Hopp til innhold

Innvandrere følte seg oversett

Flere canadiske minoriteter mener det var riktig å gi indianerne stor plass i åpningsseremonien til Vancouver 2010, men de føler at de selv ble glemt.

OL-ilden i Vancouver.

OL i Vancouver ble åpnet natt til lørdag i forrige uke.

Foto: Mark Baker / Scanpix/AP

– Dette er feil som ikke bør gjentas i avslutningsseremonien, sier styreleder Peter Kwok i organisasjonen Success, som sammen med markedsføringsspesialisten Sukhi Sandhu har bedt om et møte med VANOC tjenestemenn.

OL-åpning Vancouver 2010

Indianere var en del av åpningsseremonien i Vancouver.

Foto: OLIVER LANG / Scanpix/AFP

På dette møtet vil de peke på og diskutere måter man kan synliggjøre minoriteter under avslutningen av de olympiske vinterleker 28. februar.

Mange grupper utelatt

Urfolkene ble viet mye tid i selve åpningsseremonien, men mange andre minoriteter i det canadiske samfunnet har grunn til å føle seg oversett.

– Av de de siste tretten fakkelbærerne, var det ikke en eneste minoritet representert, påpeker Sanhu ovenfor Vancouver Sun .

– Vi er stolte kanadiere. Seremonien skal gi et riktig bilde av Canada og selvsagt vise respekt for First Nations (indianerne). Det er også viktig å vie litt tid til våre grunnleggere, engelsk og fransk, og en tredje komponent som nevner det store bidraget som innvandrere fra hele verden utgjør. Det siste ble totalt utelatt, sier Sandhu.

Åpningsseremonien ble sett hele over hele verden med opptil tre milliarder TV-seere og hadde stor deltakelse fra First Nations, som da skulle representere Canadas regionale mangfold.

Canadian Heritage statsråd James Moore var raskt ute med å kritisere seremonien for ikke å innkludere nok fransk språk og for at Quebec var underrepresentert. Moores misnøye kom til uttrykk i den franskspråklige avisen La Belle Province.

– Et land av innvandrere

Moore er dog ikke den eneste canadieren som så hull i programmet.

– Jeg var veldig imponert over kreativiteten til seremonien og den store anerkjennelsen som ble gitt til urfolkssamfunnet og mangfoldet i disse samfunnene, sier sosiolog Indira Prahst. Hun er koordinator for Langara Colleges studier av rase og etniske relasjoner.

– Det er dog et stort kapittel av canadas felles kultur som var savnet, og det er et kapittel som er karakteristisk for Canada i dag: et land av innvandrere, sier Prahst.

– Flere minoriteter var helt usynliggjort, påpeker hun. Mer enn halvparten av Vancouvers befolkning anses å være forskjellige minoriteter. At disse ble glemt er veldig irriterende, sier hun.

– Hvis vi skal markedsføre vårt land som flerkulturelt, hvorfor ble det ikke vist frem for verden, spør Prahst.

Korte nyheter