NRK Meny
Normal

Lite Champagne-partyer for vanlige russere for tiden

Stadig synkende rubelkurs gjør at kjøpekraften og lønningene blant vanlige russere har falt betraktelig.

Natalia Kalinina

Natalia Kalinina har lagt ut et bilde av seg på Facebook fra bedre tider. Her koser hun seg med et glass Champagne.

Foto: Privat

– Jeg jobber i et lite byggefirma og vi merker krisen godt. Det meste av varene vi selger kjøpes inn fra utlandet, og siden rubelen er blitt svakere har varene blitt dyrere. Derfor må vi sette høyere priser på våre varer og tjenester. Siden folk nå har mindre penger å rutte med og mindre midler til å bygge eller pusse opp hus, så mister vi kunder og inntekter, opplyser Natalia Kalinina i Murmansk.

Den unge kvinnen bor igjen i hjemplassen Murmansk etter å ha bodd et år i Karasjok i Finnmark.

NRK har i dag intervjuet henne via Facebook.

Synkende inntektsnivå

Tall fra Patchwork Barents viser inntektsnivået i nordområdene i Russland gikk ned i 2014, det første store fallet etter finanskrisen i 2008-2009, skriver nettavisen Barents Observer.

Tallene stammer fra Russlands statistikktjeneste og viser den samme inntektsnedgangen i alle fem føderale subjekter i den russiske delen av Barentsområdet.

I Murmansk fylke har den gjennomsnittlige årlige inntekten gått fra 15.160 amerikanske dollar eller 121.722 norske kronger til 13.400 amerikanske dollar eller 107.591 norske kroner i 2014.

– Jeg hadde egentlig planlagt å reise til syden i vinter, men de planene måtte jeg droppe. Jeg har rett og slett ikke råd, forklarer Natalia Kalinina.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Murmansk

Mange mennesker i Murmansk sliter med økonomien på grunn av fallende rubelkurs.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

I Republikken Karelia har lønningene sunket fra 10.360 dollar til 9.160 dollar i samme periode.

Mens lønningene i den oljerike Nenets AO har gått ned fra 23.280 dollar til 20.870 dollar i året.

Lønnsnedgangen kommer på bakgrunn av det generelle tilbakeslaget i den russiske økonomien. I 2014 ble veksten i russisk brutto nasjonalprodukt (BNP) redusert til beskjedne 0,6 prosent.

I 2015 har økonomien falt inn i en resesjon, som antas å vare til 2016. Det er sannsynlig at lønnsnivået da vil falle enda mer.