Hopp til innhold

Innvandrere følte seg oversett

Flere canadiske minoriteter mener det var riktig å gi indianerne stor plass i åpningsseremonien til Vancouver 2010, men de føler at de selv ble glemt.

OL-ilden i Vancouver.

OL i Vancouver ble åpnet natt til lørdag i forrige uke.

Foto: Mark Baker / Scanpix/AP

– Dette er feil som ikke bør gjentas i avslutningsseremonien, sier styreleder Peter Kwok i organisasjonen Success, som sammen med markedsføringsspesialisten Sukhi Sandhu har bedt om et møte med VANOC tjenestemenn.

OL-åpning Vancouver 2010

Indianere var en del av åpningsseremonien i Vancouver.

Foto: OLIVER LANG / Scanpix/AFP

På dette møtet vil de peke på og diskutere måter man kan synliggjøre minoriteter under avslutningen av de olympiske vinterleker 28. februar.

Mange grupper utelatt

Urfolkene ble viet mye tid i selve åpningsseremonien, men mange andre minoriteter i det canadiske samfunnet har grunn til å føle seg oversett.

– Av de de siste tretten fakkelbærerne, var det ikke en eneste minoritet representert, påpeker Sanhu ovenfor Vancouver Sun .

– Vi er stolte kanadiere. Seremonien skal gi et riktig bilde av Canada og selvsagt vise respekt for First Nations (indianerne). Det er også viktig å vie litt tid til våre grunnleggere, engelsk og fransk, og en tredje komponent som nevner det store bidraget som innvandrere fra hele verden utgjør. Det siste ble totalt utelatt, sier Sandhu.

Åpningsseremonien ble sett hele over hele verden med opptil tre milliarder TV-seere og hadde stor deltakelse fra First Nations, som da skulle representere Canadas regionale mangfold.

Canadian Heritage statsråd James Moore var raskt ute med å kritisere seremonien for ikke å innkludere nok fransk språk og for at Quebec var underrepresentert. Moores misnøye kom til uttrykk i den franskspråklige avisen La Belle Province.

– Et land av innvandrere

Moore er dog ikke den eneste canadieren som så hull i programmet.

– Jeg var veldig imponert over kreativiteten til seremonien og den store anerkjennelsen som ble gitt til urfolkssamfunnet og mangfoldet i disse samfunnene, sier sosiolog Indira Prahst. Hun er koordinator for Langara Colleges studier av rase og etniske relasjoner.

– Det er dog et stort kapittel av canadas felles kultur som var savnet, og det er et kapittel som er karakteristisk for Canada i dag: et land av innvandrere, sier Prahst.

– Flere minoriteter var helt usynliggjort, påpeker hun. Mer enn halvparten av Vancouvers befolkning anses å være forskjellige minoriteter. At disse ble glemt er veldig irriterende, sier hun.

– Hvis vi skal markedsføre vårt land som flerkulturelt, hvorfor ble det ikke vist frem for verden, spør Prahst.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen