NRK Meny
Normal

Krenkende klubbnavn mistet beskyttelsen

Washington`s NFL-lag`s navn, Redskins, ble denne uken opphevet som beskyttet fordi det oppfattes som krenkende overfor USA`s urfolk.

Washington Redskins

NFL-laget Washington Redskins mistet onsdag patentbeskyttelsen på klubbnavnet som for mange oppfattes som krenkende ovenfor USA`s urbefolkning. Dette er et stort fremskritt for indianerrettighetsgruppene som lenge har kjempet for at klubben, som også har en indianer som logo, skal fjerne navnet helt.

Foto: Ron Sachs / Corbis editorial

Onsdag ga USA`s Patent- og varemerkekontor beskjed om at klubben ikke lenger får ha patent på navnet. Dette betyr at klubben fremdeles kan bruke navnet, men det er ikke lenger patentbeskyttet, noe som kan føre til store økonomiske tap. Grunnen til de har tatt denne avgjørelsen er nettopp det at navnet kan oppfattes som støtende.

Les også:

– Redskins-navnet beærer urfolk

Heder eller rasisme?

Selv om NFL-kommisjonær Roger Goodell tidligere uttalte til absnews.go.com at navnet Washington Redskins skulle hedre uramerikanerene, er det likevel mange som mener at navnet har heller motsatt betydning.

Siden 1933 har klubben brukt navnet Redskins, som betyr rødhuder. Frem til 1969 var det George Preston Marshall som eide klubben. Han var rasist og nektet å bruke mørkhudete spillere, helt frem til han ble tvunget til det i av Kennedy-administrasjonen i begynnelsen av 1960-tallet.

Lenge har indianerrettighetsgrupper kjempet for at klubben skal fjerne navnet. Dan Snyder som er nåværende eier av klubben har stått fast bestemt ved at klubben skal beholde navnet Redskins, til tross for at en indianderstamme har drevet kampanje for oppnå endring av klubbnavnet.

Saken berører også det samiske folket

Ánde Somby som lenge har fulgt med i denne saken sier at dette er gode nyheter både for de som i flere tiår har kjempet for å få dette navnet fjernet, men også for samer og andre urfolk rundt om i verden.

Han forteller at her i Norge har vi også en del slike navn og betegnelser som kan anses som nærmest misbruk av landets urfolk.

– Et eksempel på dette er «Joikaboller». Det finnes også flere ting med ordet «lapp» i seg som markedsføres, sier han.

Han forteller at dette er navn som de aller fleste omgir seg med i hverdagen, og dermed tenker man kanskje ikke over at for noen kan dette føles krenkende selv om de er blitt helt vanlige.

– At Patentkontoret i USA nå har sagt at navnet «Redskins» ikke lenger skal være patentbeskyttet er stort skritt i riktig retning, sier Somby.