Hopp til innhold

Landslagssjefen for FA Sápmi er klar

Den tidligere norske toppfotballspilleren Morten Pedersen fra TIL blir landslagssjef for Sapmi under VM i Conifa world cup til sommeren. – Et scoop, sier presidenten i FA Sápmi.

Dette kan bli resultatet i årets Conifa-cup for Sápmi.

FA Sápmi får en toppfotball-trener i stallen til sommeren.

Foto: Sergey Gavrilov (arkivfoto) / NRK

– Det her betyr jo mye. Dette er som en stor anerkjennelse for jobben vi gjør med alle ungdomsleirer vi har hatt, og at vi har Tromsø IL bak oss betyr veldig mye.

Det sier Håhan Kuorak som er president i FA Sápmi, som i månedsskiftet mai-juni reiser til Abkhasia for å delta på verdensmesterskapet for fotballag som ikke er medlem av verken FIFA eller UEFA.

Georgia truer med å straffeforfølge samiske fotballspillere

Stolt av å kunne bidra

Den norske, tidligere toppfotballspilleren Morten Pedersen, som i dag er trener og toppidrettsutvikler i Tromsø IL, blir landslagssjef for Sápmi under turneringen CONIFA World Cup.

– Først og fremst er jeg veldig stolt over at de ønsker meg som landslagssjef. Jeg var jo i 2008 i startfasen av min trenerkarriere. Det var en artig og en fin opplevelse å være med på det det året. Og så nå kommer det en ny mulighet. Det å kunne være med å bidra på en så flott turnering hvor man møter andre urbefolkninger som skal delta på en worldcup. Det gleder jeg meg veldig til.

Morten Pedersen TIL

Morten Pedersen synes det er en ære å bli forespurt om å trene FA Sápmi fram mot Viva World Cup.

Foto: Nikolas Gogstad-Andersen / NRK

Både Høgli og unge gutter

Tolv lag skal kjempe om gullet i Abkhasia, og nå er Morten Pedersen i full gang med å velge 16 spillere og to keepere som skal få være med til Svartehavskysten.

– Man håper jo å få med de som spiller på høyest mulig nivå. Tom Høgli, som spiller på FC København, har jo vært fantastisk å få med. I tillegg håper jeg at vi kan plukke fra de som spiller på øverste hylle. Men det blir også noen unge gutter, som er unge og fremadstormende, som får muligheten til å være med på en slik opplevelse.

Sápmi kan få jubileumskamp mot Rosenborg

Dårlig tid til trening

Pedersen regner ikke med noen spilletid i Norge før avreise til Abkhasia. Så det laget får av spilletid før cupen, får de når spillerne møtes der nede én eller to dager før første avspark. Jonas Kuorak fra Kiruna blir med som assistent for Morten Pedersen.

– Han kjenner godt til dette, og han blir med som trener. I tillegg skal vi ha med medisinsk ansvarlig. Og når det gjelder spillerne er samtaler i forkant viktige. Vi reiser ned sånn at vi får én eller to økter før det hele starter. Men vi kan gjøre mye utenom treningsfeltet. Det viktige nå er jo å få satt en tropp.

Håkan Kuorak sier det er et scoop å få Morten Pedersen som trener for Sápmi-laget.

Håkan Kuorak sier det er et scoop å få Morten Pedersen som trener for Sápmi-laget

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Erkjennelse som fotballnasjon

Viva World Cup øker statusen. I år deltar tolv nasjoner/lag. Til neste år tror Håkan Kuorak det vil bli 16 nasjoner/lag. Og Sápmi er en av favorittene.

Hva betyr det for Sápmi, Håkan Kuorak?

– Dette betyr veldig mye for Sápmi. Vi får jo en stor anerkjennelse som en fotballnasjon. I det første mesterskapet på den franske rivieraen slo vi Monaco 21-1, og deretter har vi fått stor respekt i de fleste medlemslag. Vi har blitt kjent hos alle disse lagene utenfor FIFA at vi er en bra fotballnasjon.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK