Hopp til innhold

Krever møte med fiskeriministeren

Sametingspresident Egil Olli (Ap) krever et eget møte med fiskeriministeren for å få stoppet fiske med seinotsnurpere i fjordene i Finnmark.

Olli og Berg-Hansen

Sametingspresidenten vil ha svar på hvorfor havgående flåter fortsatt fisker i fjordene.

Foto: NRK

– Sametinget er blitt lurt når Stortingets vedtak om å forby fiske med seinotsnurpere i Finnmark ikke har trådt i kraft ennå, mener sametingsrepresentant Gunn Britt Retter (SáB/NSR).

HØR:

Denne påstanden er ikke sametingspresident Egil Olli enig i, men likevel krever han nå et ekstraordinært møte med fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap), for å få klarhet i hvorfor Stortingets vedtak ikke er tredt i kraft.

Vil du kreve at fiske med seinotsnurpere stoppes umiddelbart?

– Jeg forventer at direktoratet og departementet følger opp Stortingets vedtak, jeg hadde forventet at vedtaket allerede var trådt i kraft, men det er det altså ikke, sier Olli.

HØR:

NRK Sápmi fortalte i går om 20-30 seinotsnurpere som har fisket i fjordene i Finnmark i sommer. Dette til tross for at Stortinget har vedtatt å forby slikt fiske.

– Jeg er skuffet

Gunn Britt Retter

Gunn Britt Retter (SáB/NSR) forstår ikke at seinotsnurpere fortsatt fisker i fjordene.

Foto: NRK

Retter synes der er forferdelig at vi må se på at havgående flåter fortsatt tar seg inn i fjordene, og tar med seg all fisken. Hun er forundret over at det går så lang tid før vedtaket trer i kraft, det er helt uforståelig for henne.

– Jeg lurer på ha Sametinget har gjort for at vedtaket trer i kraft, jeg er skuffet over at det fortsatt fiskes med seinotsnurpere i fjordene, sier Retter.

Olli legger til at fiskeriminesteren har gitt løfter om at denne saken tas opp straks etter ferien. Han lover at han skal gjøre sitt for at forbudet settes i kraft.

Det var i forbindelse med behandling av Kystfiskeutvalgets innstilling den 4. juni i år, at Stortinget vedtok at «bare fartøy under 15 meter med konvensjonelle redskaper kan fiske innenfor en fastsatt fjordlinje.

Hør saken her (på samisk):

Korte nyheter

 • Beastinarmea: Okta juohke guđát dovdá iežas geafin

  Beastinarmea geafivuođabaromehter mihtida mo norgalaččat oidnet ahte ekonomiija rievdadusat váikkuhit sidjiide.

  Iskkadeami čađahii Opinion 1001 olbmo gaskkas geat ledje badjel 18 jagi boarrásat.

  Nuppi kvartála iskkadeapmi čájeha ahte 43 proseantta álbmogis dadjet ahte sin ruhtadilli lea hedjonan maŋemus jahkebeali. Okta juohke guđát vástida ahte sii dovdet iežaset geafin (NTB).

  Folk handlar på ein matvarebutikk. Grønsaker i eit kjøleskåp er lengst framme i biletet og i fokus. Bak ser ein dei som handlar med vogner og korger, ute av fokus.
  Foto: Josef Benoni Ness Tveit
 • Kongeskipet har forlatt Alta

  KS «Norge» la til kai i Alta på mandag med kongeflagget heist som betyr at kongen er om bord. Nå har skipet forflyttet seg til Sørkjosen.

  Kongen har siden 1974 hatt som tradisjon å fiske i Altaelva på sommeren, skriver Framtid i Nord.

  Dronningen bruker å dra på private turer i kommunen. Da hun var kornprinsesse åpnet hun helsesenteret i Nordreisa på 70-tallet som har blitt oppkalt Sonjatun etter henne.

  Onsdag morgen ankom skipet Sørkjosen som ligger midt mellom Alta og Tromsø. (©NTB)

  Kongeskipet la til kai i Alta på mandag 15. juli.
  Foto: Thomas Bergvoll Alstad / NRK
 • Dømt til fem års fengsel for smuglingsforsøk

  En mann er i Nord-Troms og Senja tingrett dømt til fengsel i fem år og seks måneder for grove narkotikaforbrytelser.

  Han er dømt for å ha vært delaktig i forsøk på smugling av nesten 150.000 tabletter av type Ksalol over Helligskogen tollsted. Dette er et angstdempende preparat.

  Han innrømmet ikke straffskyld da saken var oppe for retten nylig.

  To andre menn er tidligere dømt til lange fengselsstraffer i samme sak.

  Tabletter beslaglagt av politiet.
  Foto: Politiet