Hopp til innhold

– Vi ble frarøvet en framtid

Nils Gaup (55) tar på nytt et oppgjør med staten. I 1979 sultestreiket han foran Stortinget mot utbyggingen av Altaelva. Nå vil han og familien ha tilbake retten til reindrift - og 25 millioner kr i erstatning.

Nils Gaup
Foto: NRK

– Jeg kom helt ut på skjeiva. Som 15-åring havnet jeg på alkoholikerhjem. Dette tok knekken på meg, forteller Gaup til NRK Sámi Radio.

Han snakker om tiden etter at familien mistet retten til å drive reindrift i både Nordland og Finnmark. Dette skjedde i 1966. 42 år senere vil hans familie ha det de mener er rettferd.

Se sakens bakgrunn nederst i artikkelen.

– Følgene ble dramatiske

Sammen med seks av sine nære familiemedlemmer - deriblant skuespiller Mikkel Gaup - har Gaup stevnet staten. Nils Gaup er onkelen til skuespilleren.

LES OGSÅ: Med gigantkrav mot staten

Hele livssituasjonen for hele familien ble dramatisk endret etter 1966 da de mistet muligheten til å drive med rein.

– Følgene ble dramatiske, og spesielt for far. Han mistet hele inntekts- og livsgrunnlaget. Jeg har i ettertid sett i dokumentene fra arkivene om at far måtte tvangsomskoleres. Vi andre, barna, mistet en framtid, forteller Nils Gaup som i dag bor i Oslo.

Nils Gaup

Ante Gaup (f.v.), Mikkel Eira og Nils Gaup ble tiltalt for sivil ulydighet etter demonstrasjonene foran Stortinget i 1979. De demonstrerte mot utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget. Her sammen med forsvarer Ole Jacob Bae.

Foto: Henrik Laurvik/NTB

Under Altaaksjonen både i 1979 og 1981, var Nils Gaup og broren Ante aktive. Ante deltok blant annet i begge sultestreikene i Oslo.

– Frarøvingen av vår rett til reindrift var og er et brudd på menneskerettighetene. Derfor forventer jeg at vi nå får hjelp fra Sametinget, sier han til NRK Sámi Radio.

– Uønsket

Barneårene i det nye området i Susendal var heller ikke lett for Nils Gaup.

Ifølge stevningen som er sendt til Oslo tingrett fikk familien mange problemer i lokalsamfunnet:

  • "Gaup ble nektet til å selge reinsdyrkjøttet sitt ved Fellesslakteriet i Mosjøen, han ble nektet hjelp til leie av bolig, inngjerdet rein ble forsøkt skremt, han ble uriktig politianmeldt for reintyveri (henlagt) og en hytte familien leide ble oversvømt, slik at ingen senere ville leie familien hus."
  • "Blant annet hadde lokalbefolkningen gjort det klart at Mikkel A. Gaup var uønsket i Hattfjelldal kommune, og de dårlige boforholdene i Hattfjelldal hadde gjort flere av barna kronisk syke."

Vanskelig å finne dokumentene

Vinner familien Gaup fram i rettsvesenet vil det bety mye.

– Selvsagt. Da er det mulig å begynne på nytt. Blir det tap i det norske rettssystemet, er vi innstilt på å bringe saken inn for internasjonale organ.

Ifølge Gaup har det vært svært vanskelig å skaffe tilveie alle dokumentene. Derfor har ikke familien ikke hatt mulighet til å gå til rettslige skritt mot staten før nå.

– Jeg begynte å arbeide saken i 1981. I starten fikk jeg dokumenter fra departementet som ikke var relevante. Bevisene fant jeg i arkivene hos Fylkesmannen i Nordland. Også i Riksarkivet fant jeg endel, men også der var mye borte.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK