Hopp til innhold

Loven beskytter ikke Sápmi

Navnet kan derfor benyttes som navn på foretak. Hvis det skal beskyttes som navn, må det en lovendring til.

Dát fitnodat lea suhttadan Guovdageainnu sátnejođiheaddji.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

GULDAL: Sápmi ii leat seamma go Norge

– Kun navn på land, norske fylker og kommuner er beskyttet etter foretaksnavneloven og kan ikke brukes som alenenavn på foretak, sier leder for rådgiverstaben ved Foretaksregisteret, Sverre Hovland.

Sápmi AS lovlig

I Karasjok er det en bedrift som kaller seg Sápmi AS. Navnet har skapt debatt de siste ukene og den toppet seg da ordføreren i nabokommunen Kautokeino boikottet Rica hotellet i Karasjok i forbindelse med sametingsmøter.

Hætta kjørte hjem til Kautokeino hver dag fordi han ikke ville overnatte på hotellet. Grunnen var at Rica er medeier i bedriften Sápmi AS.

– Det er ikke forbudt etter foretaksnavneloven fordi det ikke er et navn på et land, sier Hovland.

Lapland eller Sápmi?

Hele debatten om disse navnene begynte da Norske Samers Riksforbund (NSR) tidligere i vinter kritiserte Finnmark Reiseliv for bruken av Norwegian Lapland i markedsføringen av Finnmark. NSR vil heller at området kalles for Sápmi.

Men i følge ordfører Hætta så har Karasjok bedriften stjålet dette navnet fra et helt folk.

Styreleder i Sápmi AS, Magne Svineng, sier at de hele tiden har visst at de ikke hadde gjort noe ulovlig, og at de nå har brukt navnet Sápmi i åtte år. De er allikevel åpne for andre muligheter.  

– Vi er i dialog med både Sametinget og NSR om å ha et møte der vi skal prøve å bli enige om bruken av Sápmi navnet, sier Svineng.  

Korte nyheter