Hopp til innhold

Livet i de gamle små kjøkkener

Syv damer fra Kåfjord og Storfjord i Nord-Troms er med på boka som utgis kommende lørdag i Kåfjord. Det er viktig å ta vare på gamle mattradisjoner, sier en av damene bak boka. Forfatteren har vektlagt livet i de små kjøkkener.

Oliva baker brød
Foto: Reni Wright / Privat

Kommende lørdag lanseres boka "Syv sorter - Historier fra kjøkkenbenken" på Nordlige folk senter i Manndalen.

Rognbollsuppa - en delikatesse

Bjørg koker rognbollsuppa

Det er naturlig for Bjørg Fossli å koke rognbollsuppa, for det har hun lært siden hun var barn.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Bjørg Fossli fra Manndalen er en av de syv damene som lager tradisjonell mat i boka. Hun sier at det var naturlig for henne å lage rognbollsuppa siden hun har laget det fra hun var liten. Det er en spesiell måte å lage rognbollsuppa på, for det er viktig å ha alle ingrediensene som man selv har vært med å produsert, sier Fossli.

Rognbollsuppa består av rogn blandet med tørrkjøtt terninger fra sau, som blir kokt i lag med vann, mel og poteter. I den senere tid har man også begynt å ha gulrøtter i suppen, sier Fossli.

Livet på kjøkkenet det viktigste

Forfatteren av boka Reni Wright sier at livet i de små kjøkkener er det viktigste i boka, for det finnes allerede oppskrifter av disse mattradisjonene fra før av. Samtidig er det også viktig å få fram kvinnenes historie på kjøkkenet, som i alt for liten grad blir fokusert i media, sier Wright.

Hva gjorde at du fant på å lage en slik bok?

- Jeg var på besøk hos en av de som er med i boka, og la spesielt merke til det lille gamle kjøkkenet. Kvinnen satt på kjøkkenet med en svær balje med brøddeig, og da fant jeg på at dette måtte dokumenteres før de "gamle" dør, sier Wright.

Lanseres kommende lørdag

Senter for nordlige folk i Manndalen inviterer alle til lanseringa av kokeboka om mattradisjoner i Nord-Troms. Alle damene som er med i boka er også tilstede under lanseringa. Bjørg Fossli sier at hun vil være på senteret da og håper flest mulig kommer. Forfatteren av boka lover smakebit av rettene som er med i boka.

Hør intervjuet med forfatteren:

Reni Wright om boka 'Syv sorter - Historien fra kjøkkenbenken'

Korte nyheter

 • 19-jahkásaš jámii biilalihkohisvuođas Deanus

  Dat lei 19-jahkásaš Bjørn-Felix Guttormsen Utsi gii massii heakka biilalihkohisvuođas Deanus duorastat ija. Dan dieđiha politiija preassadieđáhusas.

  Biila jorihii riikageainnu 98:s Deanus Finnmárkkus. Biillas lei maiddái nissonolmmoš gii sáddejuvvui UNN buohccivissui Romssas.

  Politiija leat jearahallame vihtaniid, sihke sin geat ledje sajis lihkohisvuođa maŋŋel, ja maiddái sin geat ledje leamašan ovttas dan guovttuin árat seamma eahkeda.

  Nissonolmmoš gii cevzzii ain oažžu divššu buohcciviesus. Politiijat eai leat vuos jearahallan su, muhto áigot dahkat dan nu fargga go vejolaš.

  Politiijat eai dieđe vuos goabbá sudnos lei vuodjime biillain go lihkohisvuohta dáhpáhuvai.

  Les på norsk her.

  Bjørn-Felix Guttormsen Utsi
  Foto: Politiet
 • 19-åring omkom i trafikkulykke i Tana

  Det var den 19 år gamle Bjørn-Felix Guttormsen Utsi som mistet livet i bilulykken i Tana natt til torsdag, kommer det frem i en pressemelding fra politiet.

  Bilen gikk rundt på riksvei 98 i Tana i Finnmark, det var også en kvinne i bilen da hendelsen inntraff.

  Politiet avhører nå vitner, både de som kom til ulykkesstedet samt vitner som var sammen med de involverte tidligere på kvelden.

  Kvinnen som overlevde får fortsatt medisinsk behandling og er overført til UNN i Tromsø. Hun er ikke avhørt men politiet ønsker å avhøre henne så snart det lar seg gjøre.

  Det er fortsatt uklart hvem av de to som var sjåfør da ulykken skjedde, melder politiet.

  Loga sámegillii dás.

  Bjørn-Felix Guttormsen Utsi
  Foto: Politiet
 • Muolkkuin gássabuvttadeapmi farga jođus

  Dál go Muolkkuid gássarusttega divodanbargguin leat geargan de leat čoaskudišgoahtán gássa Snøhvit-guovllus. LNG golgi luonddugássa rusttega táŋkkat devdojuvvojit lagamuš áiggis, muhto eai otne gal vel. Dan dieđiha Equinor preassadieđiheaddji Gisle Ledel Johannessen. Njeallje gássatáŋkka Muolkkuin leat vuordimin gássaguorbmi. Gássarusttet ii leamašan doaimmas 2020 čavčča rájes buollima geažil.

  Olje- og gassfelt i Barentshavet
  Grafikk: Equinor