Hopp til innhold

Fjellknaus Finnmarks høyeste fastpunkt?

Loppatind er trolig ikke Finnmarks høyeste fjell lenger.

Fant nytt høydepunkt

Anne Britt Gjedrem (f.v.), Marianne Frisk, Oddvar Berge og Rakel Hunsdal Falsen oppdaget et nytt høydepunkt i Finnmark.

Foto: Merete Erga

Guldal: Odda alimus varri

På søndag fant brevandrere i Loppa en fjellknaus som har kommet frem på grunn av smelting av Øksfjordjøkulen. Hvis målingene stemmer er knausen 1179 meter, fire meter høyere enn Loppatind.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Loppatind har i dag status som Finnmarks høyeste fjell, men nå kan det hende at lærebøkene må omskrives. 

Trodde det var et dyr

Brefører Oddvar Berge fra selskapet Arctic Nuvsvåg, var på tur med turister da de skimtet noe svart foran seg.

- Jeg tenkte at det kanskje var et dyr som lå der så vi gikk videre, og når vi kom opp der så var det jo faktisk en liten knaus, sier Berge.

Rundt to kvadratmeter stakk fram fra Øksfjordjøkulen.

Usikkerhet i forhold til høyde

For det om GPS-målingene som Berge tok av knausen viser at den er fire meter høyere enn Loppatind, er han ikke sikker på at så er tilfellet.

- De som er eksperter må måle det, men GPS'en visste 1179-1180 meter. Det er noen meters feilmargin, forklarer Oddvar Berge.

- Klimaforandringer gir nye fjellknauser

Berge er ikke forundret over at det dukker opp nye fjellknauser. Han tror at klimaforandringer gjør sitt til at breene smelter fortere enn noen gang, og han blir ikke forbauset om det skulle dukke opp flere knauser i opp til 1200 meters høyde.

- Isen smelter i en rasende fart og det er stor vannføring på isen, sier han.

Korte nyheter

 • Hábmeme vuosttaš sámi mediadieđáhusa

  Sámediggi áigu hábmet vuosttaš sámi mediadieđáhusa, ja bovdii sámi mediaásahusaid seminárii mánnodaga 23.05, gullat movt sin mediagovva lea, ja makkár hástalusat sis leat.

  Ávvira váldodoaimmaheaddji Kari Lisbeth Hermansen oaidná dárbbu dákkár seminárii, ja muitala ahte sámi mediain leat ollu hástalusat. Justte dál lea erenoamáš váttis rekrutteret sámi mediabargiid.

  – Ollu surggiin sámis lea hástalus gávdnat fágabargiid geain lea sámegiel máhttu, ja dan seamma mediasuorggis.

  Sametinget skal komme med en samisk mediamelding. Samiske medieaktører og medieforskere er med for å komme med innspill på hvordan de kan styrke den uavhengige samiske pressen.
 • Ble nektet å registrere på samisk

  Foreningen Guovdageainnu historjásearvi, Kautokeino historielag, ble nektet å registrere protokoll på samisk i Brønnøysundregistrene. Det skriver Ságat.

  Etter årsmøtet sendte historielaget inn opplysninger til de offentlige registrene i Brønnøysund. Nylig fikk de til svar at dersom opplysningene ikke ble sendt inn på nytt på bokmål, vil etaten avbryte registreringen. Beskjeden var underskrevet av saksbehandler og fagdirektør.

  – Vi er både overrasket og skuffet over å bli møtt med en slik nedlatende holdning til bruk av samisk språk i offentlig virksomhet i 2022, sier leder i historielaget Nils Johan Heatta til Ságat.

  Han har sendt brev til registrene, med påpekning om at samiske språk etter loven er likestilt med norsk. Det vises til språkloven, sameloven og grunnloven.

  Nils Johan Hætta
  Foto: Ole Kaland / NRK
 • Čearru geassá stáhta dikki ovdii

  Dálbma čearru geassá Ruoŧa stáhta diggái go oaivvildit sis lea okto vuoigatvuohta bivdo- ja guolástusrivttiid hálddašit čearu eatnamiin. Čearu ságadoalli Aslak Allas duođašta, ahte leat geassán stáhta dikki ovdii, muhto ii kommentere dađi eanet ášši. Norrbottena leanastivrras dadjet diehtit Girjása duomu sisdoalu, muhto jotket vuovdimis meahcástanlobiid guvlui nu guhká go ráđđehus eará dieđuid addá. Nu čállá SVT Sápmi.

  Hagle og rype
  Foto: Privat