Hopp til innhold

Tråkker i gang Tour de Sápmi

Sommerens store rundtur i Sápmi står for tur. Fullpakket bil med både sjåfør og syklist er klar for å legge av gårde på en 800 kilometer lang tur.

Anders Boine Verstad i sykkelbekledning

KLAR: Reporter Anders Boine Verstad er klar for å vise muskler i hele 800 kilometer.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Fra det sørsamiske kultursenteret Saemien Sijte skal vår reporter Anders Boine Verstad (21) starte sin 800 kilometer lange ferd opp mot den samiske festivalen Márkomeannu. Mandag 16. juli, går startskuddet.

Det som Anders beskriver som en «tullete idé» har blitt en av NRK Sápmis satsinger i sommer. Alt ligger til rette for en heidundrende reise, men hovedpersonen selv er ikke helt i rute.

– Det har dabbet av med trening den siste uken, formen er langt fra på topp. På grunn av forberedelser til prosjektet har trening kommet i andre rekke. Jeg satser på at formkurven er lik Alexander Kristoff sin, at den kommer litt utover i «touren», sier Boine Verstad.

Anders Boine Verstad står i rundkjøring i Steinkjer.

HVILKEN VEI?: Søndag kveld var Anders Boine Verstad (bildet) og fotograf og følgebil-sjåfør Jonas Boberg Svineng på plass i Steinkjer.

Foto: Jonas Boberg Svineng / NRK

Ordføreren starter showet

Fra det nasjonale museet for sørsamisk historie og kultur, legger vårt tomannsteam ut på den lange reisen.

Med på laget har også NRK fått en av Snåsas viktigste personer, nemlig ordfører Tone Våg. Hun har fått det ærefulle oppdraget med å vinke i gang sykkelturen fra Saemien Sijte.

Da NRK ringte kommuneledelsen i Snåsa nølte de ikke et sekund. Dette var noe de ville være med på!

– Det at ordføreren i Snåsa velger å stille opp midt i ferietiden er jo meget stas. Jeg håper også at folk tar turen bort til Saemien Sijte slik at jeg kan få litt ekstra motivasjon før den lange turen, sier 21-åringen.

Museet stiller med kaffe og kaker til alle som tar turen innom. Du har også mulighet til å være med på hele, eller deler av samtlige etapper. Starten i morgen går klokken 11:00 og Anders avslutter dagen i Namsskogan.

Du bestemmer

Hoveddeler av ruten er bestemt, men deler av etappene kan du være med å påvirke. På vår Instagram-konto (ekstern lenke) kommer vi jevnlig til å legge ut avstemninger. Her kan du velge om Anders for eksempel skal sykle over et fjell eller langs sjøen.

– Jeg håper virkelig ikke at folket kommer til å sende meg opp samtlige stigninger fra Snåsa til Márkomeannu, sier Anders lattermildt.

Da gjenstår det bare å si, god tour!

Anders på hjul
  • Du kan også dele dine bilder med oss med emneknaggen #NRKtds på alle sosiale medier.

Korte nyheter

  • D2: Elle Márgget Nystad (24) er årets ledestjerne

    Det skriver Dagens Næringsliv (ekstern lenke).

    – Det er neste generasjon samiske barn og ungdom som er hennes største inspirasjon og drivkraft. Målet er at de skal få oppleve trygghet i det å være samisk. Årets ledestjerne er Elle Márgget Nystad, sa fjorårets ledestjerne Eirik Mofoss (30) da han annonserte vinneren.

    Nystad er i bresjen i aksjonene rundt Fosen-saken, og måten hun har ledet aksjonene på er en av juryens begrunnelser.

    Loga sámegillii.

    Demo OED
    Foto: Tom Balgaard / Tom Balgaard/NRK
  • D2: Elle Márgget Nystad (24) lea dán jagi jođiheaddjinásti

    Dan čállá Dagens Næringsliv (olgguldas liŋka).

    – Boahttevaš buolvvat leat su stuorámus inspirašuvdnan ja addet jođihanfámu. Mihttun lea ahte sidjiide galgá leat oadjebas leat sápmelaš. Dán jagi jođiheaddjinásti lea Elle Márgget Nystad, dajai diimmá jođiheaddjinásti Eirik Mofoss (30) go almmustahtii dán jagi jođiheaddjinásti.

    Nystad lea njunnošis Fovse-ášši akšuvnnain, ja vuohki mo son akšuvnnaid lea jođihan, lea ge okta árvvoštalliid ákkain.

    Les på norsk.

    Demo OED
    Foto: Tom Balgaard / Tom Balgaard/NRK
  • Slukker skogbrann uten verneutstyr eller beskyttelse

    Vilsom Piter Huari Chau har i to måneder jobbet frivillig som brannmann for å kjempe mot skogbrannene som herjer nordvest i Bolivia.

    Brannene i 2023 er de verste siden omfattende branner i 2019.

    De lokale som slukker brannene har verken verneutstyr eller medisinsk hjelp. De må gå flere kilometer for å hente vann til slukkingen.

    – Dyrelivet har lidd mye, og det er det som bekymrer oss mest. Vi er her i Tacana urfolksområde i Bella Altura hvor vi har forsøkt å kvele flammene, men det er nesten umulig. Vi har ingen ransler eller munnbind. Vi har ingenting. Ingen kan fortelle oss hvordan helsen vår vil bli påvirket om tre eller fire år, sier Chau.

    Se repportasjen i Ođđasat.

    Kjemper mot skogbranner, ingen hjelp fra myndighetene
    Foto: RTV