Jordraset har gått over veien sør for Nordnestunnelen i Kåfjord kommune, og E6 er delvis framkommelig.
– Jordraset har gått over veien til to husstander, og de er sperret inne, sier ordfører Bernt Lyngstad.
Carina Elisabeth Isaksen bor med familien sin rundt 100 meter fra der jordraset gikk i morges. Mens familien gjorde seg klar for dagen, hørte Isaksen at det buldra i fjellet.
– Jeg så ut vinduet og så at det kom jord nedover i ganske godt sig. Jeg måtte bare vurdere situasjonen. Det kom ikke mot huset vårt og hadde ikke en bredde som ga full alarm, sier Isaksen.
Raset bevegde seg over deres private vei, nedover den kommunale veien og ned mot E6. Isaksen så at det kom maskiner til ganske raskt for å få avverga at jordraset gikk over europaveien.
Carina Isaksen og to av barna var fortsatt hjemme da jordskredet gikk i morges. Hun har venta på at det skulle skje.
Foto: Carina IsaksenHun har vokst opp med Nordnesfjellet som nærmeste nabo, og ble ikke redd da hun hørte det buldre.
– Jeg har egentlig gått og venta på at det skal smelle ut noe på grunn av alt regnet. Vi er jo rimelig vant til at det går skred, spesielt at det smeller og rauser litt fra fjellet om våren, sier Isaksen.
Jordraset har tatt med seg mye på sin vei.
Foto: Oda Viken / NRKStørre enn tidligere ras
Det er fire husstander på Indre Nordnes med til sammen ni beboere. På formiddagen var de midlertidig evakuert fram til videre rasfare ble vurdert.
Ifølge ordføreren skal dette jordraset være større enn tidligere ras de har opplevd i området.
Jordraset sperrer veien til to husstander, og har gått ned nesten helt til E6.
Foto: NVERoald Elvenes i NVE forklarer at det er snakk om et flomskred som har fulgt et gammelt bekkeløp. Bekkeløpet er udefinert lenger ned mot bebyggelsen, og her har skredet spredt seg utover og gått ned mot veien.
– Sånn som vi vurderer det nå, så er det ingen umiddelbar fare for at noe eiendom skal bli tatt, sier Elvenes.
Kommunen har hatt en dronepilot ute i feltet for å ta bilder av området. Etter å ha sett bildene, har sektormyndighetene i enighet kommet fram til at det ikke er behov for videre evakuering.
– Det ser ikke ut til at det er fare for de bolighusene som er der, sier assisterende kommunedirektør Gunn Andersen.
Dronebildene viste at det meste sannsynligvis er rast ut. I tillegg er det nesten ikke snø igjen på fjellet. Mindre nedbør og lavere temperaturer vil derfor føre til at den videre snøsmeltinga blir like intens.
Som et strakstiltak skal NVE bidra med å ordne bekkeløpet slik at det blir et mer definert løp for å sikre at vannet går trygt ned til stikkrenna. Dette skal etterhvert gjøres på en slik måte at vannet i framtida vil følge dette løpet og ikke grave sine egne veier.
– Det er vi nødt til for å sikre adkomst til beboerne. Det kan være behov for helsehjelp eller andre utrykninger, så vi er nødt å ha veien klar for dem som bor der. Vi må prøve å sikre det best mulig for innbyggerne, sier Andersen.
Norges mest rasutsatte
Det skal ha begynt å rase fra Nordnesfjellet allerede lørdag, skriver Framtid i Nord.
Vårtining og mye nedbør har ført til store vannmasser som skal ned fra fjellet.
Foto: Oda Viken / NRKNordnesfjellet er Norges mest rasutsatte fjell og overvåkes kontinuerlig. Ifølge Elvenes har ikke jordskredet noen sammenheng med det ustabile partiet i fjellet.
– Vi har sjekka, og det er ingen bevegelse. Så det er ingen bekymring i det hele tatt, sier Elvenes.
Jordraset stoppa ved E6.
Foto: Manndalen maskin