Hopp til innhold

Krenkende klubbnavn mistet beskyttelsen

Washington`s NFL-lag`s navn, Redskins, ble denne uken opphevet som beskyttet fordi det oppfattes som krenkende overfor USA`s urfolk.

Washington Redskins

NFL-laget Washington Redskins mistet onsdag patentbeskyttelsen på klubbnavnet som for mange oppfattes som krenkende ovenfor USA`s urbefolkning. Dette er et stort fremskritt for indianerrettighetsgruppene som lenge har kjempet for at klubben, som også har en indianer som logo, skal fjerne navnet helt.

Foto: Ron Sachs / Corbis editorial

Onsdag ga USA`s Patent- og varemerkekontor beskjed om at klubben ikke lenger får ha patent på navnet. Dette betyr at klubben fremdeles kan bruke navnet, men det er ikke lenger patentbeskyttet, noe som kan føre til store økonomiske tap. Grunnen til de har tatt denne avgjørelsen er nettopp det at navnet kan oppfattes som støtende.

Les også:

– Redskins-navnet beærer urfolk

Heder eller rasisme?

Selv om NFL-kommisjonær Roger Goodell tidligere uttalte til absnews.go.com at navnet Washington Redskins skulle hedre uramerikanerene, er det likevel mange som mener at navnet har heller motsatt betydning.

Siden 1933 har klubben brukt navnet Redskins, som betyr rødhuder. Frem til 1969 var det George Preston Marshall som eide klubben. Han var rasist og nektet å bruke mørkhudete spillere, helt frem til han ble tvunget til det i av Kennedy-administrasjonen i begynnelsen av 1960-tallet.

Lenge har indianerrettighetsgrupper kjempet for at klubben skal fjerne navnet. Dan Snyder som er nåværende eier av klubben har stått fast bestemt ved at klubben skal beholde navnet Redskins, til tross for at en indianderstamme har drevet kampanje for oppnå endring av klubbnavnet.

Saken berører også det samiske folket

Ánde Somby som lenge har fulgt med i denne saken sier at dette er gode nyheter både for de som i flere tiår har kjempet for å få dette navnet fjernet, men også for samer og andre urfolk rundt om i verden.

Han forteller at her i Norge har vi også en del slike navn og betegnelser som kan anses som nærmest misbruk av landets urfolk.

– Et eksempel på dette er «Joikaboller». Det finnes også flere ting med ordet «lapp» i seg som markedsføres, sier han.

Han forteller at dette er navn som de aller fleste omgir seg med i hverdagen, og dermed tenker man kanskje ikke over at for noen kan dette føles krenkende selv om de er blitt helt vanlige.

– At Patentkontoret i USA nå har sagt at navnet «Redskins» ikke lenger skal være patentbeskyttet er stort skritt i riktig retning, sier Somby.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK