Hopp til innhold

Marion Anne Knutsen er Årets Nordlending: – Uvirkelig

Juryen mener Marion Anne Knutsen har gitt ansikt og stemme til et av de vanskeligste og alvorligste tema i vårt samfunn. I dag fikk hun prisen «Årets Nordlending».

Får prisen Årets Nordlending

– Ubeskrivelig, sier Marion Anne Knutsen om å få prisen Årets Nordlending.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

– Dette er uvirkelig, det kommer til å ta litt tid å fordøye dette.

Her får Marion prisen

Det var en rørt Marion Anne Knutsen som mottok prisen i Bodø i dag. Marion bodde for øvrig i Bodø da hun gikk på barneskolen og under studietiden på videregående.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Marion Anne Knutsen er beæret over at publikum og juryen har gitt henne prisen Årets Nordlending. En hederspris hun mottok i NRK Nordlands lokaler i dag.

Med seg til prisutdelingen i Bodø har hun sin kjæreste og datter.

– Jeg ble veldig rørt da jeg fikk nyheten, og synes det er fantastisk. Det er en ære, forteller Knutsen.

Prisen gjør godt på tampen av et vanskelig år.

– Det har kommet mange tårer i 2016. På godt og vondt.

  • Les juryens begrunnelse nederst.
Fra prisutdelingen

Fra prisutdelingen onsdag.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Tøft år

Det hele startet i april. 29-åringen hadde blitt spurt om å holde et innlegg under et seminar på Árran lulesamiske senter i hjemkommunen Tysfjord. Etter nøye overveielse, bestemte Marion seg for å benytte anledningen til å fortelle sin families historie offentlig for første gang.

– Jeg ble filmet og valgte selv å dele denne videoen på Facebook etterpå. Da tok det helt av, noe jeg var uforberedt på. Jeg må innrømme at det var tøft, samtidig som det føltes bra, sier Knutsen.

Videoen nådde ut til mange. Folk fra hele Norge tok kontakt og fortalte om egne opplevelser.

– Jo mer vi tør å prate høyt om dette, jo mer tror jeg overgripere vil bli skremt fra å gjennomføre overgrep. Derfor mener jeg dette er et tema som det må snakkes om, som ikke må ties i hjel.

Intervju med Årets Nordlending

Se intervju med Årets Nordlending. Foto: Ola Helness / NRK.

Skulle anmelde

Men i hjemkommunen Tysfjord har det lenge vært en taushetskultur. Mange har visst, ingen har turt å handle. De som har tenkt på å åpne seg opp og anmelde overgrep, har opplevd å få lite støtte fra familien og samfunnet rundt.

Noe Marion har fått erfare selv.

– Jeg skulle anmelde i 2007, men fikk høre fra nær familie at han som sto bak kunne ta selvmord hvis jeg gjorde det. Jeg kjente det stakk dypt. Det var sårende, og jeg ble sint. Fordi han ble beskyttet i stedet for meg.

Nå har hun anmeldt, og venter på at saken skal komme opp for retten. I likhet med mange flere. I sommer var Knutsen nemlig én av 11 som fortalte sin historie i VG. Det bidro til at politiet startet etterforskning av flere seksuelle overgrep i den lille nordlandskommunen.

– Det var forferdelig i begynnelsen å se seg selv i media oppe i alt dette. Men man er blitt litt mer vant til det etter hvert. Nå er jeg også med i innspillinga av en dokumentarfilm, hvor et kamera skal følge meg litt nå og da over et år.

Årets Nordlending Marion Knutsen

– Det var ikke lett å bo i Tysfjord da dette sto på som verst. Det er et lite sted, hvor alle kjenner alle. Jeg ble sliten, og måtte reise bort for å hente meg inn igjen, forteller Marion, som i dag bor på Finnsnes.

Foto: Ola Helness / NRK

Har opplevd mye

Årets Nordlending er en person som har opplevd mye. Hun har mistet en lillebror i brann, en annen bror i en drukningsulykke, og for over ett år siden valgte hennes mor å ta sitt eget liv.

Og det var først og fremst morens historie Marion ønsket å snakke om på seminaret i april. Hennes mor ble ved gjentatte anledninger seksuelt misbrukt som barn.

Før hun døde var mamma opptatt av at det måtte settes søkelys på seksuelle overgrep i Tysfjord.

Marion i sitt innlegg under seminaret

Juryens begrunnelse

«Det ingen visste var at Marions modige stemme var opptakten til det som skulle bli en av de største og viktigste nyhetssakene i Norge i 2016», skriver juryen i sin begrunnelse, som du kan lese i sin helhet nederst i saken.

Marion Anne Knutsen har gitt ansikt og stemme til et av de vanskeligste og alvorligste tema i vårt samfunn.

Fra juryens begrunnelse

Juryen har i år bestått av redaktørene Tone Kunst (NRK Nordland) og Jan-Eirik Hanssen (Avisa Nordland), fylkesrådsleder Tomas Norvoll og kommunikasjonsdirektør i Widerøe Silje Brandvoll.

29-åringens inntrykk etter å ha blitt kontaktet av mennesker over hele landet, gjennom året, er at mørketallene er store. Og at dette er noe som skjer flere steder i landet.

Rådmann og ordfører i Tysfjord sammen med Marion

Marion håper kommunen starter forebyggende arbeid. Her er hun avbildet sammen med rådmann i Tysfjord Oddbjørn Nilsen og ordfører Tor Asgeir Johansen.

Foto: Ola Helness / NRK

– Jeg har opplevd ting jeg ikke turte prate om, jeg følte skam. Og det har vekket fram mange tunge minner. Men man kommer styrket ut av det til slutt, sier Årets Nordlending, som håper flere finner mot til å fortelle om sine opplevelser.

Se innlegget som Marion hadde på Árran lulesamiske senter 14. april.