Inuittbarn med tom mage til skolen

Regjeringen i Nunavut burde snarest tilby gratis lunsj til skoleungdom, anbefales det i en rapport.

Nunavuts hovedstad Iqaluit.
Foto: Mette Ballovara / NRK

Regjeringen i den selvstyrte canadiske provinsen Nunavut burde snarest begynne å tilby skolelunsj og et eget matprogram for skolebarn for å forsikre seg om at barna får nok å spise.

Det er anbefalingen fra "Oct. 1 Qanukkanniq report card". Denne rapporten har som hensikt å foreslå tiltak for å få befolkningen i Nunavut ut av fattigdommen.

– I Nunavut er det mange samfunn hvor barna ofte går sultne til skolen, heter det i rapporten.

– Større risk for å lide sosialt

Ungdom ønsker seg salatbar
Foto: Astrid Engen / NRK

– Folk er nå bekymret for at barn som lever i fattigdom skal bli tapere sosialt, følelsesmessig, helsemessig og under utdanningen på grunn av de stressede situasjonene de opplever på hjemmebane hver eneste dag, beskriver rapporten i følge Nunatsiaq Online .

Disse bekymringene støttes av resultater fra studier som ble presentert i en internasjonal helsekongress i Yellowknife i juli i år.

Blant annet viser en studie at blant barn i 3-5 årsalderen i Nunavut får halvparten av barna ikke nok næringsrik mat.

En annen studie viser at de fleste gravide kvinner i Baffin regionen er underernærte.

Det er North Sky Consulting Group, som er ledet av tidligere minister i Yukon, Piers McDonald, som har laget rapporten "Oct. 1 Qanukkanniq report card".

Nunavut ut av fattigdommen

McDonald og hans team slår i rapporten fast at Nunavut lider av kroniske problemer på grunn av fattigdommen og arbeidsløshet. Problemene har sine røtter i store forandringer i inuittenes samfunnsstruktur disse siste seks tiårene.

Mange i Nunavut lever i en bunnløs fattigdom og rundt 50 prosent av husstandene trenger inntektsstøtte. I noen samfunn lever opptil 70 prosent av husstandene på offentlige trygdeordninger.

I tillegg til gratis skolemat til elevene, foreslår rapporten at folk i Nunavut må få bedre tilgang til mikrolån. Folk må få hjelp til å se mulighetene til å starte opp mikro- og små-firmaer. Regjeringen i Nunavut bør endre sin politikk slik at de fattige oppmuntres mer til å klare seg selv.

McDonald opplyser at mange fattige i Nunavut opplever at de offentlige trygdeordningene ikke er bra nok til å sikre at de mest sårbare i samfunnet får nok penger til å kjøpe å kjøpe de nødvendigste basisvarene i hverdagen.