Livet i de gamle små kjøkkener

Syv damer fra Kåfjord og Storfjord i Nord-Troms er med på boka som utgis kommende lørdag i Kåfjord. Det er viktig å ta vare på gamle mattradisjoner, sier en av damene bak boka. Forfatteren har vektlagt livet i de små kjøkkener.

Oliva baker brød
Foto: Reni Wright / Privat

Kommende lørdag lanseres boka "Syv sorter - Historier fra kjøkkenbenken" på Nordlige folk senter i Manndalen.

Rognbollsuppa - en delikatesse

Bjørg koker rognbollsuppa

Det er naturlig for Bjørg Fossli å koke rognbollsuppa, for det har hun lært siden hun var barn.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Bjørg Fossli fra Manndalen er en av de syv damene som lager tradisjonell mat i boka. Hun sier at det var naturlig for henne å lage rognbollsuppa siden hun har laget det fra hun var liten. Det er en spesiell måte å lage rognbollsuppa på, for det er viktig å ha alle ingrediensene som man selv har vært med å produsert, sier Fossli.

Rognbollsuppa består av rogn blandet med tørrkjøtt terninger fra sau, som blir kokt i lag med vann, mel og poteter. I den senere tid har man også begynt å ha gulrøtter i suppen, sier Fossli.

Livet på kjøkkenet det viktigste

Forfatteren av boka Reni Wright sier at livet i de små kjøkkener er det viktigste i boka, for det finnes allerede oppskrifter av disse mattradisjonene fra før av. Samtidig er det også viktig å få fram kvinnenes historie på kjøkkenet, som i alt for liten grad blir fokusert i media, sier Wright.

Hva gjorde at du fant på å lage en slik bok?

- Jeg var på besøk hos en av de som er med i boka, og la spesielt merke til det lille gamle kjøkkenet. Kvinnen satt på kjøkkenet med en svær balje med brøddeig, og da fant jeg på at dette måtte dokumenteres før de "gamle" dør, sier Wright.

Lanseres kommende lørdag

Senter for nordlige folk i Manndalen inviterer alle til lanseringa av kokeboka om mattradisjoner i Nord-Troms. Alle damene som er med i boka er også tilstede under lanseringa. Bjørg Fossli sier at hun vil være på senteret da og håper flest mulig kommer. Forfatteren av boka lover smakebit av rettene som er med i boka.

Hør intervjuet med forfatteren:

Reni Wright om boka 'Syv sorter - Historien fra kjøkkenbenken'