Hopp til innhold

Lærer om beredskap på Island

Islendingenes erfaring med katastrofer skal brukes for å sikre befolkninga rundt Nordnesfjellet.

Studietur Island

Nordnorsk Fjellovervåking, Fylkesmannen i Troms, Troms politikammer og Fylkesmannen i Møre og Romsdal er sammen på Island.

Foto: Nordnosrk fjellovervåkning

Svein Ludviksen

Fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, er på Island for å lære om beredskap.

Foto: Nordnorsk fjellovervåking

De lumske fjellene i Kåfjord og spesielt Nordnesfjellet er årsaken til at fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen, ser seg nødt til å hente inn tips og erfaringer fra utlandet. Og da var det ett land som viste seg spesielt relevant.

– Island er vel det landet i Europa som har mest erfaring med evakuering fra naturkatastrofer, sier Ludvigsen.

Nå har derfor Fylkesmannen tatt med seg en større delegasjon fra Nordnorsk Fjellovervåkning og politiet til Island. Målet er nettopp å lære mer om hvordan man kan takle en eventuell naturkatastrofe best mulig.

Bølge opp mot 45 meter

– Vi ser på beredskap, evakuering og hvordan vi kan skape den tryggheten som er nødvendig når man har en naturkatastrofe som kan inntreffe før eller senere, sier Ludvigsen.

For i verste fall kan deler av Nordnesfjellet rase ned i fjorden. Derfor følger Nordnorsk Fjellovervåking fjellet konstant.

Undersøkelser som har blitt gjort, spekulerer i at bølgehøyden da kan bli så mye som 45 meter.

Da NRK snakket med Ludviksen, hadde han akkurat vært i møter med det lokale politiet. I et distrikt som har omtrent like mange innbyggere og relativt like bosettingsmønster som egen kommune, fant han mye han kunne ta med seg hjem til Troms.

– Kommunikasjonen mellom myndighetene og folk er utrolig viktig. I tillegg er det viktig å ha planer, både for hvordan man skal overvåke fjellet, evakuere og hvordan man skal rydde opp etterpå.

Nordnesfjellet

Nordnesfjellet i Kåfjord kan skape en flodbølge dersom deler av det raser ut i fjorden.

Foto: Trygve M. Andreassen

Mange likheter

Ludvigsen ser mange likheter mellom frykten islendingene har for vulkanen Katla, og den frykten nordlendingene har for Nordnesfjellet.

– Kommer kunnskapene du tar med deg fra Island til å endre beredskapen i Troms?

– Ja, dette er jo en del av endringene av beredskapsplanen i Troms. Vi tar det med oss til den øvelsen vi skal ha ved Nordnesfjellet i oktober, og til den store Barents Rescue-øvelsen vi skal ha i september neste år, sier han.
En internasjonal øvelse som også Island vil delta på.

– Så her er det godt internasjonalt samarbeid for å bygge opp alarmsystemer, bygge opp beredskap og bygge trygghet. For det er trygghet dette handler om, sier Ludvigsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark