Hopp til innhold

Store ble for stor...og gammel

Egil Olli begynner å bli en gammel mann. Så gammel at han snart må tenke på om han er altfor gammel til å være sametingspresident. Maktkampen i same-Ap er i gang.

Bjarne Store Jakobsen

Bjarne Store-Jakobsen slutter som politisk rådgiver på Sametinget.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Den 61 år gamle presidenten mener i alle fall at Bjarne Store-Jakobsen er for gammel til å gi gode råd til både ham og resten av sametingsrådet. Den politiske rådgiveren har nemlig passert pensjonsalderen (67).

– Vi har hatt et godt samarbeid. Det er ikke slik at han har gjort en dårlig jobb, men når vi eldes, så er det slik at yngre krefter tar over. Store-Jakobsen er i en alder hvor han snart er pensjonist samtidig som yngre mennesker banker på døra for å komme inn, forklarer Olli til avisen Ávvir som først avslørte skiftet av politisk rådgiver .

«Samiske eldre er en viktig ressurs»

Dette er den offisielle forklaringen til presidenten. Bjarne Store-Jakobsen er altså for gammel til presidenten og hans råd, og den eneste årsaken til at han nå skiftes ut.

Olli sender ut et entydig signal til det samiske samfunnet. Har du passert 67 år, er du for gammel. Presidenten uttaler seg i mot med det han selv sa fra Sametingets talerstol da han ble president i 2009 (ekstern lenke):

«Vi ønsker å ...synliggjøre at samiske eldre er en viktig ressurs og hvor deres livserfaring og kunnskap kan spille en viktig rolle...»

(Kommentaren fortsetter under bildet)

Marianne Balto (f.v.), Egil Olli og Willy Ørnebakk

De tre mest sentrale i same-Ap: Marianne Balto, Egil Olli og Willy Ørnebakk.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Bjarne Store-Jakobsen har ingen grunn til å sutre over at han har fått sparken som rådgiver. Svært få i det samiske samfunnet har bedre innsikt, forståelse og klokskap til å forstå de politiske spillereglene og ikke minst spillet i kulissene, enn Store-Jakobsen. Det er nettopp på grunn av dette han ble plukket ut av Olli til å være rådgiver.

Rimer ikke

Det er ofte ingen dramatikk bak skifte av politiske rådgivere. Det oppsiktsvekkende med dette skiftet er imidlertid Egil Ollis offisielle forklaring. Han sier egentlig at Store-Jakobsen ikke lenger er en «viktig ressurs», ei heller at hans «livserfaring og kunnskap kan spille en viktig rolle». Samtidig har han gjort en god jobb og at samarbeidet har vært godt. Dette rimer rett og slett ikke.

At skiftet kommer nå, midt under behandlingen av en av de viktigste politiske sakene i Sametingets historie, like før sesjonen avsluttes og i mot Bjarne Store-Jakobsens eget ønske, skal vi legge til grunn det han selv sier til Ávvir, tyder derimot på dramatikk i kulissene.

Egil Olli har ikke selv ønsket at Store-Jakobsen byttes ut. Hvorfor skulle han det når samarbeidet har vært godt og rådgiveren har gjort en god jobb? Det er vel heller ikke slik at den kommende rådgivere, Johan Vasara (23) fra Kautokeino, har dundret på døra til Olli og krevd at presidenten slipper til yngre krefter.

Og skulle først Olli bytte rådgiver, så hvorfor ikke skifte den mer anonyme Hagbart Grønmo som også har passert 62 år og begynner å bli gammel han også?

Maktkampen i gang

Sametingspresidenten har åpenbart vært under press. I intervjuet med Ávvir peker Store-Jakobsen på krefter i sametingsrådet som ikke lenger ønsker han som rådgiver.

Han navngir ingen, men det er ingen hemmelighet i Arbeiderpartiets sametingsgruppe at forholdet mellom rådgiveren og rådsmedlem Marianne Balto (55) ikke lenger er det beste.

President Olli, visepresident Laila Susanne Vars (Árja) og rådgiver Bjarne Store-Jakobsen har samarbeidet så godt at Balto har havnet i skyggen. For ei som har ambisjoner om å overta etter Olli, er det viktig å skaffe seg lojale og sterke samarbeidspartnere. For henne var ikke lenger Store-Jakobsen en slik.

Kjemien mellom Balto og Store-Jaboksen har også surnet fordi rådgiveren har fremmet politiske tanker, idéer og motforestillinger som har vært utfordrende for Balto. Bjarne Store-Jakobsen tok rett og slett for stor plass.

Skal man legge Ollis uttalelse til grunn, er det ingen ting som tyder på at rådgiveren har gjort noe uakseptabelt.

Egil Olli har åpentbart vært under sterkt press fra sine egne i sametingsrådet. Han måtte velge mellom rådsmedlem Marianne Balto og rådgiveren Bjarne Store-Jakobsen. Det er presidenten som ansetter og avsetter rådgivere, og derfor hadde han egentlig ingen valg, og rådgiveren ingen ting han skulle ha sagt. Slik er de politiske spillereglene.

Når Olli mener hans 67 år gamle rådgiver er for gammel, gir han også et signal om at han selv snart er for gammel. Det åpner også maktkampen i Arbeiderpartiet om å overta etter han. I en slik kamp gjelder det altså å skaffe seg alliansepartnere.

Derfor ble det exit for Bjarne Store-Jakobsen.

Korte nyheter

  • Ruoŧŧa: Sámiin lea olu oktasaš trauma

    Ruoŧa duohtavuođa kommišuvdna sápmelaččain gullan mo historjjálaš boasttuvuođat lea čuohcan sin eallimii.

    Kommišuvdnalahttu Láilá Susanne Vars lohká The Guardian neahttaáviisii, ahte máŋga traumáhtalaš ja dramáhtalaš muitalusa leat boahtán ovdan.

    – Dás leat olu muitalusat veahkaválddi, illásteami, internáhttaskuvllaid ja bággofárremiid birra, muitala Vars.

    Son lohká, ahte olu dan oktasaš traumas mii muitaluvvo ii leat ovdal muitaluvvon.

    Máŋga nuora leat čilgen mo sin váhnemiid trauma čuohcá sidjiide.

    Demonstrasjon i Stockholm
    Foto: Stefan Karlsson, SVT
  • Nordland og Finnmark uten dødsulykker

    Ingen personer har så langt i år mistet livet på veiene i Nordland og Finnmark.

    Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

    I årets fire første måneder har i alt 29 mennesker mistet livet i trafikken. Det er sju flere enn på samme tid i fjor, men på samme nivå som året før pandemien.

    Bare i april mistet åtte mennesker livet på norske veier.

    Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, mener det er oppløftende at ingen så langt har mistet livet på veiene i Nordland og Finnmark.

    Hun er derimot bekymret over det høye antallet dødsulykker i Østfold (5), Møre og Romsdal (4) og Buskerud (3).

    – Vi er avhengige av hjelp fra trafikantene for at færre skal miste livet og bli hardt skadd i trafikken, sier hun i pressemeldingen.

  • Galggi åtsådit gåktu The Quartz Corp sáme sebrudagáv vájkkut

    Les på norsk.

    Dálla l åvddånahttemprosjækta slieŋakgierggefabrihka The Quartz Corp (TQC) ja industrijaåvddånime gáktuj Hábmerin jåhtuj boahtám. Akta oasseprosjækta dassta l boadosåtsådimprosjækta, mij galggá gehtjadit gåktu julevsáme giella, kultuvrra ja identitiehtta vájkkuduvvá TQC:a vijdedimes, ja makkir sierralágásj hásstalusá ja máhttelisvuoda li julevsáme giella- ja kulturbargon Hábmera suohkanin.

    – Hábmera suohkan la stuorra industrijjaåvddånahttemin, TQC:ajn åvdemusán. Ja dijmmá lassánij Hábmera viesátlåhko vargga 50 ådå viesádij. Dát buktá sihke vejulasjvuodajt ja hásstalusájt, ja åtsådimprosjækta máhttá mijáv oahppat ja sæmmi båttå buktet konkrehta dåjmajt ja oajvvadusájt prosæssan, danen gå boadosåtsådibme åvddånimev tjuovvu ájge nalluj, tjállá æládusoajvve Hábmerin Johannes Sandberg præssadiedádusán.

    Mánnodagá moarmesmáno 6. biejve bivddiduvvá álmmuktjåhkanibmáj Árranin dan aktijvuodan gå boadosprosjækta álggá.

    Ulmme álmmuktjåhkanimijn la vijdes ja buorre tjanástahka bájkkásasj årruj, gudi ienemusát li vásstediddje datatjoahkkimin.

    Nordlándaåtsådibme, Nuortta Universitiehtta ja Árran galggi aktan dáv tjoavddet.

    The Quartz Corp på Drag i Tysfjord ser på muligheten for å utvide produksjonen.
    Foto: Sander Andersen / NRK