Hopp til innhold

Mari Boine tilbake med fullt band på sin nye musikk

Til høsten er Mari Boine tilbake med et helt album med ny musikk, som er hennes første innspilt med band på mange år.

Første sang ut, som slippes denne uken, heter «Mu eadni / Til ho som ga meg livet» og er altså viet Boines mor.

– Som læstadiansk kristen var min eadni (mor) bundet av strenge kjønnsroller og den snikende assosiasjonen mellom det feminine og synd. Hun ble opplært til å være selvfornektende: hennes høyeste formål som kvinne var lydighet, sier Boine i en uttalelse.

Da døtrene, blant dem den unge Mari, gjorde motstand, følte hun det som et personlig nederlag, ifølge pressemeldingen.

– Hun er gått bort, men noen ganger føler jeg at hun enda er med oss, fri fra skam, og deler vår frihet. Glatter ut frynsene våre. Retter på beltene våre. Og blir med oss i dansen og feiringa av frihet, sier Mari Boine.

Utgivelsen «Alva» slippes 6. september på By Norse Music. Mari Boine skal turnere med sangene fra «Alva» allerede fra 13. juni på festivalen Piknik i Parken i Oslo. Siden spiller hun og bandet seg gjennom sommeren og utover høsten.

(©NTB)

Bilde av Mari Boine ikledd kofte, med natur i bakgrunnen.
Foto: Knut Bry / NTB

Korte nyheter

 • Over 60 studier trekkes fra årets studieopptak

  64 studier trekkes fra årets Samordna opptak. Årsaken er sviktende søkertall og strammere økonomi.

  I alt trekkes 41 bachelor-, masterprogrammer og årsstudier, samt 23 etter- og videreutdanningstilbud, viser tall Khrono har innhentet fra de statlige universitetene og høgskolene.

  Studietilbudene er lyst ut og så blitt trukket etter at søknadsfristen var ute.

  Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet, Oslo Met, Universitetet i Sørøst-Norge og Nord universitet har trukket flest studier. (NTB)

 • Uvanlig mange lynskader i mai

  Bare hos Fremtind er det registrert over 400 skader som følge av lyn i mai. Det er flere frysere og robotklippere som har røket denne våren.

  – Det har braket løs med lyn, torden og styrtregn de siste ukene, og vi ser nå en merkbar økning i innboskader som følge av været, sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind, i en pressemelding.

  Selskapet har så langt registrert 127 flere lynskader i mai i år, enn de gjorde i mai 2023. Det er også en økning i vannskader etter styrtregnet.

  – Vi får meldt lynskader gjennom hele året, også på vinteren, men høysesongen er vanligvis i juni, juli og august. I år har det så langt vært spesielt mange allerede i mai, sier Hofstad-Nielsen.

  lyn vesterålen
  Foto: Marius Lauritzen
 • NHO: Håper på færre lovbrudd i år

  3 av 5 ungdommer hadde i 2023 en sommerjobb hos en bedrift som brøt arbeidsmiljøloven. Tallene fra LOs sommerpatrulje i Troms og Finnmark har ført til tiltak før årets sommer. NHO, som representerer bedriftene, opplyser at de aktivt oppdaterer medlemmene om arbeidsmiljøloven.