Hopp til innhold

Georgia truer med å straffeforfølge samiske fotballspillere

Georgiske myndigheter reagerer på det samiske herrelandslagets deltakelse i uoffisielt fotball-VM i Abkhasia. Spillerne som deltar risikerer å bli tiltalt for ulovlig grensepassering.

Conifa World Cup 2014

Det samiske herrelandslaget deltok i Conifa i Sverige i 2014, og er i år klar for samme mesterskap i Abkhasia ved Svartehavskysten.

Foto: Sergey Gavrilov / NRK

I forrige uke ble det klart at det samiske fotballandslaget til sommeren skal delta i Conifa, et uoffisielt VM for ikke-anerkjente stater, i utbryterregionen Abkhasia ved svartehavskysten.

Georgia: – En provokasjon

Dette er en provokasjon, sier georgiske myndigheter, som reagerer sterkt på at arrangementet holdes i en region som av FN er anerkjent som georgisk territorium, men som kontrolleres av Russland.

Russiske soldater i Khurcha i Abkhasia

Russiske soldater fotografert i Abkhasia i august 2008 under krigen med Georgia. Siden den gang har Russland økt sin militære tilstedeværelse i de to georgiske utbryterregionene.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

– Både Abkhasia og Sør-Ossetia er en integrert del av Georgia, anerkjent av det internasjonale samfunnet. Etter 2008, i kjølvannet av den russisk-georgiske krigen, har begge regioner vært under russisk okkupasjon og kontroll styrt gjennom okkupasjonsregimer, skriver den georgiske ambassaden i Oslo i en epost til NRK.

Krig i kjølvannet av Sovjets fall

Abkhasia har siden Sovjetunionens fall kjempet for sin uavhengighet fra Georgia.

En blodig borgerkrig på 90-tallet endte med at størsteparten av den etnisk georgiske befolkningen i regionen ble drevet på flukt, og regionen har i praksis hatt selvstyre beskyttet av Moskva.

Mer enn 260.000 mennesker har i dag status som internt fordrevet i Georgia, opplyser FNs høykommissær for flyktninger.

Det anslås at rundt 200.000 av disse opprinnelig bodde i Abkhasia.

Kart over Georgia med Sør-Ossetia og Abkhasia

Kart over Georgia med Sør-Ossetia og Abkhasia.

Foto: Grafikk / NRK

Mener innreise er ulovlig

Den georgiske regjeringen anser enhver innreise til Abkhasia som ikke gjøres fra georgiskkontrollert territorium i sør som ulovlig.

Samelandslagets spillere og støtteapparat vil derfor risikere straffeforfølgelse dersom de velger å delta i Conifa.

– Ved å invitere fotballdeltakerne til Abkhasia, gjennom ulovlige grensepasseringspunkt fra Russland, bidrar Conifa til at deltakerne krenker georgisk lov. I det øyeblikket de krysser grensen til Abkhasia i nord vil vi reise straffesaker, opplyser ambassaden.

Georgiske myndigheter er også opprørt over det de anser som Russlands måte å skaffe legitimitet «til de såkalte uavhengige regionene» gjennom internasjonale arrangementer som Conifa.

Trener: – Helt uproblematisk

Men å spille uoffisielt fotball-VM i Abkhasia vil være like naturlig som andre steder Conifa arrangerer turneringen, sier trener Håkan Kuorak.

Han var selv tilstede på Conifa-kongressen i Italia for to uker siden der det ble kjent at det samiske laget var blant de 12 som fikk delta i årets mesterskap.

Håkan Kuorak

Håkan Kuorak, trener samelandslaget i fotball.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Hva tenker du om å delta i en fotballturnering i en region som Georgia anser som okkupert av Russland?

– Vi har deltatt i mesterskap i Nord-Kypros. Vi ble anbefalt å ikke dra dit. Men vi dro, og spilte blant annet sammen med Kosovo. Det er mange av medlemmene i Conifa som ikke er godkjente av andre land. Tibet er for eksempel medlem, og det reagerer Kina på. Da Grønland spilte mot Tibet ble det rettet kinesiske sanksjoner mot Danmark, sier Kourak.