Massemord på urfolk i Amazonas

Gullgravere har brent inne rundt 80 mennesker i en bygning i Venezuelas del av Amazonas. Ofrene tilhører urfolket yanomani.

yanomami

Illustrasjonsbilde av en skogbrann i et yanomami-samfunn i det nordlige Brasil.

Foto: GREGG NEWTON / REUTERS

Massakern skal ha blitt utført i samfunnet Irotatheri nær grensen til Brasil i juli, men først på onsdag ble hendelsen offentlig kjent.

Det venezuelanske nyhetsnettstedet «Últimas noticias» skriver at det eksakte anntallet dødsofre ikke är kjent. Men det bodde 80 personer i samfunnet og bare tre av dem overlevde. Disse var ute på jakt.

De overlevende har opplyst at de var på veg tilbake til samfunnet da de ble vitne til angrepet, og de peker ut brasilianske gullgravare - såkalte garimpeiros - som ansvarlige for massakren. Blant annet ble det brukt et brasilianskregistrert helikopter i angrepet.

Illegal gullgraving

I følge avisenn El Nacional ligger Irotatheri fem timer med helikopter eller femten dager til fots gjennom tett jungel fra nermeste større by, Puerto Ayacucho. Det var også til fots de overlevende dro for å levere sine vitnemål. Dette forklarer hvorfor det har tatt lang tid før hendelsen har blitt kjent.

Yanomani er en av de største gruppene av urfolk i Amazonas, og befolkningen på cirka 30.000 har i stor grad beholdt sitt språk og sine skikker. De bor i grensetraktene mellom Venezuela og Brasil, i et område som er rikt på naturressurser, blant annet gull.

I takt med den stigende verdensprisen på gull har illegal gullgravomg blitt stadig vanligere i store deler av Amazonas.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

yanomani

Illustrasjonsbilde av brasilianske brannfolk som slukker en skogbrann i yanomani-området.

Foto: DARIO LOPEZ-MILLS / AP

Det er ikke første gangen yanomani-folket er blitt offer for garimpeiros. I følge nyhetsbyrået AP ble 16 mennesker drept i et annet samfunn 1993, og i 2010 døde fire etter å ha drukket vann som var forgiftet av gullgravere.

Den siste hendelsen skal etterforskes, ikke bare av Venezuela, men også av brasilianske myndigheter. Regjeringsorganet for urfolksspørsmål, Funai, skal i følge avisen Folha de São Paulo sende en gruppe til grensetraktene i Venezuela for skaffe seg mer informasjon. En talsmann for Funai bekrefter overfor avisen at rundt 7.000 garimpeiros befinner seg på yanomanis områder i Venezuela - de fleste av dem brasilianare.