NRK Meny
Normal

Mer regn, varme og tordenvær på grunn av globaloppvarming

Det har aldri før vært slik sommervær som det i år, og man må regne med at slikt vær vil bli mer vanlig, sier klimaforsker. - Med slik varm sommer, blir det kald vinter, sier reindriftssame.

Tordenvær

Forskere tror på mer ekstremvær i tida femover.

Foto: Roger Manndal / NRK-Sapmi

Det har aldri vært slik varme som i Nord-Sverige i sommer, og i Norge har man opplevd ialt 68 varmerekorder, og enkelte områder har hatt ekstrem tordenvær.

Må regne med slikt vær i framtida

Bjørn Samset

Klimaforsker Bjørn Samset tror på flere ekstremvær i årene framover.

Foto: NRK

Klimaforsker ved Internasjonal klima- og natur forskningssenter i Oslo, Bjørn Samset, konkluderer med at ingen som lever nå, har opplevd en sommer som i år, som har slått alle rekorder.

- Vi har lenge forutsatt at etterhvert som verden blir varmere, så vil vi se lengre varmeperioder, lengre perioder med skikkelig kraftig. Det er det vi har sett sist sommer. Så detter er et veldig godt eksempel på den type sommer vi kommer til å se flere av etterhvert som verden varmer seg opp, sier Sumset.

-Etter slik varm sommer, blir det kald vinter

Mathis Ole Skum

Reindriftsutøver fra Kautokeino tror på en kald vinter da det har vært så varmt i sommer.

Foto: Roger Manndal / NRK-Sapmi

Reindriftsutøver fra Kautokeino, Mathis Ole Skum har opplevd skikkelig varme i 1957 og 1980, men det var ikke så varmt som denne sommeren. Skum har hatt problemer med å sove i varmen, og har måttet søke ly i kjelleren. Det er ikke bra med slik varme, alt er så tørt, sier Skum.

- Etter slik varm sommer, blir det kald vinter!

Må belage oss på mer ekstremvær

68 varmerekorder

I alt 68 varmerekorder i Norge i år.

Foto: Roger Manndal / NRK-Sapmi

Klimaforsker, Bjørn Samset, sier at vi kan vente oss flere slike somrer som i år, og antakeligvis da enda kraftigere regnskyll, enda lengre tørkeperioder, enda større skogbrannfare i enkelte utsatte år.