Tråkker i gang Tour de Sápmi

Sommerens store rundtur i Sápmi står for tur. Fullpakket bil med både sjåfør og syklist er klar for å legge av gårde på en 800 kilometer lang tur.

Anders Boine Verstad i sykkelbekledning

KLAR: Reporter Anders Boine Verstad er klar for å vise muskler i hele 800 kilometer.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Fra det sørsamiske kultursenteret Saemien Sijte skal vår reporter Anders Boine Verstad (21) starte sin 800 kilometer lange ferd opp mot den samiske festivalen Márkomeannu. Mandag 16. juli, går startskuddet.

Det som Anders beskriver som en «tullete idé» har blitt en av NRK Sápmis satsinger i sommer. Alt ligger til rette for en heidundrende reise, men hovedpersonen selv er ikke helt i rute.

– Det har dabbet av med trening den siste uken, formen er langt fra på topp. På grunn av forberedelser til prosjektet har trening kommet i andre rekke. Jeg satser på at formkurven er lik Alexander Kristoff sin, at den kommer litt utover i «touren», sier Boine Verstad.

Anders Boine Verstad står i rundkjøring i Steinkjer.

HVILKEN VEI?: Søndag kveld var Anders Boine Verstad (bildet) og fotograf og følgebil-sjåfør Jonas Boberg Svineng på plass i Steinkjer.

Foto: Jonas Boberg Svineng / NRK

Ordføreren starter showet

Fra det nasjonale museet for sørsamisk historie og kultur, legger vårt tomannsteam ut på den lange reisen.

Med på laget har også NRK fått en av Snåsas viktigste personer, nemlig ordfører Tone Våg. Hun har fått det ærefulle oppdraget med å vinke i gang sykkelturen fra Saemien Sijte.

Da NRK ringte kommuneledelsen i Snåsa nølte de ikke et sekund. Dette var noe de ville være med på!

– Det at ordføreren i Snåsa velger å stille opp midt i ferietiden er jo meget stas. Jeg håper også at folk tar turen bort til Saemien Sijte slik at jeg kan få litt ekstra motivasjon før den lange turen, sier 21-åringen.

Museet stiller med kaffe og kaker til alle som tar turen innom. Du har også mulighet til å være med på hele, eller deler av samtlige etapper. Starten i morgen går klokken 11:00 og Anders avslutter dagen i Namsskogan.

Du bestemmer

Hoveddeler av ruten er bestemt, men deler av etappene kan du være med å påvirke. På vår Instagram-konto (ekstern lenke) kommer vi jevnlig til å legge ut avstemninger. Her kan du velge om Anders for eksempel skal sykle over et fjell eller langs sjøen.

– Jeg håper virkelig ikke at folket kommer til å sende meg opp samtlige stigninger fra Snåsa til Márkomeannu, sier Anders lattermildt.

Da gjenstår det bare å si, god tour!

Laster kart, vennligst vent...
  • Du kan også dele dine bilder med oss med emneknaggen #NRKtds på alle sosiale medier.