Hopp til innhold

– Kan jeg hjelpe andre, var det verdt å fortelle

Marion Anne Knutsen (29) har mottatt hundrevis av kommentarer og støtteerklæringer etter at hun sto fram i VG og på Dagsrevyen og fortalte om overgrep i Tysfjord.

Marion Anne Knutsen

ETTERLYSER ÅPENHET: – Jeg håper VG-oppslaget skal skremme overgriperne, sier Marion Knutsen. Både hun selv og moren ble utsatt for overgrep i hjembygda.

Foto: NRK

– Det er klart det koster. Men det er verdt det. Noen skriver at min historie har hjulpet dem. De kommentarene varmer mest, sier Marion Anne Knutsen til NRK.

Hun var en dem som fortalte historien sin i VG Helg lørdag. 11 kvinner og menn, alle lulesamer, forteller om overgrep som skal ha vært dysset ned av hensyn til gjerningspersonen, bygda eller den læstadianske menigheten.

I alt har avisen fått kunnskap om 47 historier fra kvinner og menn som alle hevder de er blitt utsatt for overgrep i barne- og ungdomsårene. Et titalls personer er navngitt som overgripere, men av dem er bare et fåtall straffedømt.

Måtte vekk

Drag

Bygda drag i Tysfjord.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Knutsen valgte å reise til Oslo denne helga. Hun måtte vekk da omfanget og alvoret i den mørke historien om hjemplassen ble kjent. Overgrepene i kommunen med knappe 2000 innbyggere skal ha pågått i flere tiår. Marion selv ble andre generasjon i sin familie.

I fjor tok Marions mor livet sitt. Det var overgrepene i ungdommen som ødela henne, mener datteren.

– Jeg henter fortsatt mye styrke fra mamma. Jeg håper at åpenheten skremmer overgriperne. Det har vært stille så lenge, og egentlig er det for sent. Men det er bedre sent enn aldri, sier hun.

Nå forbereder 29-åringen seg på å reise hjem til Drag.

– Jeg er forberedt på at det kan bli litt styr. Men det skal jeg takle. Jeg har det veldig bra nå, sier hun.

– Bra med åpenhet

Det er mange som har kontaktet Knutsen etter medieoppslagene lørdag.

– Jeg er blitt bedt om å delta på et seminar om overgrep. Det har jeg takket ja til. Vi må fortsette å snakke om disse vanskelige temaene. Vi må snakke det i hjel, ikke tie det i hjel.

Overgrepssak i Tysfjord

Se innslaget fra Lørdagsdagsrevyen.