NRK Meny
Normal

Nordnesfjellet i bevegelse

Hele beredsskapsgruppa for fjellskred i Troms var samlet for første gang på Nordnesfjellet. Her fikk de oppleve på nært hold fjellets bevelgelse.

Beredsskapsgruppa samlet på Nordnesfjellet
Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen
Foto: Klemet Anders Sara / NRK Sapmi

Leder for styringsgruppa for beredsskapen i fjellskred i Troms, Svein Ludvigsen er for første gang på Nordnesfjellet. –Det gjør sterk inntrykk på meg, å se i virkeligheta hvor mye fjellpartiet beveger seg, sier Ludvigsen.

Beredsarbeidet viktig framover

Fylkesmann i Troms, Svein Ludvigsen er klar i sin tale om at det må bevilges kontinuerlig midler for å opprettholde en god beredsplan og eventuell evakuering av området rundt Lyngenfjorden.

Det er allerede satt opp to vanntanker på Nordnesfjellet som skal benyttes til nesteårs borring i fjellpartiet. Det skal borres ca. 200 meter ned i fjellparteiet for å se Leder for Nordnorsk Fjellovervåking, Roald Elvenes sier at det er viktig arbeid, får å se permafrosten, og bevegelser i fjellpartiet.

Ønkser også større øvelse

Svein Ludvigsen ønsker også Barents Rescue øvelse i 2013 til Nordnesfjellet, hvor man kan se på kriseledelse og redningsoperasjoner. En slik øvelse er et samarbeid med Sverige, Finland og Russland, samt Norge.

Deler av Nordnesfjellet beveger seg ca. 5 cm i året avhengig av temperaturer. Den største fjellpartiet som er i bevelgse, kan sammenlignes med over 1100 Ishavskatedraler. Dette vil gi nærmere 45 høye bølger, hvis fjellpartiet raser ut i Lyngenfjorden. –Men, vi er godt forberedt før noe slik skjer, beroliger Ludvigsen.

Hør også intervju med Fylkesmannen i Troms: