Når 11 millioner kubikkmeter med masse fra fjellområdet i Troms ramler i havet vil det kunne skape en 30 meters høy bølge. Dersom man skulle samle massene i semitrailere, ville man måtte fylle nærmere 150.000 vogner helt til randen, men da ville de naturlig nok overskride vektgrensen sin enormt.
En slik bølge vil sette Lyngseidet, på andre siden av fjorden, under vann. Nettopp derfor er det svært viktig med en god overvåkning av området.
- Les også:
Beveger seg 4-5 cm i året
De som overvåker området er ikke redd for noen katastrofe. For selv om de totalt 22 millionene kubikkmeterne med masse som nærmer seg havet beveger seg konstant, så vil ekspertene ved hjelp av overvåkingen kunne på forhånd se før de begynner å falle ned i havet.
– Det som er litt betryggende med Nordnes er at bevegelsene her er lineær, altså faste, så det er ingen overraskelser. De beveger seg ca 4-5 cm i året, forteller Bernt Lyngstad som jobber som teknisk ansvarlig ved Nordnorsk Fjellovervåking.
Akkurat når massene vil rase ned i sjøen kan ikke forskerne forutsi foreløpig, annet enn at de ifølge Lyngstad bekrefter at det er nærmest uungåelig at det vil skje i fremtiden.
- Les også:
Anbefaler folk å flytte til vakre Lyngen
Lyngstad mener at man ikke trenger å bekymre seg dersom man ønsker å bo i Lyngen området.
– Det alle spør om, er når vil dette ramle i sjøen? Det som forskerne er sikker på er at den en gang i fremtiden vil ramle i sjøen. Slik som det er nå, så er bevegelsene lineære, vi overvåker kontinuerlig, det har ikke vært tryggere før enn nå. Nå er det veldig trygt å bo her, betrygger han.
Han legger til at naturen er vakker i området. Fjell, fjord, og elver er innenfor kort rekkevidde.
– Det er i hvert fall ikke Nordnesfjellet som skal hindre folk i å flytte hit.
- Les også:
- Les også:
Panoramabilde tatt fra Nordnesfjellet. Lyngseidet skimtes på andre siden av fjorden. I bakgrunnen Lyngsalpene.
Foto: Joni Albert Saijets / NRK