Sápmi kan få jubileumskamp mot Rosenborg

En kamp mot Norges beste fotballag kan bli en realitet for FA Sápmi i forbindelse med 100-årsmarkeringen for det første samiske landsmøtet i Trondheim i 2017.

Rosenborg feirer gull

Rosenborg vant årets Eliteserie overlegent og regnes som Norges beste lag. De er drømmemotstanderen for FA Sápmi.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Håkan Kuorak

Fotballpresident Håkan Kuorak.

Foto: Dragan Cubrilo / NRK

– Tråante 2017 ønsker seg en fotballandskamp mellom FA Sápmi og Rosenborg i forbindelse med feiringen av 100-årsjubileet i Trondheim, opplyser fotballpresident Håkan Kuorak i FA Sápmi til papirutgaven av avisa Ságat.

Kuorak sier til avisa at de gjerne vil møte årets norske serievinnere.

– Får vi en offisiell innbydelse, takker vi selvsagt ja. Det er kjempespennende for oss. På den tiden kan vi også stille med våre beste spillere. Kanskje får vi også spille en slik kamp på Lerkendal. Det vil være stort for oss, uttaler Kuorat til Ságat.

På nyåret skal Kuorak i et møte med Rosenborg, og da vil det bli avklart om det blir drømmekamp for FA Sápmi mot Rosenborg.

Kamp 6. februar

Det første samiske landsmøte ble avholdt 6. februar 1917 i Trondheim.

Sametinget, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune har gått sammen for å markere 100-års-jubileet i 2017.

Tråante 2017

Her er logoen til Tråante 2017.

Foto: Pressefoto

Jubileet skal markeres både som en nasjonal feiring og et felles samisk jubileum.

Jubileet har fått navnet Tråante 2017.

Ida Marie Bransfjell i Tråante 2017 sier til Ságat at planene om kamp mot Rosenborg er på et tidlig planleggingsstadie.

– En kamp for FA Sápmi mot Rosenborg er en av våre mange intensjoner og drømmer for Tråante 2017. Vi vet også at Rosenborg har 100-årsjubileum i 2017, så det hadde vært dobbelt artig med en slik kamp da, sier Bransfjell til Ságat.

– Ukjent for Rosenborg

Rosenborgs organisasjonsleder, Trond Alstad, sier til NRK at for han er en kamp mot FA Sápmi helt ukjent.

Trond Alstad, organisasjonsleder i Rosenborg

Organisasjonsleder i RBK, Trond Alstad.

Foto: Odd Rune Wolden / NRK

– Vi har ingen avtale om kamp mot det samiske landslaget i Trondheim i 2017, og har ikke hørt noe om denne kampen det vises til, forklarer Alstad.

Han sier at RBKikke kan knytte seg til noen avtaler om kamper halvannet år før det skal spilles, og Lerkendal vil ikke være klar til bruk tidlig i februar, som det kommer frem at de ønsker å spille kampen.

– Dette er også bare èn måned før seriestart, og da er vi vanligvis på treningsleir, ofte i utlandet. Derfor er det vanskelig for oss å si om det vil bli inngått en avtale om kamp og om vi kan spille den kampen, forklarer Alstad.

Det er alt han vil si til denne saken, som han mener er ukjent for RBK.

Korte nyheter

 • – Grenser til et ulovlig møte

  – Representanten har krav på å bli forstått i et kommunestyre. Det betyr at meningen til vedkommende representant skal komme frem i et kommunestyre, slik at alle kan ta del i det. Og vi har en utfordring. Dette grenser til et ulovlig møte, fordi samisk og norsk er likestilte språk, uttalte Filip Mikkelsen (H) i kommunestyremøtet i Hamarøy kommune på onsdag.

  Årsaken til denne uttalelsen var at representanten Heidi Andersen (Sp) holdte et innlegg på samisk uten at dette innlegget ble tolket. Andersen kom med kommentar under behandling av budsjettet.

  – Det som forunderer meg er at dette blir imøtegått i stillhet. Jeg mener at ordføreren kunne ha beklaget seg, kommenterte representant i kommunestyret Miriam Paulsen (V).

  –Det ville ikke ha vært riktig av ordfører å be representanten selv å tolke seg selv når hun velger å ikke gjør det, svarte ordfører Britt Kristoffersen (Sp).

  Samuel Gælok informerer i et Facebookinlegg om at han har sendt en klage til Statsforvalteren i Nordland om brudd på Samelovens paragraf 3-11. Gælok mener kommunen bryter Samelovens språkregel, da inlegget ikke ble tolket til norsk. – Ordføreren verken beklaget, eller kommenterte hendelsen fra talerstol, skriver Gælok i klagen.

  Kommunestyremøte Hábmera suohkan - Hamarøy kommune 30. november 2021
  Foto: skjermdump 03.12.21
 • Dá heŋgejit bohccooivviid museai

  Dán vahku lea sámi dáidda boahtán sadjái Norgga ođđa Nationálamuseai. Sámi dáidda ii galgga čihkosis, baicca leat dat vuosttaš man oaidná go lávke sisa. Pile O Sápmi Supreme lea Máret Ánne Sara dáidda, ja dat 400 bohccooaivvi galget govvidit bággonjuovvamiid váikkuhusaid. – Máret Anne Saras lea nanu jietna dáiddabirrasis, sihke nationála dásis, muhto maiddái internationála dásis, lohka kurator Randi Godø. Geahča olles video dás.

  Dán vahku lea sámi dáidda boahtán sadjái Norgga ođđa Nationálamuseai. Sámi dáidda ii galgga čihkosis, baicca leat dat vuosttaš man oaidná go lávke sisa. Pile O Sápmi Supreme lea Máret Ánne Sara dáidda, ja dat 400 bohccooaivvi galget govvidit bággonjuovvamiid váikkuhusaid.  
 • Vil ikke ta ansvar ved evt nedleggelse

  – Kommunedirektøren har gjennomgått notatet fra stiftelsen Árran som er eier av selskapet Vuonak Mánájåroj AS, og har med bakgrunn i dette funnet at saken i det hele dreier seg om en feilslått investering som ikke kan forsvares verken på kort eller lengre sikt. Det skriver kommunedirektør i Hamarøy kommune, Odd Børge Pedersen, i en saksutredning vedrørende kommunens involvering i drift av den samiske barnehagen. Vuonak mánájåroj AS åpnet i nytt bygg i 2020, og tilbyr 36 plasser. Per nå er det 12 barn der. Etter vel ett års drift har Árran, som eier Vuonak mánájåroj, henvendt seg til kommunen for hjelp til å komme seg ut av den økonomiske situasjonen. Kommunedirektøren har utredet kommunens muligheter, men utelukker å overta bygningsmasse, aksjeposter eller videreføring av et AS. – Ved en eventuell nedleggelse vil kommunen måtte styrke det kommunale barnehagetilbudet til de rammede barna. Og her er det snakk om to muligheter: Sette barna i den kommunale barnehagen, eller å ta i bruk legeboligen på Drag som barnehage, heter det i saksutredningen.

  Vuonak mánájåroj
  Foto: Sander Andersen / NRK