«Farmen-Mikkel» trues med inkasso

Sametinget har ikke mottatt regnskap og rapport fra Samisk fotballforbund for 2012 og 2013.

Mikkel Isak Eira

Fotballpresident Mikkel Isak Eira (lille bildet) vil snart motta et inkassokrav på 302.000 kroner.

Foto: Fotomontasje: Dan Robert Larsen / NRK

Rune Fjellheim

Sametingsdirektør Rune Fjellheim.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi har bedt fotballforbundet om å tilbakebetale utbetalt tilskudd på 302.000 kroner, som det ikke er blitt gjort rede for til rett tid. Nå har vi videresendt kravet til et innkassobyrå for å få dem å se på saka og om det er noe å hente fra forbundet, opplyser sametingsdirektør Rune Fjellheim til NRK.

Hvorfor må dere gå så langt som å sende over saken til et inkassobyrå?

– Det er i og for seg en standard prosedyre når vi har krav utestående at dersom vi ikke får noen respons på våre henvendelser, så har vi inkasso som et verktøy som vi kan benytte oss av. I så henseende er dette bare et ytterligere skritt for å få gjort opp et lovlig fattet vedtak, forklarer Fjellheim.

– Bare 150 kroner på kontoen

Leder for Samisk fotballforbund, Mikkel Isak Eira sier at de har kun 150 kroner på kontoen, og hvis saka går til innkasso så vil deres kreditorer miste pengene de har krav på.

– Vi håper at det ordner seg og at vi kan komme helskinnet ut av det. Alle kreditorene, som har penger tilgode hos oss, skal få betalt de kravene. Vi vil ikke at Samisk fotballforbund skal skylde penger til noen uten at de får betalt, sier Eira.

Er dette slutten for Samisk fotballforbund?

– Det håper jeg virkelig ikke. Nå har jeg også fått med meg at det er blitt dannet et nytt samisk fotballforbund, fotballselskap eller hva jeg skal kalle det for. Det er i allefall en stiftelse i Sverige som skal drive med samisk fotball. De vil vel få sine bevilgninger fra Sametinget i Sverige, men jeg håper at dette ikke er slutten for Samisk fotballforbund. Vi skal prøve å får ordnet opp i dette, lover Mikkel Isak Eira atter en gang.

Frode Guldbjørnsen

Frode Guldbjørnsen, FA Sápmi.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Karasjokingen Frode Guldbjørnsen er en av initiativtagerne til opprettelsen av det nye samiske fotballforbundet, Football Association Sápmi. Han sier at Eira kommer med feilaktige opplysninger.

– Det er ikke riktig at det nye samiske fotballforbundet kun er en stiftelse på svensk side. Det er heller ikke riktig at det er Sametinget i Sverige som skal finansiere det nye fotballforbundet. Det riktige er at det er et nytt fotballforbund som Football Association Sápmi. 1. mars skal vi holde forbundets første fotballting. Vi har et styre og forbundet vil ha et norsk organisasjonsnummer, norsk bankkonto, norsk adresse og vi kommer til å søke om støtte fra Sametinget i Norge, fremhever Guldbjørnsen.

Hva skjer hvis Samisk fotballforbund skulle klare å komme over den økonomiske kneika og at det plutselig blir to samiske fotballforbund?

– Hvis det skulle skje at Samisk fotballforbund skulle komme til hektene igjen og at de viser seg sterkt levekraftige, så må vi se om ikke det skulle være mulig å slå sammen disse to organisasjonene. Vi er til for samisk ungdom og ikke for oss selv, understreker Guldbjørnsen.

Ikke levert regnskap og rapport

Samisk fotballforbund (SFF) eller Sámi spábbáčiekčanlihttu (SSL) ble stiftet 18. oktober 2003, men de siste to-tre årene har forbundet stort sett bare eksistert på papiret. Rot i økonomien har ført til at forbundet har hatt liten eller ingen aktivitet.

Fotballpresident Mikkel Isak Eira og resten av styret i Samisk fotballforbund ble i begynnelsen av november 2013 truet med politianmeldelse for manglende regnskap og rapportering for regnskapsåret 2012.

Sametinget har fra 2013 kuttet all støtte til forbundet og har gjentatte ganger purret på forbundet for å få tilbakebetalt støtte.

Daværende sametingsråd Vibeke Larsen (Ap) jobbet mye med å prøve å få fotballforbundet til å levere inn den manglende innrapporteringen, uten å lykkes. Økonomiseksjonen på Sametinget sendte 12. september i 2013 en faktura til Samisk fotballforbund med krav om tilbakebetaling av tilsammen 302.000 kroner.

Reality-kjendisen Mikkel Isak Eira, som er kjent både som vinner av «Farmen» på TV 2 og som deltaker i «Robinson ekspedisjonen» på TV3, har ledet Samisk fotballforbund siden 2008.

I november i fjor lovte han overfor NRK at det manglende regnskapet snart skal være på plass.

– Jeg vil jobbe for at vi leverer et godkjent regnskap til Sametinget før jul i år, uttalte Mikkel Isak Eira til NRK i november 2013.