Maxida Märak nominert til svensk musikkpris

Den samiske verdensmusikeren Maxida Märak er en av de tre nominerte i klassen Årets nykommer i «Folk och världsmusikgalan 2015».

Maxida Märak

Det siste året har Maxida Märak vært en av de mest markante samiske artistene.

Foto: Maxida Märak / Pressebilde

Målet med «Folk och världsmusikgalan» er å løfte den såkalte verdensmusikkens status, få fokus de fremste artistene og aktørene samt by publikum og medvirkende på en årlig sammenkomst og oforglemmelig fest.

I 2015 arrangeres prisutdelingen for sjette gang. Det hele begynte i 2010 med en galla på nåværende «Musikaliska» i Stockholm og fortsatte 2011 i Göteborgs konserthus der «Kultur i Väst» var hovedarrangør.

Det deles ut seks priser. Disse er Årets artist, Årets nykommer, Årets tvärspel, Årets gruppe, Årets utgave og Årets tradisjonsbærer.

I hver kategori er det tre nominerte. I klassen Årets nykommer er Maxida Märak nominert sammen med Nos Honks og Sallyswag.

Tidligere vinnere av prisen for Årets nykommer: Maher & Sousou Cissoko (2010), Punsch (2011), Stormsteg (2012), Kolonien (2013), Bjäran (2014).

Samfunnsengasjert artist

Maxida Märak er vokalist i bandet «Downhill Blue Grass Band». De har blant annet laget låten «The Mountain», som er et innlegg i gruvedebatten.

Etter det er hun blitt kjent i hele Sápmi.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Märak er kjent for å kombinere joik med en sterk «attitude». Hun er innom mange forskjellige stilarter som rap, bluegrass og elektronika. Hun knuser alle fordommer om kvinner, samer og småbygdsinnbyggere.

I fjor vinter var hun med i SVT-programmet «Sápmi Sessions», der to samiske artister møttes med ikke-samiske artister for lage musikk sammen.

I mars 2014 mottok hun «Såhkie», som er Umeå sameförenings ungdomsstipendium.

I mai 2014 var opptrådte hun på gallaen «Musiker mot rasism» i Malmö.

I juli 2014 ble det også opptreden på Riddu Riđđu – en internasjonal urfolksfestival i Nord-Troms.

Korte nyheter