Hopp til innhold

Marion Anne er Årets same 2016

Nesten halvparten av leserne i den samiske avisa Ávvir har stemt på Marion Anne Knutsen som Årets same 2016.

Marion Anne Knutsen (29)

Marion Anne Knutsen (29) er en modig kvinne, som tør å snakke om vanskelige tema i det offentlige rom.

Foto: Privat

På Ávvirs nettside har det i hele desember pågått en avstemning, der leserne har fått bestemme hvem som skal ha tittelen Årets same 2016.

Avisa hadde laget en liste over 15 kandidater, som på forskjellige måter har gjort seg bemerket i det samiske samfunnet.

Det kom inn tilsammen 6373 stemmer. 3186 stemte på Marion Anne Knutsen fra Tysfjord i Nordland.

Laster Twitter-innhold

– Dette viser at saken min har nådd frem til folk og at den betyr mye for mange, sier Marion Anne Knutsen til Ávvir.

Tøft år

Marion Anne Knutsen har gitt ansikt og stemme til et av de vanskeligste og alvorligste tema i vårt samfunn. Hun satte et fokus på overgrepene som har skjedd i Tysfjord i flere år.

Det hele startet i april. 29-åringen hadde blitt spurt om å holde et innlegg under et seminar på Árran lulesamiske senter i hjemkommunen Tysfjord.

Etter nøye overveielse, bestemte Marion seg for å benytte anledningen til å fortelle sin families historie offentlig for første gang.

Her får Marion prisen

Marion Anne Knutsen har fått mye ros for sin åpenhet om et vanskelig tema. Like før jul mottok hun prisen «Årets Nordlending».

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Marion Anne har opplevd mye. Hun har mistet en lillebror i brann, en annen bror i en drukningsulykke, og for over ett år siden valgte hennes mor å ta sitt eget liv.

Og det var først og fremst morens historie Marion ønsket å snakke om på seminaret i april. Hennes mor ble ved gjentatte anledninger seksuelt misbrukt som barn.

– Jeg visste at jeg var ført opp som en av kandidatene, men jeg trodde aldri at jeg skulle vinne avstemningen. Dette er en stor hendelse som jeg setter stor pris på, sier Marion Anne til Ávvir.

Like før jul fikk hun prisen «Årets Nordlending».

Korte nyheter

 • Guokte vahkku vel Sámi Grand Prixii

  Dál lea sullii guokte vahkku vel ovdal go lea áigi lávket Sámi Grand Prix musihkkalávdái Báktehárjjis, Guovdageainnus beassášlávvardaga. Saara Hermansson lea ovdal vuoitán musihkkaoasi, muhto dál son lea mielde árbevirolaš luohtegilvvus. Ná son muitalii Veaigesáddagis:

 • Syv av ti har tillit til politiet i Nordland

  72 prosent av innbyggerne har høy eller svært høy tillit til politiet, ifølge Innbyggerundersøkelsen for 2022.

  Tilliten varierer noe fra politidistrikt til politidistrikt, men det overordnede hovedbildet er det samme: de fleste har høy tillit til politiet.

  I Nordland har innbyggerne 71 prosent tillit til politiet, og kommer mellom Trøndelag som har størst tillit og Finnmark som har minst.

  I undersøkelsen kommer det også fram at en liten andel oppgir at deres tillit har gått litt ned. Den negative utviklingen finner de i alle politidistriktene.

  – Det er kanskje ikke så overraskende etter et krevende år for norsk politi, sier politidirektør Benedicte Bjørnland til NTB.

  – Tillit er en av de viktigste bærebjelkene i samfunnet vårt, og ikke noe vi kan ta for gitt, men må jobbe for hver dag. Å finne én hovedårsak til at vi ser en nedgang er vanskelig, fordi svarene er sammensatt, sier politidirektøren videre.

  I undersøkelsen oppgir 60 prosent mer enn én grunn til at de har fått lavere tillit.

  Tre kategorier peker seg ut: Hvordan innbyggerne oppfatter politiets kapasitet og håndtering, enkeltsaker som har fått mye oppmerksomhet og en generell oppfatning av politiet.

  I undersøkelsen står det også at synlig politi i gatene oppfattes som viktig for folk. Men 14 prosent av innbyggerne i Nordland mener de ser politiet sjelden og er misfornøyd med det.

  Likevel er andelen av de som føler seg trygge når de ferdes ute alene på kveldstid nest størst i Nordland, og ligg på 82 prosent. Det er bare Finnmark som føler seg mer trygg, og ligg på hele 84 prosent.

  Politibetjent i uniform
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Finlands president signerte Nato-pakta

  Finlands president Sauli Niinistö signerte torsdag Nato-pakta, som gjer at landet er i ferd med å bli medlem av forsvarsalliansen, melder Reuters. Ungarn og Tyrkia er dei einaste Nato-medlemmane som enno ikkje har godkjent medlemskapen, men dei har sagt dei vil gjere det snart.

  Finlands president Sauli Niinistö signerer Nato-pakten
  Foto: MARKKU ULANDER / AFP