NRK Meny
Normal

Kommunelege: – Begynn med kofter og skaller i god tid før påske

Rundt påsketider hvert år er det en overhyppighet av albue- og skuldersmerter blant innbyggere i Kautokeino.

Koftesying

Illustrasjonsbilde. Koftesying kan være en av årsakene til at mange i Kautokeino plages med albue- og skuldersmerter.

Det blir lysere dager og det nærmer seg påske, den tradisjonelle tiden for konfirmasjoner, brylluper og dåp/dåpsstadfestelser i Kautokeino.

Mange med vonde skuldre og ledd

Rundt påsketider hvert år kommer mange til legen med vonde skuldre og ledd. Dette kommer oftest av intensiv duodjiarbeide dagene før konfirmasjoner, brylluper eller andre staselige arrangement i høytiden.

Det forteller kommunelege i Kautokeino Runar Hals Bjelland, som har sendt en epost til ansatte i kommunen hvor han oppfordrer til å tenke på helsa midt opp i syinga.

– Hvis man gjør mye av den samme bevegelsen over lang tid, så får man fort en irritasjon i sener og muskler. Jeg kan ikke duodji, men dersom mulig vil jeg anbefale for helsa sin del å begynne med kofter og skaller i god tid, ta hyppige pauser fra arbeidet, tøye ut og tenke på arbeidsstillingen. På den måten kan man forhindre trasige senebetennelser og muskelverk.

– Andre faktorer spiller inn på sykefravær

Kautokeino har et veldig høyt sykefravær, samlet er det 13.08%. For kvinner er tallet 13.9% og for menn er tallet 9.94%.

Hals Bjelland kan ikke si at koftesying har en sammenheng med høyt sykefravær blant kvinner. Han sier at mange blir sykmeldt på grunn av muskel-, ledd og skjelettsmerter, men det kan ha mange årsaker.

– Det er ikke derfor jeg har sendt ut den eposten heller. Det er bare for å unngå at folk får vondt i muskler og ledd. Jeg tror ikke det hadde hatt så mye å si for sykmeldingsprosenten om man holder mye på med håndarbeid eller ikke. Det er nok andre faktorer som spiller inn enn akkurat det. Men kanskje en kan unngå én eller to sykmeldinger, det kan godt være, sier Hals Bjelland, som ikke har hentet ut noen statistikk i forbindelse med dette da han skrev eposten.

Runar Hals Bjelland på sitt kontor

Kommunelege i Kautokeino, Runar Hals Bjelland

Foto: Berit Solveig Gaup / NRK

Med snø og sol kommer også snøblindhet

I den samme eposten kommer kommunelegen også med et annet råd i forbindelse med at det blir lysere tider og påska nærmer seg.

Snø og sol i kombinasjon forårsaker lett snøblindhet (sår/solbrenthet på øynene) om man ikke beskytter seg mot UV-stråling.

– Bruk derfor solbriller på fjellet, og spesielt de av dere som skal være ute lenge, for eksempel i Sami ski race.

Han forteller at etter Sami ski race et år opplevde mye snøblindhet, som de måtte behandle. Han ser der i mot ikke en overhyppighet av snøblindhet blant reingjetere, som er mye ute året rundt.

– Jeg har ikke sett at det er noen gruppe her som skiller seg ut i forhold til andre, sier kommunelegen, og regner med at reingjetere kan mer om dette enn mange andre.