Johansen bellodagas celkkii ahte sii hilgot ášši.

Dat mearkkaša ahte Sámediggeráđđi ii oaččo doarjaga dan guovtti stuorámus opposišuvdnabellodagas, namalassii Bargiidbellodagas ja Nordkalottfolketis.

Nordkalottfolket bellodat oaivvilda ahte lea boastut lágastit Muolkkuid-áššis.

– Go diggevuogádat geavahuvvo bissehit earáid politihkalaš áigumušaid, de dalle rihkkojuvvo earáid sátnefriddjavuođa, celkkii Johansen go ovddidii Nordkalottfolketa oaivila áššis movt čuovvolit Muolkkuid-mearrádusa.

Bellodat oaivvilda ahte Sámediggeráđđi ii leat čájehan jáhkehahttin ahte lea dáhpáhuvvan láhkarihkkun go Hámmerfeasta LNG oaččui doaibmalobi Muolkkuin.

Ulf Tore Johansen
Foto: Håkon Mudenia / NRK

Korte nyheter

 • Over 60 studier trekkes fra årets studieopptak

  64 studier trekkes fra årets Samordna opptak. Årsaken er sviktende søkertall og strammere økonomi.

  I alt trekkes 41 bachelor-, masterprogrammer og årsstudier, samt 23 etter- og videreutdanningstilbud, viser tall Khrono har innhentet fra de statlige universitetene og høgskolene.

  Studietilbudene er lyst ut og så blitt trukket etter at søknadsfristen var ute.

  Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet, Oslo Met, Universitetet i Sørøst-Norge og Nord universitet har trukket flest studier. (NTB)

 • Uvanlig mange lynskader i mai

  Bare hos Fremtind er det registrert over 400 skader som følge av lyn i mai. Det er flere frysere og robotklippere som har røket denne våren.

  – Det har braket løs med lyn, torden og styrtregn de siste ukene, og vi ser nå en merkbar økning i innboskader som følge av været, sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind, i en pressemelding.

  Selskapet har så langt registrert 127 flere lynskader i mai i år, enn de gjorde i mai 2023. Det er også en økning i vannskader etter styrtregnet.

  – Vi får meldt lynskader gjennom hele året, også på vinteren, men høysesongen er vanligvis i juni, juli og august. I år har det så langt vært spesielt mange allerede i mai, sier Hofstad-Nielsen.

  lyn vesterålen
  Foto: Marius Lauritzen
 • NHO: Håper på færre lovbrudd i år

  3 av 5 ungdommer hadde i 2023 en sommerjobb hos en bedrift som brøt arbeidsmiljøloven. Tallene fra LOs sommerpatrulje i Troms og Finnmark har ført til tiltak før årets sommer. NHO, som representerer bedriftene, opplyser at de aktivt oppdaterer medlemmene om arbeidsmiljøloven.