Hopp til innhold

Maxida Märak nominert til svensk musikkpris

Den samiske verdensmusikeren Maxida Märak er en av de tre nominerte i klassen Årets nykommer i «Folk och världsmusikgalan 2015».

Maxida Märak

Det siste året har Maxida Märak vært en av de mest markante samiske artistene.

Foto: Maxida Märak / Pressebilde

Målet med «Folk och världsmusikgalan» er å løfte den såkalte verdensmusikkens status, få fokus de fremste artistene og aktørene samt by publikum og medvirkende på en årlig sammenkomst og oforglemmelig fest.

I 2015 arrangeres prisutdelingen for sjette gang. Det hele begynte i 2010 med en galla på nåværende «Musikaliska» i Stockholm og fortsatte 2011 i Göteborgs konserthus der «Kultur i Väst» var hovedarrangør.

Det deles ut seks priser. Disse er Årets artist, Årets nykommer, Årets tvärspel, Årets gruppe, Årets utgave og Årets tradisjonsbærer.

I hver kategori er det tre nominerte. I klassen Årets nykommer er Maxida Märak nominert sammen med Nos Honks og Sallyswag.

Tidligere vinnere av prisen for Årets nykommer: Maher & Sousou Cissoko (2010), Punsch (2011), Stormsteg (2012), Kolonien (2013), Bjäran (2014).

Samfunnsengasjert artist

Maxida Märak er vokalist i bandet «Downhill Blue Grass Band». De har blant annet laget låten «The Mountain», som er et innlegg i gruvedebatten.

Etter det er hun blitt kjent i hele Sápmi.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Märak er kjent for å kombinere joik med en sterk «attitude». Hun er innom mange forskjellige stilarter som rap, bluegrass og elektronika. Hun knuser alle fordommer om kvinner, samer og småbygdsinnbyggere.

I fjor vinter var hun med i SVT-programmet «Sápmi Sessions», der to samiske artister møttes med ikke-samiske artister for lage musikk sammen.

I mars 2014 mottok hun «Såhkie», som er Umeå sameförenings ungdomsstipendium.

I mai 2014 var opptrådte hun på gallaen «Musiker mot rasism» i Malmö.

I juli 2014 ble det også opptreden på Riddu Riđđu – en internasjonal urfolksfestival i Nord-Troms.

Korte nyheter

  • Ovttajienalaš lávdegoddi doarju sámegiel nama Osloi

    Ovttajienalaš eanetlohku Oslo gieldda politihkkáriin dáhttot Oslo gávpogii ja Oslo gildii sámi nama. Nu bođii ovdan gieldda kulturlávdegotti čoahkkimis otne.

    – Oaivegávpot galgá čájehit ahte Norggas maid leat álgoálbmogat, deattuha lávdegotti njunuš Sunniva Holmås Eidsvoll.

    Nu mo lea evttohuvvon juo ovddit gávpotráđi beales de šaddá Oslove almmolaš sámi namma Oslos. Ja dasa lassin áigu gielda ohcat ráđđehusas almmolaš sámi nama maid Oslo gildii.

    Gieldda almmolaš namma golmma sámegillii šattašii de máttasámegillii Osloven tjïelte, julevsámegillii : Oslo suohkan ja davvisámegillii : Oslo suohkan dahje Oslo gielda.

    Oslo gávpotráđđi meannuda loahpalaččat dán ášši ovdalaš juovllaid.

    Guhtta sámesearvvi Oslos leat ráđđádallan Oslo gielddain dán áššis. Sii dat ovttajienalaččat leat ákkastallan dan nammačovdosa ovddas maid Oslo gieldda politihkkárat ge leat dorjon.

    Gieldda beales maid rámidit Oslo sámiid go nu vuđolaččat ja bures leat bargan áššiin.

    Oslove - Oslo skilt på Samisk hus.
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • «Oslove» blir Oslos samiske navn

    Det offisielle samiske navnet på Oslo by blir «Oslove».

    Det er klart etter at et enstemmig kultur- og utdanningsutvalg i Oslo bystyre gikk inn for å bruke den nyere sørsamiske navneformen onsdag.

    Navnevalget har skapt stort engasjement i de samiske miljøene. De samiske Oslo-organisasjonene har understreket at det er symbolsk viktig at det er forskjell på det norske og det samiske navnet på byen.

    De har samstemt gått inn for «Oslove» og legger vekt på at dette navnet brukes av mange samiske Oslo-folk i dag.

    Navnet «Oslove» på Oslo by blir endelig vedtatt i Oslo bystyre i desember.

    Det vil være i strid med anbefalingen fra Sametingets stedsnavnstjeneste. De påpeker at byen Oslo ikke har et eget tradisjonelt navn på noen av de samiske språkene.

    Oslo-politikerne vil også søke Kommunaldepartementet om egne samiske navn på «Oslo kommune».

    Kommunenavnet det søkes om er Osloven tjïelte på sørsamisk, Oslo suohkan på lulesamisk og Oslo suohkan eller Oslo gjielda på nordsamisk.

    Oslove - Oslo skilt på Samisk hus.
    Foto: Mette Ballovara / NRK
  • Jobber for ekspropriasjonsrett

    Grenselandet DA jobber nå for å få konsesjon med ekspropriasjonsrett, slik at Davvi vindkraftverk kan realiseres i Lebesby i Finnmark.

    I går sa grunneier, Finnmarkseiendommen (FeFo), nei til at Davvi vindkraftverk skal bygges på deres eiendom.

    Det kan hindre regjeringas plan om å elektrifisere Melkøya.

    Daglig leder i Grenselandet DA, Svein Skudal Aase, skriver dette til NRK i dag:

    «Det er helt naturlig for oss å ta FeFos standpunkt til etterretning og jobbe for å få konsesjon med ekspropriasjonsrett, som vi tror også kan gi rettighetshaverne like gode betingelser som ved en avtale.»

    Vindmøller
    Foto: Vegard Woll