Marion Anne er Årets same 2016

Nesten halvparten av leserne i den samiske avisa Ávvir har stemt på Marion Anne Knutsen som Årets same 2016.

Marion Anne Knutsen (29)

Marion Anne Knutsen (29) er en modig kvinne, som tør å snakke om vanskelige tema i det offentlige rom.

Foto: Privat

På Ávvirs nettside har det i hele desember pågått en avstemning, der leserne har fått bestemme hvem som skal ha tittelen Årets same 2016.

Avisa hadde laget en liste over 15 kandidater, som på forskjellige måter har gjort seg bemerket i det samiske samfunnet.

Det kom inn tilsammen 6373 stemmer. 3186 stemte på Marion Anne Knutsen fra Tysfjord i Nordland.

Laster Twitter-innhold

– Dette viser at saken min har nådd frem til folk og at den betyr mye for mange, sier Marion Anne Knutsen til Ávvir.

Tøft år

Marion Anne Knutsen har gitt ansikt og stemme til et av de vanskeligste og alvorligste tema i vårt samfunn. Hun satte et fokus på overgrepene som har skjedd i Tysfjord i flere år.

Det hele startet i april. 29-åringen hadde blitt spurt om å holde et innlegg under et seminar på Árran lulesamiske senter i hjemkommunen Tysfjord.

Etter nøye overveielse, bestemte Marion seg for å benytte anledningen til å fortelle sin families historie offentlig for første gang.

Her får Marion prisen

Marion Anne Knutsen har fått mye ros for sin åpenhet om et vanskelig tema. Like før jul mottok hun prisen «Årets Nordlending».

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Marion Anne har opplevd mye. Hun har mistet en lillebror i brann, en annen bror i en drukningsulykke, og for over ett år siden valgte hennes mor å ta sitt eget liv.

Og det var først og fremst morens historie Marion ønsket å snakke om på seminaret i april. Hennes mor ble ved gjentatte anledninger seksuelt misbrukt som barn.

– Jeg visste at jeg var ført opp som en av kandidatene, men jeg trodde aldri at jeg skulle vinne avstemningen. Dette er en stor hendelse som jeg setter stor pris på, sier Marion Anne til Ávvir.

Like før jul fikk hun prisen «Årets Nordlending».

Korte nyheter

 • Den samiske filmen «Radji» vant pris på TIFF

  Den samiske filmen «Radji» vant prisen «Trømsøpalmen» under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) i dag. Filmen er regissert av John Erling Utsi og Georg Gøtmark.

  Tromsøpalmen deles ut til den beste filmen i sideprogrammet Film fra Nord.

  Juryen begrunner blant annet med at filmen avdekker den systematiske undertrykkelsen av den samiske kulturen og levemåten, ved å lage grenser der det aldri har vært grenser før. Og ved lov, beskytter den sterke.

  Den brasilianske filmen Medusa vant to filmer - både Auroraprisen og Faith in Film-prisen.

  Tromsø Internasjonale Filmfestival
 • Beitekrise i Nordland

  Statsforvalteren i Nordland har erklært beitekrise for Ildgruben og Saltfjellet reinbeitedistrikt med tilbakevirkende kraft fra 15. desember til 31. januar. Beitekrisen er ekstraordinær og ikke en del av normale, årlige variasjoner. De ber folk som er på ute på tur om å vise hensyn hvis de møter på rein.

 • 24 958 ådå viesáda li koronas báddum

  Tjáledum la maŋemus jánndurin 24 958 ådå viesáda Vuonarijkan gesi l korona njåmmum.

  Dát la nælját biejvve njoammomlåhko l alemus. Åvdep biejve li låhko 16 877 dajs gudi li koronas njoammoduvvam.

  Koronatest
  Foto: Tore Ellingseter / NRK